Τα χαμόγελα Μητσοτάκη, αυτό που ψάχνει το ΠΑΣΟΚ και τα ίδια συμπεράσματα που βγάζει συνεχώς ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Μυστήριος

Πάει κι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ όλοι έχουν λόγους να χαμογελούν.

Χαμόγελα αλλά εγρήγορση στο Μαξίμου

Στην κυβέρνηση βλέπουν την μεγάλη πλειοψηφία των Περιφερειών να βάφεται γαλάζια. Όπου δεν επικρατεί ο επίσημος υποψήφιος, κερδίζει ο «αντάρτης». Αντιπολίτευση, πάντως, δεν υπάρχει πουθενά. Η δε νίκη από τον πρώτο γύρο του Νίκου Χαρδαλιά χαροποίησε ιδιαίτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πήρε το ρίσκο να αλλάξει καλοκαιριάτικα τον υποψήφιο καθαιρώντας ουσιαστικά τον Γιώργο Πατούλη. Ικανοποίηση και για την επίδοση του κ. Μπακογιάννη ενώ χαμόγελα υπήρξαν χθες και για την πρωτιά του κ. Πτωχού στην Πελοπόννησο, αν και η εκλογή του θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.

Το πράγμα φαίνεται να ζορίζει στη Θεσσαλονίκη καθώς ο Ζέρβας απειλείται σοβαρά, πλέον, από τον Αγγελούδη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι ξέρει να δίνει εκλογικές μάχες και έτσι εντός της εβδομάδας θα περιοδεύσει σε περιοχές που οι υποψήφιοι χρειάζονται στήριξη. Αλκιβιάδης Στεφανής στο β. Αιγαίο, Έβρος για τον κ. Μέτιο, Πελοπόννησο για τον Πτωχό αλλά και Θεσσαλία για Αγοραστό, όπου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Και επειδή ο Πρωθυπουργός γνωρίζει την συμβολική αξία των δύο μεγάλων πόλεων μην αποκλείσουμε να κάνει και συγκεκριμένες κινήσεις στήριξης σε Μπακογιάννη και Ζέρβα.

Στο ΠΑΣΟΚ ψάχνουν το boost

Μιλώντας για Ζέρβα να σας πω ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση καθώς εκεί ο κ. Αγγελούδης δεν είχε επίσημο χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ, όμως στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι μπορούν να πιστωθούν την δεύτερη θέση στην συμπρωτεύουσα. Με βάση, μάλιστα, τις εκτιμήσεις ο Αγγελούδης έχει σοβαρές πιθανότητες να πάρει την πρωτιά την επόμενη Κυριακή και ο Νίκος Ανδρουλάκης να βάλει μια πράσινη πινέζα στον χάρτη. Για αυτόν που είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι, πάντως, στο ΠΑΣΟΚ είναι ο Χάρης Δούκας. Ξεκίνησε από χαμηλά και κατάφερε να κόψει δεύτερος το νήμα στην Αθήνα. Έχοντας εξασφαλίσει, ήδη, τη στήριξη του Κ. Ζαχαριάδη, ο Χάρης Δούκας δικαιούται να ελπίζει ότι μπορεί να πάει για την μεγάλη έκπληξη. Δύσκολο αλλά όπως λένε… την άλλη Κυριακή η κάλπη θα είναι πάλι άδεια.

Στο ΠΑΣΟΚ ψάχνουν ένα «boost», που λένε και στο χωριό μου, που θα δείξει ότι μπορούν να αποτελέσουν την εναλλακτική δύναμη εξουσίας. Αν καταφέρουν να πάρουν την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και έχοντας τον Μώραλη στον Πειραιά θα δικαιούνται να λένε ότι έχουν τις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας και αυτό είναι κάτι σημαντικό.

Προς ώρας πάντως, δηλώνουν ικανοποίηση για τα αποτελέσματα. «Είμαστε δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση» λένε. Και μάλλον δεν έχουν άδικο καθώς με εξαίρεση τον Σγουρό, οι υποψήφιοι που στήριξαν πέρασαν πάνω από τους αντίστοιχους του ΣΥΡΙΖΑ. Και μιας και είπαμε Σγουρός να σας πω ότι στην Αττική, ο Γιώργος Ιωακειμίδης είναι ο μόνος υποψήφιος που είχε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και κατάφερε να ξεπεράσει αυτόν του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ιωακειμίδης, μάλιστα, κατάφερε να έρθει δεύτερος αν και οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν καθαρά τρίτο έχοντας μεγάλο πρόβλημα αναγνωρισιμότητας η οποία ακόμα και δύο εβδομάδες πριν τις κάλπες έφτανε το 60%. Αν υπολογίσει κανείς τους αντιπάλους του, μιλάμε για έναν μικρό άθλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει συνεχώς τα ίδια συμπεράσματα

Πάμε και στον μεγάλο χαμένο της χθεσινής βραδιάς που δεν είναι άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εντάξει, κανείς δεν μπορεί να χρεώσει στον κ. Κασσελάκη τα χθεσινά αποτελέσματα αλλά, τουλάχιστον σε εμένα, δύο πράγματα κάνουν εντύπωση. Το πρώτο είναι ότι η εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος δεν φαίνεται να δίνει καμία ώθηση. Ούτε δημοσκοπικά, ούτε εκλογικά. Μάλλον σε μούδιασμα παραπέμπει η πρώτη αντίδραση του εκλογικού σώματος απέναντι στον Κασσελάκη παρά σε ενθουσιασμό.

Η δεύτερη και πιο ουσιαστική παρατήρηση είναι η εξής: Από το 2019 ο Μητσοτάκης όπου βρει τον ΣΥΡΙΖΑ τον κερδίζει. Αν τις μέτρησα καλά είναι επτά απανωτές εκλογικές ήττες. Το εντυπωσιακό είναι ότι σε κάθε ήττα το συμπέρασμα που βγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο: «Πρέπει να προχωρήσουμε στη συγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης», είπε χθες ο Κασσελάκης και μου φάνηκε σαν να διάβαζε προηγούμενες αντίστοιχες δηλώσεις του Τσίπρα. Είτε, λοιπόν, είναι λάθος το συμπέρασμα που εξάγουν στην Κουμουνδούρου είτε είναι παντελώς ανίκανοι το πολιτικό τους συμπέρασμα να το μετουσιώσουν σε πολιτική πράξη. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα, πάντως, είναι μεγάλο. Και επειδή οι ευρωεκλογές είναι κοντά, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι τα πράγματα γίνονται πολύ… μα πολύ δύσκολα.

Να τον χαίρονται στον Βόλο

Και να κλείσουμε με τον Μπέο, ο οποίος φαίνεται ότι συνήθισε στις λάσπες και δεν μπορεί να βγει από αυτές. Η απίστευτη χυδαιότητα που εκστόμισε χθες το βράδυ εμπίπτει στις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου και σωστά παρενέβη ο Εισαγγελέας. Αυτό που μου έκανε εντύπωση χθες, όμως, ήταν η δυσκολία ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης να καταδικάσουν απερίφραστα στον δήμαρχο Βόλου, όταν τους ρωτούσαν στα τηλεοπτικά πάνελ. Όσο για το αποτέλεσμα των εκλογών στον Βόλο, ένα έχω να πω: να τον χαίρονται τον δήμαρχό τους στην πόλη.

εκλογέςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώρααυτοδιοικητικές εκλογέςΝέα ΔημοκρατίαΠΑΣΟΚ