Βαρουφάκης VS TikTok: Αναλύει το «νεφοκεφάλαιο» και λέει «εσύ θα είσαι κολίγος»

Newsroom

Ο Γιάνης Βαρουφάκης άνοιξε μέτωπο διαμάχης με το... TikTok, αναρτώντας βίντεο στο οποίο αναλύει το «νεφοκεφάλαιο» και τονίζει τον κίνδυνο μίας νέας «μορφής φεουδαρχίας που εσύ θα είσαι ο κολίγος».

«Αν το βλέπεις αυτό από το κινητό σου, χρησιμοποιείς μία νέα μορφή κεφαλαίου για να βλέπεις βίντεο, λέγεται νεφοκεφάλαιο, cloud capital», έτσι ξεκινάει το βίντεό του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Μία νέα μορφή φεουδαρχίας που εσύ θα είσαι ο κολίγος»

Στη συνέχεια περιγράφει: «Είναι μια μορφή κεφαλαίου που ζει μέσα στα κινητά, μέσα στο διαδίκτυο.

Ανήκει αυτός ο αλγόριθμος σε συγκεκριμένους ανθρώπους που τον χρησιμοποιούν πρώτον για να αποσπούν την προσοχή σου, να δημιουργούν επιθυμίες μέσα σου, να σε κάνουν να μπορείς να δουλεύεις χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, είτε δωρεάν είτε με ελάχιστη πληρωμή για να αναπαράγεις αυτό το νεφοκεφάλαιο έτσι ώστε να μεγαλώνεις, να μεγιστοποιείς τη δυνατότητα τη δική τους να αποσπούν προσόδους και κέρδη από ανθρώπους σαν και εσένα.

Αυτή η εξάρτηση από αυτή την τεχνολογία οδηγεί σε μία νέα μορφή φεουδαρχίας που εσύ θα είσαι ο κολίγος. Εκτός αν όλοι μαζί ενωθούμε και πάρουμε στα χέρια μας τα μέσα, όχι μόνο παραγωγής και όχι μόνο διανομής, αλλά και τα μέσα με τα οποία επικοινωνούμε».

Το TikTok τού Βαρουφάκη

Οι αντιδράσεις

Οι ακόλουθοί του -και άλλοι χρήστες- δεν δείχνουν να συμφωνούν ή να βλέπουν ως ρεαλιστικό σχέδιο το παραπάνω, κάνοντας σχόλια όπως «Λέει για μέσα παραγωγής το 2024. Ζει 100 χρόνια πίσω».

Πολλοί επέλεξαν και το χιούμορ, με άλλον χρήστη να σχολιάζει: «Λοιπόν φίλε Γιάνη δεν σου ξαναδίνω κρασί».

Άλλος ρωτάει χιουμοριστικά: «Θες να πάρεις το ΤΙΚ ΤΟΚ από τους Κινέζους;».

ειδήσεις τώραsocial mediaΓιάνης ΒαρουφάκηςTikTok