Μπορεί να καταργηθεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία; Η Άννα Ευθυμίου άφησε ένα ανοικτό παράθυρο

Τίμος Φακαλής

Παράθυρο για την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας άφησε το βράδυ της Τρίτης από το ΑΠΘ η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Άννα Ευθυμίου «αν εκλείψουν τα φαινόμενα βίας μέσα στα πανεπιστήμια».

Η δικηγόρος επέστρεψε το βράδυ της Τρίτης (11.10) στα φοιτητικά έδρανα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ από όπου αποφοίτησε και η ίδια. Αυτή την φορά, όμως, με την ιδιότητα της πολιτικού -αν και ένιωσε για λίγο φοιτήτρια όπως είπε ακούγοντας την ανάλυση του καθηγητή και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Βερναρδάκη - προκειμένου να σχολιάσει την έρευνα του τμήματος Πολιτικών Επιστημών για «το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα 2019-2021: σύγκριση θέσεων κομμάτων και ψηφοφόρων».

Μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα από φοιτητές η Άννα Ευθυμίου υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να ιδρύσει το Σώμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας μετά τα περιστατικά βίας εντός των ΑΕΙ.

«Αν εκλείψουν, όμως, τα φαινόμενα βίας θα πρεπει να  ξανασκεφτεί το μέτρο όποια κυβέρνηση και αν είναι» και συέχισε το συλλογισμό της: «Όπως είδαμε στο πανεπιστήμιό μας πριν ένα μήνα σε μια συναυλία (Θανάσης Παπακωνσταντίνου) είχαμε άσχημες στιγμές που πληγώνουν τη Θεσσαλονίκη. Και αυτό που θεωρώ σημαντικό είναι ότι επειδή κάποιοι είναι μπαχαλάκηδες όπως του αποκαλούμε δεν μπορούμε όλη την νεολαία να την χαρακτηρίζουμε έτσι. Δεν είναι κάτι το οποίο μας ταιριάζει. Και επειδή κάποιες πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις στην Αστυνομία έκαναν μια υπέρβαση της εξουσίας τους δεν μπορούμε και σε αυτήν την περίπτωση να πούμε ότι η όλη Αστυνομία κάνει υπέρβαση εξουσίας. Άρα θεωρώ ότι σε τέτοιου είδους είδους περιπτώσεις το μέσο και το μέτρο είναι αυτό που πρέπει να τηρείται και σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή ενός νόμου εξαρτάται από την αποδοχή της ίδιας της κοινωνίας».

Άννα ΕυθυμίουΘεσσαλονίκηειδήσεις τώραπανεπιστημιακή αστυνομίαΑΠΘΧριστόφορος Βερναρδάκης