Αθλητισμός|01.06.2020 10:51

Το ΝΒΑ δεν μπορεί να (ξανά) αναπνεύσει- Νέο ξέσπασμα του ΛεΜπρόν Τζέιμς

Θοδωρής Φελάνης

Ιούλιος 2014: Ο αστυνομικός Τζάστιν Νταμίκο σταματάει για έλεγχο τον Έρικ Γκάρνερ στο Staten Island της Νέας Υόρκης. Δευτερόλεπτα μετά και χωρίς προφανή λόγο, σφίγγει την γροθιά του γύρω από τον λαιμό του άτυχου αφροαμερικανού, ο οποίος ακούγεται σε βίντεο να επαναλαμβάνει για 11 φορές «δεν μπορώ να αναπνεύσω».  Αφού αρχικά έχασε τις αισθήσεις τους στη συνέχεια διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Ο Νταμίκο λίγους μήνες μετά αθωώθηκε από ανώτατο δικαστήριο! Η  συγκεκριμένη απόφαση ξεσήκωσε σάλο στις ΗΠΑ με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και τον Κόμπι Μπράιαντ να εμφανίζονται  στο παρκέ για ζέσταμα φορώντας μπλουζάκι που έγραφε «δεν μπορώ να αναπνεύσω». Ανάλογο T-Shirt φόρεσαν οι: Κάιρι Ίρβινγκ  Κέβιν Γκαρνέτ, Ντερόν Ουίλιαμς, Τζάρετ Τζακ και Άλαν Άντερσον, Ντέρικ Ρόουζ και πολλοί άλλοι.

Λίγα χρόνια μετά η αναίτια δολοφονία ενός ακόμη αφροαμερικανού, του  George Floyd από αστυνομικό , αυτή την φορά στην Μινεάπολη πυροδότησε ένα μεγάλο κύμα βίας στις ΗΠΑ με το ΝΒΑ να προσπαθεί να ορθώσει ξανά ανάστημα καταγγέλλοντας τον ρατσισμό όπως και την πολιτική του ΝτόναλντΤραμπ. Στιβ Κερ, Μάικλ Τζόρνταν, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Τζέιλειν Μπράουν  και πολλοί άλλοι πήραν θέση για ένα θλιβερό περιστατικό που συγκλόνισε τον κόσμο. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς πρωτοστάτησε στις αντιδράσεις, όπως έκανε και στο παρελθόν για μια σειρά από ζητήματα και τοποθετήσεις του Τραμπ για το μεταναστευτικό καυτηριάζοντας την ξενοφοβική ρητορική του άλλοτε μεγιστάνα των ακινήτων.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες ο  «βασιλιάς» Τζέιμς βομβαρδίζει τα social media με μια σειρά από επικριτικά μυνήματα για την πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα του ρατσισμού. Από τα «πυρά» του δεν γλίτωσαν ούτε τα ΜΜΕ. Το τελευταίο του σχόλιο ήταν:«Το δείχνετε αυτό στα media; Μάλλον όχι και ξέρω γιατί, γιατί δείχνει ενότητα, ειρήνη, αγάπη και είναι όμορφο».

T

Τον Αύγουστο του 2016 τα ... αίματα είχαν άναψει για τα καλά με αφορμή την απόφαση του Κόλιν Κάπερνικ (παίκτης του NFL) να γονατίσει στην ανάκρουση του ύμνου του ΗΠΑ, ώστε να διαμαρτυρηθεί για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Ο Τραμπ ήρθε τότε σε αντιπαράθεση με τους ιδιοκτήτες των ομάδων του ΝFL καλώντας τους να αποπέμπουν τους παίκτες που διαμαρτύρονταν με αυτόν τον τρόπο στην ανάκρουση του αμερικάνικου εθνικού ύμνου στο γήπεδο! Η ενέργεια του αυτή προκάλεσε  κύμα αντιδράσεων με πρωταγωνιστές ομάδων του ΝΒΑ να διαμαρτύρονται  και τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, να αρνούνται την πρόσκληση παρουσίας τους στον Λευκό Οίκο μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. «Δεν ανέχομαι αυτά που λέει ο Τραμπ, ούτε εκείνα που δεν λέει. Θέλω να περάσω ένα μήνυμα. Δεν πιστεύω πως η άρνησή μου να πάω στον Λευκό Οίκο θα βελτιώσει την κατάσταση, όμως αυτή η πράξη είναι η ευκαιρία μου να διαδηλώσω κάποια πράγματα», ήταν η θέση του Στέφεν Κάρι. 

«Το βρεθείς στο Λευκό Οίκο ήταν μια μεγάλη τιμή, μέχρι που εμφανίστηκες εσύ», έγραψε στα social media για τον Τραμπ ο ΛεΜπρον. Ο πλανητάρχης έσπευσε να απαντήσει: «Ο Λεμπρόν Τζέιμς έδωσε συνέντευξη στον πιο ανόητο άνθρωπο στην τηλεόραση, τον Ντον Λέμον (σ.σ. δημοσιογράφος του CNN). Έκανε τον Λεμπρόν να μοιάζει έξυπνος που είναι δύσκολο να το κάνει κανείς αυτό. Εγώ προτιμώ τον Μάικλ (σ.σ. Τζόρνταν)». Ο Μάικ Τζόρνταν που σπάνια παίρνει θέση για κοινωνικά θέματα δήλωσε :«Στηρίζω τον ΛεΜπρόν. Κάνει φανταστική δουλειά για την κοινωνία του».

Τόσο ο «βασιλιάς» όσο και οι Κρις Πολ, Καρμέλο Άντονι ,Ντουέιν Ουέιντ έχουν κατά καιρούς εκφράσει την οργή τους «για την εξαφάνιση των ατομικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ», μέσω της καμπάνιας με τίτλο «Black Lives Matter» («Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία»).Σήμερα όλοι αυτοί διαπιστώνουν πώς η μάχη τους απέναντι στον ρατσισμό, οι προσπάθειες τους για ένα καλύτερο αύριο δεν έχουν αποδώσει.  

T

George FloydΛεΜπρόν ΤζέιμςNBAΜινεσόταμπάσκετΝτόναλντ Τραμπρατσισμός