Αθλητισμός|22.04.2020 16:30

Μάικλ Τζόρνταν: Ο Έλληνας κόουτς που τον αντιμετώπισε στο Νορθ Καρολάινα

Θοδωρής Φελάνης

Η πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου The Last Dance προκάλεσε ρίγη συγκίνησης αλλά και ενθουσιασμού στους απανταχού fans του μπάσκετ και του αθλητισμού γενικότερα σε μια κενή από αθλητικές δραστηριότητες περίοδο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Το The Last Dance έγινε η αφορμή για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι άγνωστες λεπτομέρειες από τα έργα και ημέρες της μεγάλης αυτοκρατορίας των Σικάγο Μπουλς της οποίας ηγούνταν ο αξεπέραστος Μάικλ Τζόρνταν.

Λίγοι ήταν οι Έλληνες που είχαν την τύχη να τον συναντήσουν κι ακόμη πιο λίγοι αυτοί που τον αντιμετώπισαν σε κάποιο γήπεδο. Ένας από αυτούς ήταν ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου, ομοσπονδιακός προπονητής από το 1986 ως το 1994(με θητεία επίσης στους πάγκους του Παναθηναϊκού του ΠΑΟΚ, του Άρη και του Ηρακλή).

«Σπούδασα στο Νορθ Καρολαϊνα. Βρέθηκα εκεί για μια 4αετία , από το 1981 ως το 1985. Είχα ήδη αποφασίσει πως με ενδιέφερε η προπονητική. Ένας από τους σπουδαιότερους λόγους που επέλεξα το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο ήταν ο κόουτς Ντιν Σμιθ. Έκανα μεταπτυχιακές σπουδές (Διδακτορικό) στο «Μotor learning», δηλαδή μάθηση κίνησης –αθλητικές δεξιότητες», διηγείται στο ethnos.gr ο Ευθύμης Κιουμορτζόγλου που παρακολούθησε από κοντά το πρόγραμμα των «Ταρ Χιλς» ενώ έζησε και όλη την… «παραζάλη» μιας χρυσής εποχής για το Νορθ Καρολάινα.

«Ο Ντιν Σμιθ μού επέτρεπε να παρακολουθώ τις προπονήσεις, να συζητάω με το σταφ, είχα την πολυτέλεια να μιλάω και με τον ίδιο για διάφορα θέματα  αναπτύσσοντας πολύ καλή σχέση μαζί του». Όσο για τον Τζόρνταν: «Είχα την ευκαιρία να παίξω αντίπαλος του. Κάθε χρόνο στο πανεπιστήμιο μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων οι απόφοιτοι επαγγελματίες παίκτες του κολεγίου επισκέπτονταν το πανεπιστήμιο τους και γίνονταν κάποιοι αγώνες. Έπαιζαν γυμνοί εναντίον ντυμένων. Στα παιχνίδια μετείχαν φυσικά και παιδιά που ήδη φοιτούσαν στο πρόγραμμα όπως ήταν ο Τζόρνταν. Οι παρέες χωρίζονταν σε πεντάδες και έπαιζαν με τις ώρες. Τα παιχνίδια έληγαν στα 11, όποια ομάδα έχανε αποχωρούσε και έμπαινε η επόμενη. Σε ένα από αυτά τα ματς γυμνών εναντίον ντυμένων λοιπόν έπαιξα κι εγώ. Ανάμεσα στους αντιπάλους μου ήταν κι ο Μάικλ Τζόρνταν, η ομάδα του οποίου δεν έχανε με τίποτα, είχε τρελό εγωισμό, μεγάλη ικανότητα στο σκοράρισμα, δεν τον σταματούσες εύκολα.

Ήταν ξεκάθαρο για όλους μας πως θα έκανε καριέρα στο ΝΒΑ, είχε αθλητικά προσόντα , είχε ταλέντο όμως λίγοι ίσως πίστευαν πως θα εξελιχθεί σε αυτό που όλοι μας είδαμε αργότερα. Απόδειξη για αυτό ήταν πως δεν επιλέχθηκε λίγα χρόνια μετά στην 1η θέση του draft». Ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου παρακολούθησε με ενδιαφέρον την πρεμιέρα του «The Last Dance» για το οποίο λέει: «Είναι εξαιρετική προσπάθεια. Χάρηκα πολύ που σε κάποια πλάνα είδα και δηλώσεις του κόουτς Ουίλιαμς, ήταν ο 4ος προπονητής από το σταφ του Ντιν Σμιθ στο Ν. Καρολάινα κι αυτός με τον οποίο έκανα τότε περισσότερο παρέα. Ωραίες εποχές όμως ξέρεις, όταν τα ζεις δεν μπορείς να αντιληφθείς την σημαντικότητα τους…», καταλήγει.

The Last DanceΜάικλ ΤζόρντανμπάσκετΕυθύμης Κιουμουρτζόγλου