Οι γάμοι και τα διαζύγια του ΣΥΡΙΖΑ, τα καμπανάκια Μητσοτάκη και... τα αυγά της γιαγιάς μου

Ο Μυστήριος

Σε ποιους απευθυνόταν το «να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε» του Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο; Αυτή ήταν η ερώτηση όλων των δημοσιογράφων χθες από την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκστόμισε την σχετική ατάκα, την οποία, παρεμπιπτόντως θέλω να σας πω ότι μου την έλεγε και η συγχωρεμένη η γιαγιά μου.

Το καμπανάκι Μητσοτάκη

Η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε κάποιον συγκεκριμένα στο μυαλό του καθώς το τελευταίο διάστημα τα «εγκεφαλικά» είναι απανωτά. Ειδικά την τελευταία εβδομάδα τα χτυπήματα έρχονταν το ένα μετά το άλλο. Από τη μία κάτι υπουργοί που απειλούσαν θεούς και δαίμονες προκειμένου να ψηφιστούν οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι που υποστήριζε η ΝΔ και από την άλλη κάποια μέλη του υπουργικού που το βράδυ της Κυριακής προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι το κόμμα τους σάρωσε στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και μάλιστα ενώ ο ίδιος έσπευσε νωρίς να δώσει τη γραμμή με δήλωσή του.

Έξαλλος ο Πρωθυπουργός ο οποίος, πάντως, ανασχηματισμό δεν θα κάνει ακόμα. Αποφάσισε, βλέπετε, να δώσει άλλη μια ευκαιρία σε ορισμένους καθώς θεωρεί ότι και οι συνθήκες του τελευταίου διαστήματος δεν ήταν οι καλύτερες. Χτύπησε όμως καμπανάκι και όποιος το άκουσε, το άκουσε. Επειδή σας είπα, όμως για τη γιαγιά μου θα σας πω και μια ακόμα δικιά της ατάκα. «Γιε μου, ρίχνεις αυγά στον τοίχο» μου έλεγε, όταν με έβλεπε να επιμένω να προσπαθώ σε κάτι που δεν είχε καμιά πιθανότητα επιτυχίας.

Ανάμεσα σε γάμους και διαζύγια στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην αντίπερα όχθη χθες έζησαν μοναδικές στιγμές. Γιατί εντάξει, όλοι μας έχει χρειαστεί να κάνουμε μία τηλεδιάσκεψη τα τελευταία χρόνια. Αλλά ο President Kassel το “απογείωσε”. Πρώτη φορά συνεδρίαζε την Πολιτική Γραμματεία και μάλιστα δύο μέρες μετά από εκλογές. Και ο αθεόφοβος επέλεξε να πάει στη Νέα Υόρκη και να μπει από το zoom για να καταθέσει την άποψή του για το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και για να εισηγηθεί την αναβολή του Συνεδρίου. Και δεν έφταναν όλα τα άλλα, ο Στέφανος ανακοίνωσε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Αμέρικα, θα τελεστεί και ο πολιτικός του γάμος με τον σύντροφό του Τάιλερ Μακμπέθ με τον οποίο, μέχρι τώρα, είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Άπαντες τα μέλη της ΠΓ ευχήθηκαν στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τα καλύτερα με αποτέλεσμα το κλίμα αμέσως να ζεσταθεί, έστω και για λίγο. 

Τι κι αν οι «Ομπρελαίοι» είχαν μπει φουριόζοι στην αίθουσα, με σηκωμένα τα μανίκια και με έτοιμο κείμενο που τα έχωνε χοντρά στον President Kassel. «Πόσο να τσακωθείς με ένα ολόγραμμα» μου απάντησε αφοπλιστικά ένα στέλεχος με εμπειρία στις εσωκομματικές κόντρες όταν του ζήτησα να μου μεταφέρει το κλίμα της χθεσινής μέρας.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή. Είπε πολλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων εξήγησε τι τον ενόχλησε στις πρώτες δηλώσεις Κασσελάκη και γιατί ο ίδιος δεν συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο. «Με ενόχλησε πολύ η αναφορά του ότι κέρδισε το φως. Δηλαδή, η Έφη και εγώ ήμασταν το σκοτάδι;» αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων ο Τσακαλώτος. Σε κάθε περίπτωση αυτοί που διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές κατάλαβαν ότι το σημαντικό της τοποθέτησης του Ευκλείδη ήταν άλλο. «Η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας», είπε ο αρχηγός της Ομπρέλας και εγώ έσπευσα να ρωτήσω. «Πόσες εβδομάδες δηλαδή;». «Μέτρα πόσες μένουν μέχρι τις 17 Νοέμβρη» μου είπε ο πληροφοριοδότης μου και με άφησε με το στόμα ανοιχτό. Υπόσχομαι σε αυτό να επανέλθουμε. Το μόνο βέβαιο, όμως, είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ζουν ανάμεσα σε γάμους και μελλοντικά διαζύγια.

Η συγνώμη του Μήτσου

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υπήρχαν και άλλες καλές στιγμές στην Πολιτικής Γραμματείας. Για παράδειγμα ο Δημήτρης ο Τζανακόπουλος ζήτησε συγνώμη από τον Πάνο Ρήγα για εκείνο το περίφημο επεισόδιο το βράδυ των εκλογών του Μαϊου. Από την πλευρά του ο Ρήγας έκανε δεκτή τη συγνώμη, την χαρακτήρισε μάλιστα και γενναία και είπε ότι θα ζητήσει να σταματήσει η διαδικασία παραπομπής του Μήτσου στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

ΣΥΡΙΖΑΔημήτρης Τζανακόπουλοςειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςκυβέρνησηΕυκλείδης ΤσακαλώτοςΥπουργικό ΣυμβούλιοΣτέφανος Κασσελάκης