Αθλητισμός|29.05.2020 22:38

Basket League: Τα νέα κριτήρια συμμετοχής αλλάζουν τον χάρτη της Α1

Newsroom

Ο ιδιοκτήτης του Ρεθύμνου Κώστας Ζομπανάκης υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής θέσπισης κανόνων και κριτηρίων συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Α1. Σήμερα δηλώνει υπερήφανος για το νέο ξεκίνημα που επιχειρεί η Basket League: «Ήμουν μαζί με τους κ.κ. Πανταζόπουλο και Μελή στο working group που συνέταξε και παρέδωσε μια αναλυτική έκθεση με όσα κατά την γνώμη μας είχε ανάγκη το πρωτάθλημα», δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Ζομπανάκης.

Και προσθέτει: «Ολα αυτά ήταν αποτέλεσμα εμπειρίας πολλών ετών. Κάθε χρόνο στην Α1 βλέπαμε μια σειρά από παράδοξα φαινόμενα που ολοένα έριχναν το κύρος του πρωταθλήματος και ουσιαστικά απαξίωναν όσους επένδυαν σε αυτό. Επρεπε να μπει ένα φρένο. Το πρώτο πράγμα που ρώτησα τους συναδέλφους μου στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ ήταν "τι πρωτάθλημα θέλουμε; Επαγγελματικό ή κάτι άλλο;". Η απάντηση ήταν "επαγγελματικό". Είμαι πολύ υπερήφανος που καταφέραμε μετά από πολύωρες συζητήσεις να φέρουμε στο τραπέζι και να περάσουμε μια σειρά από επιβεβλημένες αλλαγές. Θα σταθώ στο πλευρό ανθρώπων με τους οποίους παλέψαμε για αυτά μέχρι τέλους. Επιμένω στη θέση μου πως η Ελλάδα με τις υπάρχουσες συνθήκες μπορεί να σηκώσει επαγγελματικό πρωτάθλημα μέχρι 12 ομάδες.

Υπάρχουν βέβαια ακόμη πράγματα που με εκπλήσσουν όμως δεν πτοούμαι. Δυσκολίες υπάρχουν, όπως η ανάγκη ύπαρξης νομοθετικών ρυθμίσεων για κάποια πράγματα που θέλουμε να εφαρμόσουμε, αλλά είμαι πεπεισμένος πως θα τις ξεπεράσουμε. Μάλιστα ήδη έχουμε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Αθλητισμού».

Σχετικά με το μέλλον του στην ομάδα του Ρεθύμνου, είπε: «Αυτό είναι κάτι άλλο που αφορά τα εσωτερικά της ομάδας. Κάθε επιχειρηματίας μετράει τις δυνάμεις του προτού κάνει μια επένδυση. Ετσι κι εγώ κάνω κάποιες σκέψεις. Θα δούμε τι ακριβώς θα γίνει με το Ρέθυμνο καθώς διαμορφώνονται μια σειρά από νέα δεδομένα».

Λίγες ώρες αργότερα πάντως, κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου του Ρεθύμνου, ο Κωστής Ζομπανάκης ανακοίνωσε την πρόθεσή του για να απεμπλακεί από τα κοινά της ομάδας που αν δεν αλλάξει κάτι, δεν θα κατέβει στην Basket League της επόμενης σεζόν. Οπως ελέγχθη, λόγω κορονοϊού και των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης που προκλήθηκε, ο Ζομπανάκης δεν είναι διατεθειμένος να διαθέσει τα χρήματα που απαιτούνται και να πάρει πάνω του όλο το βάρος των υποχρεώσεων της ομάδας.... 

Οι αποφάσεις του ΕΣΑΚΕ

Αξίζει να τονιστεί πως ο ΕΣΑΚΕ στη συνεδρίαση της 28ης Μαΐου αποφάσισε τα ακόλουθα:

Να συσταθεί στον ΕΣΑΚΕ Επιτροπή Προετοιμασίας για την Αδειοδότηση, στην οποία οι ΚΑΕ θα καταθέτουν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την απόκτηση πιστοποιητικού συμμετοχής στην EKO Basket League και επιπλέον στοιχεία που θα ανταποκρίνονται σε αυστηρά κριτήρια τα οποία θα θεσπιστούν από τον ΕΣΑΚΕ για την συμμετοχή στο Πρωτάθλημα. 

Η Επιτροπή Προετοιμασίας για την Αδειοδότηση, που θα αποτελείται από στελέχη του ΕΣΑΚΕ, θα εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ, που θα λαμβάνει δεσμευτικές προς την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αποφάσεις για την συμμετοχή των ΚΑΕ στο Πρωτάθλημα.

Παράλληλα, τα αυστηρά κριτήρια συμμετοχής στο πρωτάθλημα είναι τα εξής:

Πέραν του ελάχιστου ποσού της εγγυητικής επιστολής ύψους 60.000 ευρώ που προβλέπεται για την χορήγηση πιστοποιητικού από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, χρειάζεται και κατάθεση εγγυητικής καλής εκτέλεσης ύψους 140.000 ευρώ. Το ποσό αυτό  θα μπορεί να αποδεσμευτεί για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων των ΚΑΕ της τρέχουσας σεζόν προς τους παίκτες-προπονητές στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Ορίστηκε κατώτατο όριο ετήσιου προϋπολογισμού ύψους 800.000 ευρώ, με προϋποθέσεις όσο είναι δυνατόν καλύτερης εκτέλεσης.

Διασφάλιση της εξόφλησης των αθλητών και των προπονητών της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου, όπως, επίσης και επιβολή ποινών αφαίρεσης βαθμών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αποφάσεις των Επιτροπών Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών και των Δικαστηρίων. Γι’ αυτό το λόγο θα ζητηθεί η μείωση του χρόνου της έκδοσης των αποφάσεων των Επιτροπών Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών.

Επίσης, αποφασίστηκε, η σύσταση Τμήματος Διαφάνειας, η οποία θα παρουσιάσει στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου προσφορές από εταιρείες, από τις οποίες θα επιλεγεί εκείνη που θα συνεργαστεί ο ΕΣΑΚΕ για την καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού σε συνδυασμό με την εφαρμογή της «Συνθήκης Magglingen/Macolin» που έχει επικυρωθεί από το ελληνικό κράτος.

Basket LeagueΡέθυμνοΕΣΑΚΕμπάσκετ