Pet|23.06.2023 08:10

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φυλή των Ουέστι

Δρ. Νικολέτα Σερέτη

Αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς,

Σήμερα θα γνωρίσουμε την φυλή των Ουέστι (Westie) (Λευκό Τερριέ των Δυτ.Χάϊλαντς – West Highland White Terrier).

Ιστορία

Θεωρείται πως όλα τα τερριέ της Σκωτίας εκτράφηκαν από την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα τρωκτικά τα οποία κατέστρεφαν τις σοδειές και τις προμήθειες των ανθρώπων. Ο στόχος ήταν κοινός σε όλους, από τους αγρότες, τους γαιοκτήμονες έως και τους ευγενείς. Η ακριβής προέλευση των Ουέστι δεν είναι γνωστή. Εμφανίζονται στις αρχές του 17ου αιώνα με τον Βασιλιά Τζέιμς τον Α’ να δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτά. Εκτράφηκαν από την φατρία των Malcom στο Poltalloch για πάρα πολλά χρόνια. Η φυλή αναγνωρίστηκε το 1906.

Εμφάνιση

Είναι μικρόσωμα με το ύψος τους να κυμαίνεται από τα 25 έως τα 28 εκατοστά και το βάρος τους από τα 7 έως τα 9 κιλά. Έχουν μικρό κεφάλι με μεγάλα σκούρα μάτια, μύτη σκούρα που μοιάζει με κουμπί και μικρά, όρθια αυτιά. Το σώμα είναι συμπαγές και γεροδεμένο με μακρύ λαιμό, ίσια πλάτη και ουρά μικρή αλλά ίσια κι όρθια. Τα μπροστινά πόδια είναι πιο μεγάλα από τα πίσω και καταλήγουν σε στρόγγυλες πατούσες. Το λευκό τους τρίχωμα είναι πλούσιο και αφράτο. Εξωτερικά είναι σκληρό ενώ υπάρχει υπόστρωμα μαλακό και χνουδωτό. Χρειάζεται καθημερινή περιποίηση για να παραμένει υγιές και λαμπερό.

Υγεία – Διατροφή

Δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και το προσδόκιμο ζωής τους φτάνει τα 15 χρόνια. Καθώς όμως είναι επιρρεπή σε κάποιες παθήσεις μπορεί να εμφανίσουν κάποιες από αυτές, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Είναι καλό όμως να γνωρίζουμε. Το πιθανότερο είναι να εμφανίσουν κινητικά προβλήματα από επιγονατιδική εξάρθρωση. Έχει αναφερθεί, επίσης, ότι είναι επιρρεπή για μία ασθένεια που προσβάλει τα μικρόσωμα σκυλιά και ονομάζεται Οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής κατά την οποία, διακόπτεται η ροή του αίματος προς την μηριαία κεφαλή, καταρρίπτεται η αρθρική επιφάνεια και οδηγούνται σε οστεοαρθρίτιδα. Μια άλλη πάθηση που ενδέχεται να εμφανίσουν ονομάζεται Κρανιομαγνητική Οστεοπάθεια κατά την οποία ενώ μεγαλώνει το κουτάβι, τα οστά του κρανίου διευρύνονται ακανόνιστα και μπορεί να εμφανιστούν αλλαγές στο πρόσωπο, στο κεφάλι στην γνάθο και μπορεί να είναι οδυνηρό. Μία άλλη ασθένεια που μπορεί να τα επηρεάσει ονομάζεται Πνευμονική Ίνωση και εμφανίζεται συνήθως από την μέση ηλικία και μετά.

Δημιουργούνται ουλές στους πνεύμονες, γίνονται άκαμπτοι και δεν μπορούν να μεταφέρουν οξυγόνο στο αίμα. Τέλος, από οφθαλμικές ασθένειες είναι επιρρεπή στην δημιουργία καταρράκτη και την ανάπτυξη γλαυκώματος τα οποία, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές της όρασης και σταδιακή τύφλωση. Για τους λόγους αυτούς πρέπει  να ελέγχονται τακτικά, να γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις ώστε μπορεί να είναι καλή η κατάσταση της υγείας τους. 

Επίσης, να γίνεται έλεγχος της στοματικής υγιεινής και η κατάσταση δοντιών και ούλων. Τα αυτιά τους πρέπει να καθαρίζονται συχνά για να αποφεύγονται μολύνσεις και λοιμώξεις. Ακολουθούμε πρόγραμμα εμβολιασμών ενώ πρέπει να γίνεται συχνά και ο έλεγχος παρασίτων. Όπως έχουμε πει, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην καλή υγεία και στην διατήρηση της.

Ακολουθούμε λοιπόν τις συμβουλές του κτηνιάτρου που τα παρακολουθεί και δημιουργούμε ένα πρόγραμμα διατροφής  ανάλογα πάντα με την ηλικία αλλά και το βάρος τους.  Φροντίζουμε τα γεύματα τους να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα ενώ φροντίζουμε να περιλαμβάνουν Ω3 λιπαρά και έλαια που θα βοηθήσουν στο να διατηρηθεί το τρίχωμα τους υγιές. Παρακολουθούμε το βάρος τους ώστε να είναι σε κανονικά επίπεδα και να μην οδηγηθούν στην παχυσαρκία.

Τέλος, ελέγχουμε την ποσότητα νερού που καταναλώνουν ώστε να είναι επαρκής. Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι ιδανικά για την πρόληψη των στομαχικών διαταραχών.

Εκπαίδευση – Χαρακτήρας

Είναι χαρούμενα, δραστήρια και γεμάτα ενέργεια. Θαρραλέα και γεμάτα αυτοπεποίθηση αποτελούν καλούς φύλακες για τους αγαπημένους τους. Αφοσιώνονται απόλυτα στην οικογένεια τους, δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς και έχουν μεγάλη αδυναμία στα παιδιά. Είναι πολύ έξυπνα αλλά και πεισματάρικα οπότε θα χρειαστεί να δείξετε υπομονή και επιμονή στην εκπαίδευση τους. Με θετικές μεθόδους, διαδραστικά παιχνίδια και μεθόδους επιβράβευσης θα έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Η κοινωνικοποίηση τους πρέπει να ξεκινήσει από μικρή ηλικία για να τα πηγαίνουν καλά και με άλλα κατοικίδια, αν υπάρχουν και κυρίως τα μικρόσωμα.

Αγαπούν τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες και χρειάζονται αρκετές ώρες καθημερινής άσκησης για να διοχετεύσουν την ενέργεια τους, να εκτονωθούν και να είναι υγιή σωματικά και ψυχικά. Είναι όμορφα, χαριτωμένα, πιστά, κοινωνικά με αθλητικό πνεύμα και αποτελούν μοναδικούς και ιδανικούς συντρόφους για κάθε οικογένεια.  

σκύλοςειδήσεις τώρα