Αθλητισμός|07.05.2020 15:38

Βασιλακόπουλος: «Απώλεια η αποχώρηση του Ολυμπιακού-Θα μιλήσω με Πιτίνο»

Newsroom

Οι επικείμενες εκλογές στην ΕΟΚ, η Εθνική ομάδα, οι σχέσεις του με τον Πιτίνο, τον Αντετοκούνμπο, το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ και η διαιτησία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΕΟΚ. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ήταν ο κεντρικός καλεσμένος της εκπομπής «Face2Face» του SDNA στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις «διαφορές» του με το σωματείο του Ολυμπιακού ενώ εξέφρασε την .άποψη πως την επόμενη χρονιά η Α1 πρέπει να κάνει πρωτάθλημα με 16 ομάδες!

«Έχω προσπαθήσει μέσω τρίτων να μιλήσω με τους κ. Αγγελόπουλους, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Είναι απώλεια και πληγή μεγάλη η αποχώρηση από το πρωτάθλημα που ελπίζω να διορθωθεί. Δεν έχω άλλη απάντηση. Δεν είμαι ο αρμόδιος να πω κάτι  δεν αποφεύγω να μιλήσω. Το στόμα μου δεν μπορούν να μου το κλείσουν, αλλά δεν έχω αρμοδιότητα και δεν πρέπει να μιλήσω. Ας μιλήσουν αυτοί που κρατάνε αυτό το σωματείο».

Για το αν η ΕΟΚ θα πρέπει να παραχωρήσει τη διαιτησία στον ΕΣΑΚΕ: «Είναι δυνατόν; Αυτά έχουν κριθεί παγκοσμίως εδώ και καιρό. Είναι δυνατόν 14 σωματεία να μαζευτούν να σκοτώνονται για το ποιος θα είναι διαιτητής. Πάντα όποιος χάνει θα φωνάζει. Κάθε φορά θα αλλάζουμε το σύστημα; Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα να τα συζητάμε και να θίγουμε το θεσμό της διαιτησίας. Η διαιτησία δεν μπορεί να πάει στα χέρια 14 ατόμων που αντιδικούν για το αθλητικό αποτέλεσμα».

«Θα μιλήσω με Πιτίνο»

Για την Εθνική ομάδα και τον Ρικ Πιτίνο: «Αυτή τη στιγμή, ο Πιτίνο είναι στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει και κάποια προβλήματα με το NCAA. Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη ενημέρωση. Είχαμε μιλήσει όταν πήγε στις ΗΠΑ. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε επαφή. Δεν ξέρω. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχέση ζωηρή και ζωντανή ανάμεσα στον Πιτίνο και το ελληνικό μπάσκετ.

Δεν μπορώ να προβλέψω ποιος θα είναι προπονητής του χρόνου, γιατί δεν ξέρουμε αν θα του δώσει το κολέγιο τη δυνατότητα να είναι στην Εθνική ομάδα. Εγώ βέβαια θα μιλήσω μαζί του και θα το είχα κάνει ήδη, αν δεν είχε αυτή την περιπέτεια. Όταν περάσει αυτή η φάση, βεβαίως θα μιλήσω».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο δήλωσε: «Είμαστε σε μία συνεχή επαφή με τον ίδιο. Το παιδί ήθελε να είναι στο Προολυμπιακό κι ελπίζω θα είναι. Και με τον Ντόρσεϊ έχουμε συζητήσει, και με τον Όγκαστ και με τον Μήτρου-Λονγκ. Πιστεύω ότι τα θέματα με τα διαβατήριά τους είναι διοικητικά και θα επιλυθούν».

Για την απόλυση του Παναγιώτη Γιαννάκη από την Εθνική στο παρελθόν: «Δεν απέλυσα κανέναν Γιαννάκη, απλά προτίμησε να πάει σε σωματείο και να δουλέψει. Δεν είχα κανένα πρόβλημα».

Για την οριστική διακοπή των Εθνικών πρωταθλημάτων είπε: «Δεν πήγαινε πιο πέρα. Αναβάλλαμε πρώτοι τα πρωταθλήματα. Θα ήταν γελοίο να μπούμε στα γήπεδα με μάσκες».

