Παύλος ο αυτοδιοικητικός και παραλίγο συναινετικός, Σπίρτζης ο επίμονος και το debate που… δεν ήταν το μεγάλο λάθος

Ο Μυστήριος

Αυτοδιοικητική πέραση φαίνεται ότι είχε ο Παύλος Γερουλάνος όλο το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο «έφυγα από το ΠΑΣΟΚ για να πάω στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα θέλω να τους ενοποιήσω» Χρήστος Σπίρτζης, στον νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ είχε προταθεί να κατέλθει υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής ως κοινός υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.

Παύλος ο… αυτοδιοικητικός

Το ψάξαμε λίγο και φαίνεται ότι ο κ. Σπίρτζης λέει... σχεδόν αλήθεια. Μάλιστα, αρκετούς μήνες πριν τις εθνικές εκλογές, είχε προσωπικά επικοινωνήσει με τον κ. Γερουλάνο για να του καταθέσει την πρόταση με τον ίδιο όμως να τον παραπέμπει στους αρμόδιους. «Αν θέλετε επισήμως να καταθέσετε τέτοια πρόταση αυτή πρέπει να γίνει αρμοδίως. Από το κόμμα προς το κόμμα», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Γερουλάνος. Τέτοια πρόταση, πάντως, δεν έφτασε ποτέ στην Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό που δεν κατάφερα να μάθω είναι τους λόγους που δεν προχώρησε η πρόταση. Οι μισοί μου λένε ότι «ήταν απλώς πρωτοβουλία του Σπίρτζη και δεν υπήρχε ποτέ τέτοια πρόθεση στην Κουμουνδούρου». Οι άλλοι μισοί μου λένε ότι η Κουμουνδούρου απλώς φοβήθηκε το «όχι» της Χαριλάου Τρικούπη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το όνομα του Παύλου Γερουλάνου «έπαιξε» πολύ και για τον Δήμο Αθηναίων. Εκεί, μάλιστα, οι συζητήσεις μεταξύ των αυτοδιοικητικών παρατάξεων τω δύο κομμάτων ήταν αρκετά προχωρημένες και η περίπτωση κοινής καθόδου θεωρείτο αρκετά πιθανή. Μέχρι που ο ίδιος ο Παύλος Γερουλάνος έκανε πίσω. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε στήριξη στον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά και ακολούθως στον Κώστα Ζαχαριάδη ενώ ο Ανδρουλάκης κατάφερε να αποσπάσει το «Ναι» του Χάρη Δούκα, ο οποίος τελικά κέρδισε και τον Δήμο.

Οι σύντροφοι δεν ξεχνούν

Μιας όμως κι η συζήτηση ξεκίνησε από τον Χρήστο Σπίρτζη, να σας θυμίσουμε ότι ο πρώην υπουργός ήταν αρμόδιος του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης. Ήταν, δηλαδή, ο υπεύθυνος για την εξεύρεση υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών αλλά και για τις συνεργασίες όπου αυτό ήταν εφικτό. Και, όπως μου είπε ένα πουλάκι στα πέριξ της Κουμουνδούρου, οι σύντροφοί του δεν το έχουν ξεχάσει. Και θα το υπενθυμίσουν και δημοσίως εντός των επόμενων ημερών.

Στη ΝΔ ψάχνουν το λάθος

Μπορεί τα περισσότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να εξέπεμπαν το βράδυ της Κυριακής έναν εκνευρισμό στα τηλεοπτικά πάνελ, ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του όμως, μαθαίνω ότι μελετούν τα αποτελέσματα με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να εξαχθούν και τα σωστά συμπεράσματα.

Ήδη, όπως με ενημέρωσαν, στο μικροσκόπιό τους έχουν μπει και διάφορα τοπικά στελέχη και πολιτευτές στις περιοχές που χάθηκαν. Sms, δηλώσεις, μαζώξεις σε σπίτια…ακόμα και με ποιους έπιναν καφέ τις τελευταίες κρίσιμες ώρες. Όλα αξιολογούνται. Και ως γνωστό μπορεί η Νέα Δημοκρατία να είναι μεγάλο κόμμα, οι τοπικές κοινωνίες όμως είναι μικρές. «Μικρές αλλά λαλίστατες» θα πρόσθετα.

Το debate έφταιγε;

Θα κλείσω με κάτι που συζητιέται για τον Δήμο Αθηναίων και πραγματικά μου κάνει εντύπωση. Λένε πολλοί ότι για την ήττα Μπακογιάννη φταίει η επιλογή του να πάει σε debate με τον Χάρη «Duke of Athens». «Τον έκανε γνωστό και τον ανέδειξε ως ισότιμο αντίπαλο», λένε και πραγματικά είναι να αναρωτιέσαι. Δηλαδή, τα στελέχη της ΝΔ που υιοθετούν αυτή τη θέση λένε στα ίσα ότι ο Δούκας ήταν πολύ καλύτερος του Μπακογιάννη απλά ο κόσμος, μέχρι να γίνει το debate δεν το ήξερε. Ο Μεγάλος Περίπατος και το γιαπί επί τέσσερα χρόνια στην Πανεπιστημίου, δεν τους θορύβησε.

ΠΑΣΟΚΚώστας ΜπακογιάννηςΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΠαύλος Γερουλάνοςαυτοδιοικητικές εκλογέςΧρήστος ΣπίρτζηςΧάρης Δούκαςεκλογές