Αθλητισμός|20.05.2020 11:32

Σλούκας - Καλάθης: Η μεγάλη απόφαση για το επόμενο βήμα της καριέρας τους

Θοδωρής Φελάνης

Είναι φίλοι, συμπαίκτες στην Εθνική, παίζουν στην ίδια θέση, έχουν τον ίδιο μάνατζερ και τα σενάρια τούς θέλουν από την νέα χρονιά να αλλάζουν…περιβάλλον. Σαν ένα παιχνίδι της μοίρας Νικ Καλάθης και Κώστας Σλούκας διανύουν βίους παράλληλους καθώς βρίσκονται στο επίκεντρο μιας σειράς μεταγραφικών σχεδιασμών στην ευρωπαϊκή «σκακιέρα» του μπάσκετ.

Ο  Σλούκας, η Φενέρ κι ο Ολυμπιακός

Ο Σλούκας έκλεισε πέντε χρόνια στην Τουρκία καθώς η μεταγραφή του στην Φενέρμπαχτσε είχε ανακοινωθεί το καλοκαίρι του 2015. Το 2018 ανανέωσε την συνεργασία του με την ομάδα της Κωνσταντινούπολης μέχρι το 2021.Το συμβόλαιο του προέβλεπε αποδοχές ύψους 1,85 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο, 1,95 εκατ. τον δεύτερο και 2,2 εκατ. ευρώ τον τρίτο. Η συμφωνία περιελάμβανε opt-out το καλοκαίρι του 2020 και του 2021. Τυπικά, αυτή την στιγμή ο Σλούκας έχει συμβόλαιο σε ισχύ. Υπάρχουν όμως δυο σημαντικές παράμετροι που οδηγούν τον έμπειρο πλέι μέικερ στην πόρτα της εξόδου.

Το πρώτο σχετίζεται με τα οικονομικά της Φενέρ και την αδυναμία της(όπως φαίνεται )να διατηρήσει συμβόλαια ύψους 2,2 εκατ.ευρώ. Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας μοιραία επηρεάζει και τον αθλητισμό. Η Φενέρ οφείλει ήδη μισθούς και δόσεις συμβολαίων 3-4 μηνών, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι Τούρκοι θέλουν να ρίξουν το μπάτζετ κατά 30-40% τουλάχιστον. Η άλλη παράμετρος σχετίζεται με το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ομπράντοβιτς.

«Η προτεραιότητα του είναι να μείνει στην Φενέρ όμως περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», δήλωσε πρόσφατα ο τζένεραλ μάνατζερ της ομάδας Μαουρίσιο Γκεραρντίνι. Ο Ομπράντοβιτς δεν θα καθίσει να διαπραγματευτεί εάν προηγουμένως δεν εξοφληθούν τα οφειλόμενα στους παίκτες. Είναι κοινό μυστικό επίσης πως η σχέση του με την διοίκηση δοκιμάστηκε σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς αλλά και πρόσφατα με αφορμή τους χειρισμούς της Φενέρ στο θέμα της προστασίας της ομάδας από τον κορονοϊό.

Ο Σλούκας βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Ολυμπιακό,(η σχέση του με τον Μπαρτζώκα είναι εξαιρετική), όμως θα πρέπει να επισημάνουμε το εξής: Στον Ολυμπιακό την επόμενη χρονιά δεν θα υπάρχει συμβόλαιο της τάξης των 2 εκατ.ευρώ. Οι όποιες συζητήσεις λοιπόν γίνουν θα έχουν ένα «ταβάνι» όσον αφορά το οικονομικό.

Διαπραγματεύσεις και αγωνία για το μέλλον

Ο Νικ Καλάθης έκλεισε 8 χρόνια παρουσίας (σε δυο θητείες) στον Παναθηναϊκό. Ανανέωσε την συνεργασία του με τους «πράσινους» το 2018 με τριετές συμβόλαιο(ως το 2021) έναντι 6,5 εκατ. ευρώ συνολικά. Αυτό σημαίνει πως ο Νικ δεσμεύεται με τον «εξάστερο» για έναν ακόμη χρόνο. Το ποσό της τελευταίας σεζόν του συμβολαίου του αντιστοιχεί σε 2,2 εκατ. ευρώ περίπου.  