Για το αν διαφωνεί με την Superleague που επιχειρεί να συνεχίσει τους αγώνες: «Ναι, διαφωνώ, γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν πιέσεις από εξωαθλητικούς παράγοντες για να συνεχιστεί. Δεν πιστεύω ότι ούτε οι αθλητές το επιθυμούν. Θεωρώ ότι είναι οικονομικοί οι λόγοι. Είναι σαν εκβιασμός στον ποδοσφαιριστή».

«H A1 πρέπει να έχει 16 ομάδες»

Για το αν η ΕΟΚ έχει οικονομική ζημιά λόγω κορονοϊού: «Έχει αναβληθεί το Προολυμπιακό, το Eurobasket, οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ο κεντρικός χορηγός προβάλλει δικαιολογημένα το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει δράση. Ζητά μία μεταφορά της σύμβασης ουσιαστικά. Θα το συζητήσουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν να συνέλθει κι όχι μέσω τηλεδιασκέψεων. Αυτά δεν είναι Συμβούλια, αν ο ένας δεν βλέπει τον άλλον. Χρειάζεται σοβαρή συζήτηση, ανάλυση κι απόφαση. Η ζημιά είναι γύρω στις 600 χιλιάδες».

Για τις φήμες περί αλλαγών στις κατηγορίες:«Δεν θα γίνουν επαναστατικές αναδιαρθρώσεις, αλλά εκεί που δεν πρέπει να υπάρξει υποβιβασμός κάποιων ομάδων μιας και δεν έχει ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, δεν θα υπάρξει. Άνοδος θα υπάρξει, όμως, γιατί θα είναι άδικο να μην υπάρξει».

Για την Basket League: «Στην Α1 έχει μπει λουκέτο με ομόφωνη απόφαση των ομάδων. Έχουν διακόψει το πρωτάθλημα. Παραμένουν τα διαδικαστικά ανόδου, υποβιβασμού, τα οποία θα αποφασιστούν στο Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι θέμα ημερών. Θα είναι λιγάκι άδικο να μην αναδειχθεί πρωταθλητής, όπου είναι εμφανέστατο το ποιος προηγείται. Θα είναι και κάπως άδικο να μην ανεβάσεις ομάδες. Θα πρέπει να γίνουν κάποιοι συμβιβασμοί. Πρέπει να μείνουν όλες οι ομάδες της Α1 και να ανέβουν από την Α2 αυτές που προβιβάζονται. Η Α1 θα πρέπει να έχει 16 ομάδες του χρόνου. Τις απόψεις μου τις ξέρει κι ο ΕΣΑΚΕ».

«Απέτυχε η Ευρωλίγκα»

Για την Ευρωλίγκα είπε: «Τον Ολυμπιακό τον έστειλαν στο Βερολίνο εν μέσω Covid. Έφτασε στο αεροδρόμιο κι επέστρεψε. Ο τρόπος που παίρνουν αποφάσεις είναι παράξενος. Υπάρχει ένα σύστημα διαφόρων, αντικρουόμενων συμφερόντων των ανθρώπων που διοικούν την Ευρωλίγκα.

Έχει καταντήσει να είναι μονοπρόσωπη εταιρεία κι εκφράζει συγκεκριμένα συμφέροντα που δεν ανταποκρίνονται στις αθλητικές αρχές, αξίες και ιδέες. Είναι εμπορική κι αντιαθλητική συμβίωση. Γι' αυτό δεν έχει κάνει και τίποτα. Απέτυχε πλήρως. Σήμερα, όλα τα σωματεία που μετέχουν στην Ευρωλίγκα έχουν ζημιά. Ας μας πει ένας ότι κέρδισε έστω και 1 ευρώ. Έχει μεγάλη αρνητική συμμετοχή και η FIBA. Φταίει κι εκείνη σε ένα μεγάλο μέρος, διότι δέχθηκε να γίνει αυτό το πράγμα από το 1992 ουσιαστικά.

Για την προσπάθεια επανέναρξης αγώνων στην Ευρωλίγκα: «Το πλάνο δεν είναι εφικτό. Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα, τα Υπουργεία Υγείας, δεν επιτρέπουν να γίνουν οι αγώνες. Πότε θα γίνουν οι αγώνες; Τον Αύγουστο; Και πότε θα αρχίσει η επόμενη σεζόν; Να είμαστε σοβαροί. Σε κλειστό χώρο δεν μπορούν να μπουν τώρα οι αθλητές. Το κεκλεισμένων των θυρών θα γελοιοποιήσει την κατάσταση. Ο κόσμος είναι συστατικό στοιχείο του αθλητισμού και βοηθά και τη δράση. Αν δεχθούμε ότι η υγεία είναι πάνω απ' όλα, θα πρέπει να περιμένουμε την επιστημονική κοινότητα να μας δώσει διαβεβαιώσεις.

