Η «παγωμάρα» στον ΣΥΡΙΖΑ, το «αντάρτικο» του Μάκη και μια αυτοδιοικητική γιορτή στην Αθήνα

Ο Μυστήριος

Όπως σας είπαμε χθες θα γράφουμε όποτε έχουμε «φρέσκα κουλούρια». Χθες, η πρώτη ύλη υπήρχε άφθονη,  ο φούρναρης δούλεψε καλά και ζύμωσε.. εμείς τα ζεστάναμε και το «Ανάμεσα στις Γραμμές» είναι ξανά μαζί σας. 

Παγωμάρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

«Παγωμάρα». Αυτή ήταν η απάντηση που μου έδωσε κοινοβουλευτικός του ΣΥΡΙΖΑ όταν τον ρώτησα χθες πώς του φάνηκε η πρώτη ομιλία του Προέδρου Κασσελάκη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Επέμεινα λίγο: «εννοείς λόγω των θέσεων που μοίρασε;» τον ρώτησα για να πάρω την απάντηση: «Από την αρχή μέχρι το τέλος. Η ομιλία του ήταν πολύ αδύναμη. Και οι επιλογές προσώπων – όχι μόνο του Πολάκη -  δείχνουν βούληση να κάνει τα εσωκομματικά “Κούγκι”». Το έψαξα λίγο και ανακάλυψα ότι «παγωμάρα» επικράτησε στη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών χθες. Ακόμα και από όσους επέλεξαν να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης Κασσελάκη η οποία κατέβηκε ενιαία.

Το λευκό της Νοτοπούλου

Η ψηφοφορία, πάντως είχε και εκπλήξεις. Πιο ηχηρή η επιλογή της βουλεύτριας Θεσσαλονίκης, Κατερίνας Νοτοπούλου να επιλέξει «λευκό». Η νεαρή βουλεύτρια ανήκει στην ομάδα Παππά, είχε στον δεύτερο γύρο ανοικτά στηρίξει Κασσελάκη και οι σχέσεις της με την εσωκομματική αντιπολίτευση δεν θεωρείται καλή. Γιατί επέλεξε το ηχηρό λευκό είναι ένα ερώτημα στο οποίο δεν κατάφερα να βρω απάντηση. Ενδιαφέρον και το λευκό της Όλγας Γεροβασίλη η οποία, πάντως, ήταν από αυτούς που δεν είχαν πάρει θέση στις εσωκομματικές εκλογές.

Ο Τσίπρας φίλησε τους «υπονομευτές» του

Θα μείνω, πάντως, για λίγο στην χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για να επισημάνω ορισμένα πράγματα. Πρώτον, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας χειροκροτήθηκε κατά την είσοδό του από όλους τους βουλευτές. Μάλιστα, η υποδοχή που του επεφύλαξαν ήταν θερμότερη από αυτήν που επεφύλαξαν στον Στέφανο Κασσελάκη. Κρατάμε και την επιλογή του πρώην Πρωθυπουργού να χαιρετήσει θερμά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο από τον οποίο, μάλιστα, επέλεξε να κάτσει ακριβώς πίσω. «Δεν θα έκανα το ίδιο αν θεωρούσα κάποιον υπονομευτή μου» μου είπε ένας έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν του ζήτησα να μου το σχολιάσει.

Γιατί αποχώρησε ο Αλέξης;

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει πριν την ψηφοφορία, οι περισσότεροι που έλεγαν ότι θεώρησε πως -εκ της θέσεώς του-δεν είναι σωστό να ψηφίσει. Εγώ θα έλεγα, πάντως, ότι αν συμφωνούσε με τις προτάσεις δεν θα είχε πρόβλημα να ψηφίσει. Όσο για κάποιους κακεντρεχείς που μου είπαν ότι ίσως να ενοχλήθηκε από κάτι αναφορές του Κασσελάκη ότι τις εκλογές «δεν τις κέρδισε ο Μητσοτάκης αλλά τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ» θα τους απαντούσα ότι δεν τα πιστεύω αυτά. Άλλωστε, ο νέος Πρόεδρος του κόμματος έχει πολλάκις εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Πρόεδρο Τσίπρα.

