Παιδεία|12.12.2018 17:45

Υποτροφίες καριέρας από την ΕΤΕ

Νικολίτσα Τρίγκα

Σε ένα ανελέητο κυνηγητό προκειµένου να εντοπίσουν µια υποτροφία επιδίδονται κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι, καθώς αυτός είναι ο µοναδικός τρόπος να αποκτήσουν πρόσθετα προσόντα όταν η οικονοµική κατάσταση οικογένειας είναι περιορισµένη. Για τον λόγο αυτό οι υποτροφίες και κυρίως για µεταπτυχιακές σπουδές έχουν τη µεγαλύτερη ζήτηση, και φυσικά οι φοιτητές τις ψάχνουν απεγνωσµένα όταν δεν έχουν άλλη διέξοδο, προκειµένου να πραγµατοποιήσουν τις σπουδές τις οποίες επιθυµούν.

Κάθε χρόνο παρέχονται χιλιάδες υποτροφίες, αλλά η διαδικασία εντοπισµού τους είναι πολύπλοκη, διότι δεν υπάρχει ένας οργανισµός ο οποίος να συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες. Στην Ελλάδα, ο βασικός φορέας διαχείρισης των υποτροφιών που χορηγεί η ελληνική κυβέρνηση είναι το Ιδρυµα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), το οποίο προκηρύσσει ετησίως υποτροφίες για µεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ χορηγεί και χρηµατικά ποσά για προπτυχιακές σπουδές.

Ωστόσο, εκτός από το ΙΚΥ, υποτροφίες δίνουν και εκατοντάδες άλλοι φορείς: υπουργεία, πανεπιστήµια, το Συµβούλιο της Ευρώπης, η UNESCO, κληροδοτήµατα, ιδρύµατα, κυβερνήσεις άλλων χωρών, ιδιώτες κ.ά. Εξαιρετικά µεγάλο αριθµό υποτροφιών δίνουν οι ιδιώτες, δηλαδή τα κληροδοτήµατα, και συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις βασικό ρόλο παίζουν η καταγωγή του φοιτητή και η επιµέλεια που δείχνει στις σπουδές του. Γενικότερα, πάντως, οι βασικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην απονοµή των υποτροφιών είναι: ο βαθµός πτυχίου, οι επιδόσεις σε µαθήµατα σχετικά µε τον τοµέα εξειδίκευσης για τον οποίο προκηρύσσεται η υποτροφία, η καλή γνώση της ξένης γλώσσας, η καταγωγή και η οικονοµική κατάσταση.

Μεγάλη ζήτηση έχουν επίσης οι υποτροφίες οι οποίες δίνονται από µεγάλες εταιρείες ή οργανισµούς, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται από πρακτική άσκηση, καθώς οι πτυχιούχοι διατηρούν πάντα την ελπίδα ότι θα µπορέσουν να βρουν και εργασία εκεί όταν ολοκληρώσουν την άσκησή τους.

Τέτοιου είδους υποτροφίες ανακοίνωσε χθες το ΙΚΥ σε συνεργασία µε την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), καθώς προκηρύσσονται 100 θέσεις υποτροφιών διάρκειας 18-24 µηνών για την πραγµατοποίηση µεταπτυχιακών σπουδών πρώτου κύκλου (master) στην Ελλάδα µε παράλληλη πρακτική άσκηση για απόκτηση επαγγελµατικής εµπειρίας στην ΕΤΕ, ανάλογα µε τον τόπο σπουδών του υποψήφιου, στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Πλήρης απασχόληση

Μετά το πέρας των µεταπτυχιακών σπουδών τους, οι υπότροφοι θα απασχοληθούν, εάν επιθυµούν, στην ΕΤΕ µε σύµβαση εξαρτηµένης εργασίας πλήρους απασχόλησης για δύο έτη. Οι υποτροφίες θα χορηγηθούν στους ακόλουθους επιστηµονικούς τοµείς: Οικονοµικά & Χρηµατοοικονοµικά, Πληροφορική, Θετικές Επιστήµες, ∆ιοίκηση Eπιχειρήσεων & Τραπεζική.

Οι ενδιαφερόµενοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση σε ηλεκτρονική µορφή στον  σύνδεσµο applications. iky.gr έως και τις 21 ∆εκεµβρίου και ώρα 13.00 και στη συνέχεια να αποστείλουν στο ΙΚΥ (Εθνικής Αντιστάσεως 41, 142 34, Νέα Ιωνία, υπόψη Τµήµατος ∆ιαγωνισµών) φάκελο υποψηφιότητας (εκτυπωµένη αίτηση σε έντυπη µορφή και σχετικά δικαιολογητικά) έως και τις 27 ∆εκεµβρίου (σφραγίδα ταχυδροµείου.

υποτροφίεςΕΤΕ