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί ο Παναθηναϊκός κατέθεσε  στον Καλάθη πρόταση ανανέωσης για ακόμη 3 χρόνια με μειωμένες αποδοχές ενώ συζητήθηκε και το θέμα διευθέτησης παλαιότερων οφειλών. Ο διεθνής πλέι μέικερ που διανύει το 31ο έτος της ηλικίας του, θεωρεί πως το επόμενο ίσως να είναι και το τελευταίο μεγάλο συμβόλαιο της καριέρας του, δεν θέλει να βιαστεί και επικεντρώνει την προσοχή του στην εξεύρεση μιας λύσης που σχετίζεται με την εν ισχύ συμφωνία της σεζόν 2020-21.

Ο Παναθηναϊκός είναι από τις ομάδες που θα πληγούν ίσως περισσότερο οικονομικά εφόσον επικυρωθεί και τυπικά η απόφαση που θέλει την διεξαγωγή αγώνων άνευ θεατών στις εξέδρες. Οι «πράσινοι» εδώ και χρόνια είναι από τους συλλόγους με την μεγαλύτερη πληρότητα στα εντός έδρας παιχνίδια. Την σεζόν 2019-20 ήταν ξανά 2ος σε εισιτήρια στην Euroleague. Πλέον, η διοίκηση του Παναθηναϊκού καλείται να σχεδιάσει την «επόμενη μέρα» χωρίς να μπορεί να υπολογίζει σε αυτό το  έσοδο από τα εισιτήρια.

Οι «πράσινοι»(όπως αποτυπώθηκε και από τις αναρτήσεις του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Δ. Γιαννακόπουλου στα social media), θεωρούν πως εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης οι παίκτες πρέπει να βάλουν «πλάτη» θυσιάζοντας ένα μέρος των απολαβών τους. Οι απώλειες για τους ιδιοκτήτες  της σεζόν 2019-20 και 2020-21 είναι αναμφισβήτητα πολύ μεγάλες και θα οδηγήσουν μοιραία σε μειώσεις των μπάτζετ Η Μπαρτσελόνα όπως και άλλα μεγάλα κλαμπ έχουν ήδη αποφασίσει περικοπές της τάξης του 30%. Για τον Καλάθη ενδιαφέρον έχουν εκφράσει η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης του Τσάβι Πασκουάλ, η ΤΣΣΚΑ, η Μπαρτσελόνα  ενώ την υπόθεση παρακολουθεί κι ο Ολυμπιακός!

«Θρύλος ο Νικ, χαρισματικός ο Κώστας»

«Ο Νικ Καλάθης είναι ήδη ένας εν ενεργεία θρύλος της Ευρωλίγκα. Εκτίμηση μου είναι πως αν βγει στην αγορά ως ελεύθερος παρά την κρίση θα βρει ετήσιο συμβόλαιο της τάξης των 2 εκατ.ευρώ», δήλωσε στο «Έθνος της Κυριακής» ο βετεράνος διεθνής πλέιμεικερ και προπονητής Βαγγέλης Αλεξανδρής προσθέτοντας: «Η ποιότητα του είναι αδιαμφισβήτητη, καταπληκτικός πασέρ, οργανωτής, αμυντικός…Εάν ήταν περισσότερο αξιόπιστος σουτέρ δεν πιστεύω πως θα έφευγε από το ΝΒΑ. Άκουγα διάφορα στην διάρκεια της χρονιάς σχετικά με τα λεφτά που παίρνει σε σχέση με την αξία του. Αυτά τα ρυθμίζει η ίδια η αγορά. Θα φανεί ποια είναι η αξία του αν μείνει ελεύθερος».

Για τον Σλούκα είπε: «Ο Κώστας είναι χαρισματικός, με ηγετικά στοιχεία που τον κατατάσσουν μεταξύ των κορυφαίων της Ευρώπης . Η ικανότητα του στην οργάνωση παιχνιδιού είναι δεδομένη. Έχει βελτιώσει πολύ τα τελευταία χρόνια το σουτ. Εκτελεί πλέον και μετά από ντρίπλα. Είναι γρήγορος και δεν φοβάται να πάρει την καθοριστική απόφαση. Δικαίως μια πιθανή απελευθέρωση του από την Φενέρ δημιουργεί ενδιαφέρον σε όλα τα μεγάλα κλαμπ. Μπορεί να αλλάξει ισορροπίες». 

ΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακόςΚώστας ΣλούκαςΝικ Καλάθηςμπάσκετ