Αθλητισμός|18.05.2020 20:48

Το επικό «Last Shot» του θρυλικού Τζόρνταν- Το συναρπαστικό φινάλε της αυτοκρατορίας των Μπουλς

Newsroom

Το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ «The Last Dance» ολοκληρώθηκε στις ΗΠΑ με την προβολή των δυο τελευταίων επεισοδίων την Κυριακή 17 Μαΐου τα οποία στην Ελλάδα είναι διαθέσιμα από τη Δευτέρα (18/5) στο Netflix. Ένα μεγάλο μέρος των τελευταίων επεισοδίων αφορούσε τον 6ο τελικό ανάμεσα στους Μπουλς και τους Τζαζ το 1998 αλλά και το τελευταίο εύστοχο σουτ του θρυλικού Μάικλ Τζόρνταν με την φανέλα των Σικάγο που πρόσφερε στους «Ταύρους»  το 6ο τους πρωτάθλημα. Ήταν το παιχνίδι με το οποίο ουσιαστικά έπεφτε η αυλαία μιας ανεπανάληπτης ομάδας που έφτασε να γίνει αυτοκρατορία αφήνοντας το δικό της στίγμα στην δεκαετία του 1990 αλλά και συνολικά στην ιστορία του μπάσκετ.

Στους τελικούς του 1998 έχουμε από την μια πλευρά τους Μπουλς που γνώριζαν καλά πως μετά το τέλος εκείνης της σεζόν όλα θα άλλαζαν στην ομάδα (είχε γίνει εξαρχής γνωστό πως θα αποχωρούσε ο Φιλ Τζάκσον και μαζί του ο Τζόρνταν) κι από την άλλη πλευρά οι εξαιρετικοί Γιούτα Τζαζ του Καρλ Μαλόουν και του Τζον Στόκτον που προσπαθούσαν να πάρουν την ρεβάνς για την ήττα τους στους τελικούς του 1997. Εκείνος όμως ήταν ο… τελευταίος χορός για τους Μπουλς και τον Τζόρνταν και τίποτα δεν μπορούσε να τους σταθεί εμπόδιο.

«Όταν πέρασα το κέντρο σκέφτηκα ότι θα μπορούσα είτε να πάω για διείσδυση είτε να κάνω ένα τζαμπ σουτ. Οπότε ήταν δικό μου θέμα να επιλέξω πότε θα επιτεθώ», δήλωσε σχετικά ο Τζόρνταν αναφορικά με την συγκεκριμένη επιλογή στο τέλος του αγώνα. Ο Ντένις Ρόντμαν από την πλευρά του είπε:«Η δουλειά μου ήταν να κρατήσω απόσταση από εκείνον. Ήξερα ότι θα πάρει αυτό το γαμ…σουτ. Δεν επρόκειτο να πασάρει την γαμ… μπάλα σε κανέναν. Ήταν η δική του στιγμή».

Αυτό είναι το σουτ με το οποίο οι Μπουλς κατέκτησαν το 6ο τους πρωτάθλημα(Ap)

Ο Τζόρνταν ακόμη και σήμερα θεωρεί πως η ιδιοκτησία των Μπουλς θα έπρεπε να δώσει την δυνατότητα στην συγκεκριμένη ομάδα να διεκδικήσει έναν ακόμη τίτλο: «Αν μας δινόταν η επιλογή και μας έλεγαν να μείνουμε για ακόμη ένα χρόνο; Φυσικά θα μέναμε όλοι. Θα το έκανε ο Φιλ Τζάκσον; Ναι Με τον Σκότι (Πίπεν) θα έπρεπε να γίνει κάτι να πειστεί. Αλλά αν ο Φιλ (Τζάκσον) ήταν εκεί, αν ο Ντένις (Ρόντμαν) ήταν εκεί, αν ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν εκεί, για να κερδίσουμε το έβδομο πρωτάθλημα; Ο Σκότι (Πίπεν) δεν θα το έχανε με τίποτα.

Είναι τρελό γιατί ένιωθα ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε ακόμη ένα δαχτυλίδι, το έβδομο. Αλήθεια το πιστεύω αυτό. Μπορεί να μην τα καταφέρναμε, αλλά φίλε, το να μην έχουμε τη δυνατότητα να προσπαθήσουμε, αυτό είναι κάτι που δεν θα δεχτώ για κανένα λόγο. Απλά δεν μπορώ να το δεχτώ», είπε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Τζόρνταν. Το καλοκαίρι του 1998 όμως όλα άλλαξαν στους Μπουλς. Ο Φιλ Τζάκσον αποχώρησε, ο Τζόρνταν αποσύρθηκε, οι Κερ και Πίπεν έγιναν ανταλλαγή ενώ ο Ρόντμαν έμεινε ελεύθερος.

Η συγκεκριμένη φάση για την οποία τόσα έχουν γραφτεί  γυρίστηκε και σε animation από το ESPN και το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό:

T

Μάικλ ΤζόρντανNBAμπάσκετThe Last Dance