Αθλητισμός|28.04.2020 19:06

Επανεκκίνηση στις αθλητικές δραστηριότητες: Το αρχικό πλάνο της κυβέρνησης

Newsroom

Το πλάνο της κυβέρνησης για την επιστροφή στη ζωή των αθλητικών δραστηριοτήτων, αναλύθηκε κατά τη διάρκεια της ευρείας τηλεδιάσκεψης του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη με τους εμπλεκόμενους φορείς της αθλητικής οικογένειας (μεταξύ των οποίων η ΕΟΕ, οι αθλητικές ομοσπονδίες, οι Λίγκες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ κλπ) και με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα, επικεφαλής της ειδικής επιτροπής επιστημόνων του υπουργείου Υγείας.

Αποφασίστηκε το άνοιγμα σε πρώτη φάση μόνο των ανοικτών εγκαταστάσεων για τους κορυφαίους αθλητές των ατομικών αθλημάτων από τις 4 Μαΐου, μετά από την κατεύθυνση της νεοσύστατης υγειονομικής επιστημονικής επιτροπής αθλητισμού, που από δω και πέρα θα λαμβάνει της αποφάσεις για την επανεκκίνηση ή μη αθλητικών δραστηριοτήτων. Έτσι θα επιτρέπεται μόνο η ατομική προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους κατά την πρώτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΑ, η επανεκκίνηση των ομαδικών προπονήσεων (αρχικά σε ανοιχτά γήπεδα και αρκετά αργότερα στις κλειστές εγκαταστάσεις) θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο, ενώ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και των αποστάσεων, ενώ απέκλεισε κάθε πιθανότητα μαζικών συγκεντρώσεων σε αθλητικούς χώρους.

Η σχετική ενημέρωση της ΓΓΑ αναφέρει τα εξής: «Οι πλέον των 130 συμμετεχόντων ενημερώθηκαν από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή Αθλητισμού για τις γενικές κατευθύνσεις διαμόρφωσης των Πρωτοκόλλων με τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, διαμόρφωση που θα είναι συνεχής και θα αξιολογείται καθημερινά, ως δυναμική διαδικασία στην προοδευτική, σταδιακά, επανεκκίνηση της αθλητικής λειτουργίας. Έγινε σαφές ότι εκτός των Πρωτοκόλλων και της εφαρμογής τους στις αθλητικές εγκαταστάσεις, από τους εκάστοτε εμπλεκομένους, εξίσου σπουδαίο ρόλο θα συνεχίσει να παίζει η «ατομική ευθύνη» ενός εκάστου.

Τονίστηκε ότι από την Δευτέρα 4 Μαΐου θα επιτραπούν οι προπονήσεις σε ανοιχτούς αθλητικούς χώρους για τα ατομικά αθλήματα, με προτεραιότητα στους πρωταθλητές μας που είτε έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες είτε την διεκδικούν με αρκετές πιθανότητες. Σχετική λίστα ετοιμάζει η Επιτροπή Ολυμπιακής Προετοιμασίας της ΕΟΕ και θα παραδοθεί στην ΓΓΑ για να ενημερωθούν οι αντίστοιχες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οι αθλητικοί φορείς θα αποστείλουν άμεσα τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις και τα τυχόν υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζουν οι διεθνείς συνομοσπονδίες των αθλημάτων τους, προκειμένου οι ιδιαιτερότητες κάθε αθλήματος να ληφθούν υπόψιν στη διαμόρφωση των εγχώριων πρωτοκόλλων. Αποφασίστηκε επίσης να διευρυνθεί η σύνθεση της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής Αθλητισμού με ιατρό που θα υποδείξει η Παραολυμπιακή Επιτροπή, ειδικευμένο σε θέματα ΑμεΑ».

ΚορονοϊόςΣπορ