Pet|05.05.2023 07:40

Ας γνωρίσουμε τα μικρά και χαριτωμένα Γιορκσάιρ Τεριέ

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, σήμερα θα γνωρίσουμε την φυλή των Γιορκσάιρ Τεριέ (Yorkshire Terrier).

Ιστορία

Πρόκειται για μία φυλή που αναπτύχθηκε στο Yorkshire της Αγγλίας, από Σκωτσέζους μετανάστες εργάτες στα μέσα του 19ου αιώνα. Αρχικά χρησιμοποιούνταν ως κυνηγοί τρωκτικών στα εργοστάσια, στα ανθρακωρυχεία και στα υφαντουργία. Προήλθαν από διάφορες ποικιλίες τερριέ αλλά η οριστική μορφολογία και εμφάνιση καθορίστηκε το 1860. Ήταν εξαιρετικά δημοφιλή την περίοδο της βικτοριανής εποχής στην Αγγλία κι έτσι όταν πέρασαν στην Αμερική το 1872 έγιναν αμέσως γνωστά και αγαπήθηκαν πολύ. Η φυλή αναγνωρίστηκε στην Αμερική το 1885. Σήμερα είναι αγαπητά σε όλο τον κόσμο και βρίσκονται σε υψηλή θέση προτίμησης.

Εμφάνιση

Είναι μικρόσωμα με το ύψος τους να κυμαίνεται από τα 15 έως τα 20 εκατοστά και το βάρος τους από τα 3 έως τα 5 κιλά. Έχουν επίπεδο κεφάλι, ζωηρά μάτια και όρθια, κατά το ήμισυ, αυτιά. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελεί το μακρύ, πλούσιο τρίχωμα το οποίο στην υφή του μοιάζει με το ανθρώπινο. Είναι απαλό σαν μετάξι και το συναντάμε σε μαύρο ή μπλε αργυρό με πυρόξανθο ή μαύρο ή μπλε αργυρό με χρυσαφί. Χρειάζεται καθημερινή περιποίηση και για να αποφεύγονται μολύνσεις ή ερεθισμοί στα μάτια, καλό είναι να κουρεύονται σε εκείνο το σημείο ή να πιάνονται με κάποιο αξεσουάρ.

Υγεία – Διατροφή

Δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και το προσδόκιμο ζωής τους φτάνει τα 15 χρόνια. Καθώς όμως είναι επιρρεπή σε κάποιες παθήσεις μπορεί να εμφανίσουν κάποιες από αυτές, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Είναι καλό όμως να γνωρίζουμε. Το πιθανότερο είναι να εμφανίσουν κινητικά προβλήματα από επιγονατιδική εξάρθρωση.

Δεν αποκλείονται οι οφθαλμικές ασθένειες με μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προοδευτική Ατροφία του Αμφιβληστροειδούς η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της όρασης και σταδιακή τύφλωση. 

Τέλος, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην λειτουργεί σωστά το συκώτι, μια ασθένεια που ονομάζεται Πυλαιοσυστηματική αναστόμωση με αποτέλεσμα να εμφανίζουν υπογλυκαιμία, απουσία όρεξης και νευρολογικά προβλήματα. Για τους λόγους αυτούς πρέπει  να ελέγχονται τακτικά, να γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις ώστε μπορεί να είναι καλή η κατάσταση της υγείας τους. 

Επίσης, να γίνεται έλεγχος της στοματικής υγιεινής και η κατάσταση δοντιών και ούλων. Τα αυτιά τους πρέπει να καθαρίζονται συχνά για να αποφεύγονται μολύνσεις και λοιμώξεις. Ακολουθούμε πρόγραμμα εμβολιασμών ενώ πρέπει να γίνεται συχνά και ο έλεγχος παρασίτων. Όπως έχουμε πει, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην καλή υγεία και στην διατήρηση της. Ακολουθούμε λοιπόν τις συμβουλές του κτηνιάτρου που τα παρακολουθεί και δημιουργούμε ένα πρόγραμμα διατροφής  ανάλογα πάντα με την ηλικία αλλά και το βάρος τους. 

Φροντίζουμε τα γεύματα τους να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα ενώ φροντίζουμε να περιλαμβάνουν Ω3 λιπαρά και έλαια που θα βοηθήσουν στο να διατηρηθεί το τρίχωμα τους υγιές. Παρακολουθούμε το βάρος τους ώστε να είναι σε κανονικά επίπεδα και να μην οδηγηθούν στην παχυσαρκία. Τέλος ελέγχουμε την ποσότητα νερού που καταναλώνουν ώστε να είναι επαρκής. Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι ιδανικά για την πρόληψη των στομαχικών διαταραχών.

Εκπαίδευση – Χαρακτήρας

Το μικρό τους μέγεθος κρύβει μια μεγάλη και έντονη προσωπικότητα.  Είναι έξυπνα, δραστήρια, δυνατά και με μεγάλη αυτοπεποίθηση.  Χρειάζονται εκπαίδευση από μικρή ηλικία αλλά λόγω της μεγάλης τους  ευφυΐας, δεν θα σας δυσκολέψουν καθόλου. Είναι πιστά και αφοσιωμένα στην οικογένεια τους την οποία αγαπούν πολύ. Έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στα παιδιά και τα πηγαίνουν καλά και με άλλα κατοικίδια αν υπάρχουν. Χρειάζεται να κοινωνικοποιηθούν από μικρή ηλικία για να τα πηγαίνουν καλά και με μικρότερα κατοικίδια. Είναι πολύ φιλικά με όσους γνωρίζουν αλλά θα ενημερώσουν την οικογένεια για όποιον ή ότι άγνωστο επιχειρήσει να την πλησιάσει.

Αγαπούν τις περιπέτειες, είναι θαρραλέα και άφοβα και επιθυμούν να είναι πάντα κοντά στην οικογένεια και να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της. Χρειάζονται αρκετές ώρες καθημερινής άσκησης για να διοχετεύσουν την ενέργεια τους, να εκτονωθούν και να είναι υγιή σωματικά και ψυχικά. Χρειάζονται αγάπη και γίνονται εξαιρετικά κατοικίδια για όλους.

σκύλοςειδήσεις τώρα