Τα ταχύρρυθμα Κασσελάκη στην Κύπρο και τα ερωτήματα των αυτοδιοικητικών

Newsroom

Καλημέρα και καλό μήνα! Εγκαινιάζουμε, σήμερα, τη στήλη «Ανάμεσα στις Γραμμές» . Δεν θα είμαστε κάθε μέρα μαζί. Θα γράφουμε όποτε έχουμε «φρέσκα κουλούρια», που λένε και στου Ψυρρή. Ελπίζουμε όσο συχνότερα γίνεται.

Καλά τα πήγε ο Στεφανος στην Κύπρο

Θετικές εντυπώσεις μαθαίνουμε ότι άφησε ο κ. Κασσελάκης στην πρώτη του «εκτός έδρας» εμφάνιση. Αναφερόμαστε, βέβαια στην επίσκεψή του στην Κύπρο όπου ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ιδιαίτερα διαβασμένος και προσεχτικός. Υιοθετώντας dress code εντελώς διαφορετικό από το τζιν, μπλουζάκι, αθλητικό και υπό το άγρυπνο βλέμμα των «δύο Βαγγέληδων» (Αποστολάκης και Καλπαδάκης), ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ακριβώς αυτά που έπρεπε, απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για να μην κάνει κάποιο «γλωσσικό ατόπημα» και έφυγε από το νησί βάζοντας έχοντας θετικό πρόσημο. Η αίσθηση που επικράτησε, πάντως, στους Κύπριους συναδέλφους ήταν ότι «έπιασαν τόπο τα ταχύρρυθμα».

Οι δύο συμβολικές επισκέψεις

Ιδιαίτερη εντύπωση, μάλιστα, έκανε η επίσκεψη του Σ. Κασσελάκη στην διερευνητική επιτροπή για τους αγνοούμενους, την μόνη δικοινοτική επιτροπή που ουσιαστικά λειτουργεί. Στην ανάρτησή του που συνοδεύεται με φωτογραφία από εκδήλωση συγγενών των αγνοουμένων αναφέρει: «Για σχεδόν μισό αιώνα ο κυπριακός λαός δεν είχε τη δυνατότητα να θρηνήσει 2002 αγνοούμενούς του. Η δουλειά που κάνει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους είναι ιερή. 600 αγνοούμενοι έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα».

Σημαντική και η σημερινή κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των Μισιαούλη – Καβάζογλου, των αγωνιστών της ειρηνικής συνύπαρξης ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από την ΤΜΤ τον Απρίλιο του 1965.

Σήμερα στα βαθιά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βουτά και πάλι στα βαθιά καθώς για το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η πρώτη του ομιλία στην ΚΟ του κόμματος. Όσοι γνωρίζουν καλά τα όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου, πάντως, μου λένε ότι περισσότερη σημασία αποδίδεται στα ονόματα (κυρίως αν θα αξιοποιηθεί ο Πολάκης) που θα ανακοινωθούν για τις ανοικτές θέσεις της ΚΟ αλλά και στο πόσοι βουλευτές θα βρεθούν σήμερα στα έδρανα προκειμένου να ακούσουν τον Πρόεδρο Στέφανο. Εγώ θα πρόσθετα και πόσοι, αλλά και ποιοι θα χειροκροτάνε.

Τα ερωτήματα των Αυτοδιοικητικών

Μεγάλη σιγουριά επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία και στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αυτοδιοικητικές της Κυριακής καθώς θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι βασικές τους επιλογές θα εκλεγούν από τον πρώτο γύρο. Σε ό,τι αφορά την Αττική, πάντως, οι «ειδικοί» των αυτοδιοικητικών επισημαίνουν έναν κίνδυνο. Ο κ. Χαρδαλιάς να μην εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Με δεδομένο ότι σε πολλούς μεγάλους δήμους ο «γαλάζιος υποψήφιος» είναι πιθανόν να τα καταφέρει από την πρώτη Κυριακή, οι ψηφοφόροι του κόμματος δύσκολα θα σπεύσουν δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή για να στηρίξουν τον “Nick Hard”. Σε αυτή την περίπτωση παραμονεύει ο Γιώργος Ιωακειμίδης, που φαίνεται να κερδίζει καθαρά τη μάχη της δεύτερης θέσης από τον Γιάννη Σγουρό. Και επειδή ο κ. Ιωακειμίδης είναι έμπειρος αυτοδιοικητικός -29 χρόνια δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη- ο νικητής του δεύτερου γύρου, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος

Μουδιασμένοι στο ΠΑΣΟΚ

Προβληματισμός μαθαίνω ότι επικρατεί στην Χαριλάου Τρικούπη καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο ελάχιστοι από τους εκλεκτούς τους να βρεθούν στο δεύτερο γύρο των αυτοδοικητικών εκλογών. Σε μια τέτοια περίπτωση ο πονοκέφαλος θα μεγαλώσει τη Δευτέρα καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κληθεί να αποφασίσει να θα δοθεί γραμμή για στήριξη μη κυβερνητικών υποψηφίων στον δεύτερο γύρο. Σκεφτείτε, δηλαδή, το ενδεχόμενο να πρέπει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει αν το κόμμα του θα στηρίξει Ζαχαριάδη στην Αθήνα και Ιωακειμίδη στην Αττική. Αντίστοιχος πονοκέφαλος υπάρχει και στην Κουμουνδούρου βέβαια αλλά εκεί ο Κασσελάκης έχει ακόμα το ελαφρυντικό της πρόσφατης εκλογής

Ο Χατζηβασιλείου στο ΑΚΡ

Τον βουλευτή Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου στέλνει ο Πρωθυπουργός ως εκπρόσωπό του στο Συνέδριο του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Η ΝΔ θα βρεθεί στο Συνέδριο ύστερα από πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  και ο κ. Χατζηβασιλείου θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο της Προεδρίας και στο περιθώριο του συνεδρίου ενώ θα συναντηθεί με τον Ζαφέρ Σιράκαγια, Αντιπρόεδρο του AKP και βουλευτή Κωνσταντινούπολης.

Στέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώρααυτοδιοικητικές εκλογέςΝέα Δημοκρατία