Αθλητισμός|22.05.2020 16:14

Πένθος στο ιταλικό ποδόσφαιρο: Εφυγε από τη ζωή ο Τζίτζι Σιμόνι

Newsroom

Το ιταλικό ποδόσφαιρο πενθεί για τον θάνατο του θρυλικού Τζίτζι Σιμόνι. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική μορφή του ποδοσφαίρου της χώρας, το οποίο υπηρέτησε από το 1959 ως το 2012, αρχικά ως ποδοσφαιριστής και στη συνέχεια ως προπονητής. Ο Σιμόνι είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς και εγκεφαλικό επεισόδιο τον Ιούνιο του 2019 κι έκτοτε η κατάσταση της υγείας του ουδέποτε σταθεροποιήθηκε με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών.

Ο Σιμόνι γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1939 στην Κρεβαλκόρε, στην περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια. Αγωνίστηκε ως επιθετικός μέσος με τις φανέλες των Μάντοβα, Νάπολι, Τορίνο, Γιουβέντους, Μπρέσια και Τζένοα, κατακτώντας ένα Κύπελλο Ιταλίας το 1962 με τη Νάπολι. Κρέμασε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του το '74 στην Τζένοα με την οποία έκανε και τα πρώτα του προπονητικά βήματα τη σεζόν 1974-75. Μάλιστα την αμέσως επόμενη σεζόν, την επανέφερε στη Serie A.

Οι αξιοπρόσεχτες πορείες που πραγματοποίησε με ομάδες αουτσάιντερ όπως η Πίζα, η Μπρέσια, η Κρεμονέζε αλλά και η Νάπολι, τον έφεραν το 1997 στο τιμόνι της Ιντερ, που εκείνη την περίοδο είχε σπουδαίους παίκτες στο ρόστερ της, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο, «το φαινόμενο».

Ο Σιμόνι με τον Ρονάλντο (AP)

Με τους Νερατζούρι πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA στον ιταλικό «εμφύλιο» με αντίπαλο τη Λάτσιο το 1998, ενώ έφτασε κοντά και στο πρωτάθλημα χάνοντας όμως τη μάχη από τη Γιουβέντους. Τον Νοέμβριο του 1998 απολύθηκε από τον Μάσιμο Μοράτι αλλά ουδέποτε έχασε τον σεβασμό των φίλων της Ιντερ, που τον εκτιμούσαν ιδιαίτερα.

Υπήρξε ένας ρομαντικός του ποδοσφαίρου, το οποίο ποτέ δεν σταμάτησε να υπηρετεί κοουτσάροντας ακόμη και ομάδες Γ' κατηγορίας, όπως ήταν η Λουκέζε το 2005 αλλά και η ερασιτεχνική Γκούμπιο το 2009, οπότε σε ηλικία 70 ετών, ανέλαβε χρέη τεχνικού διευθυντή. Αποσύρθηκε οριστικά από το ποδόσφαιρο το 2012.

Serie AΤζίτζι Σιμόνιποδόσφαιρο