Ο "Τζανακό" και ο ορίζοντας των ευρωεκλογών

Κλείνουμε με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ γιατί καταλαβαίνω ότι κούρασα με δύο ακόμα πινελιές. Χθες κατεγράφη και η επανεμφάνιση Τζανακόπουλου σε κομματικό όργανο. Θυμίζω ότι ο Δημήτρης είχε να εμφανιστεί σε συνεδρίαση από το βράδυ των πρώτων εκλογών όταν και είχε ένα έντονο επεισόδιο (είδατε πόσο ευγενικά τα λέω ε;) με τον Πάνο Ρήγα.

Last but not least που λένε και οι συγχωριανοί του Προέδρου: Στην ομιλία του ο κ. Κασσελάκης φάνηκε να βάζει ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές. Όταν το επεσήμανα σε ορισμένους χαμογέλασαν συγκαταβατικά: «Καλά ας μην έχει άνοδο στις ευρωεκλογές το κόμμα και τον βλέπω στην πρώτη πτήση για Νέα Υόρκη»… εγώ δεν υιοθετώ.

Πρόβλημα στο Μαξίμου με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Σε σημαντικό κυβερνητικό πρόβλημα εξελίσσεται η βούληση εντός Μεγάρου Μαξίμου να περάσει η κυβέρνηση τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Η πίεση, όπως αντιλαμβάνεστε, έγινε εντονότερη μετά την εκλογή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει με τίποτα να του πάρει ο νέος ηγέτης της αντιπολίτευσης της προοδευτική ατζέντα. Επιπλέον, έχει προσωπικά δεσμευτεί ότι ο νόμος θα έρθει εντός της κυβερνητικής του θητείας. Έλα όμως που αναπτύσσεται «αντάρτικο». Ήδη κάποιοι βουλευτές του έχουν πει να μην θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, πάντως, έκανε ένα βήμα παραπάνω το βράδυ της Πέμπτης, δηλώνοντας στο Action24 ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ μιας τέτοιας νομοθέτησης. «Εγώ την άποψή μου την προσωπική την έχω εκφράσει, είμαι αντίθετος. Έχω πει ότι δεν θα το ψηφίσω», ξεκαθάρισε. Για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει κι αυτό το πρόβλημα ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτοδιοικητική γιορτή με dj και ξυλοπόδαρους

Μια ευχάριστη έκπληξη έζησαν όσοι βρέθηκαν ή έτυχε να περνούν χθες βράδυ από την Πλατεία Κοραή. Εκεί, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Ιωακειμίδης έστησε μια μικρή γιορτή στο κεντρικό του προεκλογικό περίπτερο, προκειμένου να ευχαριστήσει όσους βοήθησαν και έτρεξαν στην καμπάνια αλλά και να συνομιλήσει με κόσμο και κατοίκους της Αττικής, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής. Μουσικές, ξυλοπόδαροι και καλό κέφι ήταν τα συστατικά της γιορτής από την οποία πέρασε και ο Στέφανος Κασσελάκης συνοδευόμενος από τον σύντροφό του Τάιλερ Μακμπέθ. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο και ο κ. Ιωακειμίδης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο, όπου θα δώσει την μάχη με τον κ. Χαρδαλιά. Μια μάχη, που όπως είπε, «είναι αυτοδιοίκηση Vs κυβερνητικής παρέμβασης». Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι το περίπτερο του Γιώργου Ιωακειμίδη είναι εντυπωσιακό και καλαίσθητο. Ρώτησα και έμαθα ότι του το σχεδίασε γνωστός Έλληνας αρχιτέκτονας. Δεν κατάφερα να μάθω, πάντως, το όνομα.

 

Αλέξης Τσίπραςειδήσεις τώρααυτοδιοικητικές εκλογέςΣΥΡΙΖΑΓιώργος Ιωακειμίδηςπεριφερειακές εκλογέςΣτέφανος Κασσελάκης