Αθλητισμός|21.05.2020 16:58

Σικάγο Μπουλς: Οι λόγοι της διάλυσης και το μεγάλο απωθημένο του Τζόρνταν

Θοδωρής Φελάνης

Το «Last Dance» ήταν ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ που κράτησε το ενδιαφέρον των φιλάθλων (κι όχι μόνο) αμείωτο περιγράφοντας τη διαδρομή του κορυφαίου αθλητή στο μπάσκετ Μάικλ Τζόρνταν και των Σικάγο Μπουλς του ως την κορυφή. Το ντοκιμαντέρ ολοκληρώνεται με την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1998, ο έκτος τίτλος σε διάστημα οκτώ ετών, και υπάρχει λόγος που η… τελεία μπήκε στο συγκεκριμένο έτος από τον σκηνοθέτη καθώς η αποχώρηση του MJ ουσιαστικά οδήγησε τους Μπουλς σε κάθετη πτώση.

Ο προπονητής της ομάδας, Φιλ Τζάκσον έφυγε καθώς οι σχέσεις του με τον General Manager των Μπουλς Τζέρι Κράουζ ήταν κάκιστες. Ο Τζόρνταν έκανε πράξη την απόφασή του να αποσυρθεί καθώς είχε δηλώσει πως θα συνέχιζε μόνο με κόουτς τον Τζάκσον. Οι Σκότι Πίπεν, Στιβ ΚερΛουκ Λόγκλει δόθηκαν ως ανταλλάγματα, ενώ ο Ντένις Ρόντμαν έμεινε ελεύθερος. Οι Μπουλς αντικατέστησαν τον Φιλ Τζάκσον με τον προπονητή του Αϊόβα Στέιτ, Τιμ Φλόιντ. Οι Τόνι Κούκοτς και Ρον Χάρπερ παρέμειναν στο ρόστερ, όμως η σεζόν 1998-99 ήταν απογοητευτική.

Οι Μπουλς εκείνη την χρονιά είχαν ρίξει τον μέσο όρο τους στην επίθεση με 81,9 πόντους. Τελείωσαν τη σεζόν με ρεκόρ 13 νίκες και 37 ήττες που αποτέλεσε τη χειρότερη επίδοση στο πρωτάθλημα! Υπήρχε μάλιστα ένα ματς κόντρα στους Χιτ, στο οποίο οι Μπουλς πέτυχαν μόλις 49 πόντους. Η κατρακύλα τους συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, σχεδόν μια δεκαετία, μέχρι και την άφιξη του Ντέρικ Ρόουζ το 2009. Οι «Ταύροι» κατάφεραν να φτάσουν το 2011 μέχρι τους τελικούς της Ανατολής αλλά έχασαν σε σειρά πέντε αγώνων από τους Μαϊάμι Χιτ του Λεμπρόν Τζέιμς.

«Μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1998 έγινε lockout στο ΝΒΑ. Στη διάρκεια αυτής της διακοπής ο Τζόρνταν είχε κόψει το δάχτυλό του σε κόπτη πούρων. Δεν θα μπορούσε να παίξει. Οπότε τι νόημα έχει να μιλάμε για επιστροφή όλων στην ομάδα, όταν ο Μάικλ δεν μπορούσε να παίξει;» εξήγησε πρόσφατα στο NBC ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Τζέρι Ρένσντορφ σχετικά με τους λόγους που δεν διατήρησε το ρόστερ των Μπουλς.

Και πρόσθεσε: «Ας μιλήσουμε υποθετικά. Το Χιούστον έδινε ένα τεράστιο πολυετές συμβόλαιο στον Σκότι Πίπεν. Πιστεύετε ότι θα αρνείτο μια τέτοια πρόταση για να παίξει ένα ακόμη χρόνο σε εμάς; Εγώ δεν το πιστεύω. Ο Ντένις Ρόντμαν δεν ήταν στα καλά του. Οπως αποδείχθηκε, μετά από εκείνη τη σεζόν έπαιξε μόλις σε 35 αγώνες. Ο Λουκ Λόνγκλεϊ είχε πρόβλημα με τα πόδια του. Αν φέρναμε όλη την ομάδα πίσω, δεν θα άντεχαν»...

T

Ο Τζόρνταν ωστόσο μολονότι κατέκτησε τα πάντα στην καριέρα του, δεν έκρυψε το απωθημένο του για τη διάλυση της, κατά πολλούς, πιο επιτυχημένης ομάδας μπάσκετ  Είπε χαρακτηριστικά: «Αν μας δινόταν η επιλογή και μας έλεγαν να μείνουμε για ακόμη ένα χρόνο; Φυσικά θα μέναμε όλοι. Θα το έκανε ο Φιλ (Τζάκσον); Ναι! Με τον Σκότι (Πίπεν) θα έπρεπε να γίνει κάτι να πειστεί. Αλλά αν ο Φιλ (Τζάκσον) ήταν εκεί, αν ο Ντένις (Ρόντμαν) ήταν εκεί, αν ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν εκεί, για να κερδίσουμε το έβδομο πρωτάθλημα; Ο Σκότι (Πίπεν) δεν θα το έχανε με τίποτα. Είναι τρελό γιατί ένιωθα ότι μπορούσαμε να κερδίσουμε ακόμη ένα δαχτυλίδι, το έβδομο. Αλήθεια το πιστεύω αυτό. Μπορεί να μην τα καταφέρναμε, αλλά φίλε, το να μην έχουμε τη δυνατότητα να προσπαθήσουμε, αυτό είναι κάτι που δεν θα δεχτώ για κανένα λόγο. Απλά δεν μπορώ να το δεχτώ»...

T

Σικάγο ΜπουλςμπάσκετNBAThe Last DanceΜάικλ Τζόρνταν