Για τον Μάκη Αγγελόπουλο και τις σχέσεις τους: «Δεν υπάρχει ρήξη, ούτε είμαι υπεύθυνος εγώ για τη διαιτησία. Δεν ήμασταν ποτέ σε σύγκρουση. Έχουμε μια σχέση, όπως αυτή που πρέπει να έχει ένας πρόεδρος της ΚΑΕ ΑΕΚ με τον πρόεδρο της ΕΟΚ».

Για τις εκλογές στην ΕΟΚ: «Το πρώτο πράγμα αυτή τη στιγμή είναι το πώς θα ξεπεράσουμε την καταιγίδα του κορωνοϊού. Κάθε πράγμα στον καιρό του. Βλέπω ότι υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος κι αυτό είναι καλό. Δεν έχω άποψη για το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Λογικά θα πάμε το επόμενο τετράμηνο των Ολυμπιακών Αγώνων που αναβλήθηκαν για πολύ σοβαρό λόγο».

«Ο νόμος δεν μου επιτρέπει να είμαι υποψήφιος»

Για το αν θα είναι υποψήφιος: «Αν ισχύει ο νόμος, δεν μου επιτρέπεται να είμαι υποψήφιος. Έκαναν έναν νόμο ειδικά για τον Βασιλακόπουλο. Το αν θα είμαι είναι άλλο θέμα. Βεβαίως και θα προσβάλλω το νόμο ως αντιδημοκρατικό. Μπορώ να βάλω κι άλλα επίθετα, αλλά δεν χρειάζεται σ' αυτή τη φάση. Τέτοιοι ηλικιακοί ρατσισμοί είναι ανεπίτρεπτοι κι απαράδεκτοι».

Για το ότι επιτρέπονται έξι ξένοι στην Basket League: «Είναι κι αυτό μία πίεση που άσκησαν κάποιοι στην Πολιτεία, ώστε να αυξήσουν την παρουσία των ξένων παικτών. Και ποιοι είναι οι ξένοι παίκτες; Στον αγωνιστικό χρόνο, είναι το 80% της ομάδας. Είμαι ο πρώτος που είναι εναντίον σε αυτό. Να πάμε στους τέσσερις, να πάμε στους τρεις. Xωρίς φυλετική διάκριση, γιατί θα πρέπει μία ομάδα να έχει έξι έγχρωμους παίκτες. Απορρίπτονται από μεγάλες ομάδες και τους φέρνουν εδώ οι μανατζαρέοι». 

Για το αν θα υπάρξουν τώρα ευκαιρίες για τους νεαρούς Έλληνες παίκτες;: «Ναι, είμαι βέβαιος ότι η κρίση θα φέρει μία νέα εικόνα που θα είναι πιο θετική. Γιατί θα προσγειωθούν και κάποιοι που νομίζουν ότι με 5-10 δεκάρες θα πάρουν το πρωτάθλημα». 

Για όσα ακούγονται σχετικά με τον στοιχηματισμό στην Basket League: «Μα δεν έχετε καταλάβει ακόμη ότι η μεγαλύτερη κατάρα της αθλητικής οικογένειας είναι το στοίχημα; Το λέω χρόνια. Πρέπει να σταματήσει όλο αυτό, είναι και θέμα Πολιτείας».

Για τον Νίκο Γκάλη: «Έχω μία καλή σχέση μαζί του. Έχει επιλέξει αυτόν τον τρόπο ζωής, τον σεβόμαστε και δεν μπορούμε να του επιβάλουμε κάτι που δεν θέλει ο ίδιος. Έχουμε συζητήσει μαζί του εδώ και χρόνια. Σέβομαι τον τρόπο ζωής που έχει επιλέξει, όπως είπα».

Για το ντοκιμαντέρ «The Last Dance»: «Δεν το παρακολουθώ, δεν με ενδιαφέρει και δεν θα απαντήσω. Είναι άλλος κόσμος, από αυτόν που πιστεύω».

ΟλυμπιακόςμπάσκετΕΟΚΓιώργος Βασιλακόπουλος