Αθλητισμός|01.06.2020 18:54

«Φουλ επίθεση» από τον ΠΑΟΚ σε τρία δικαστικά μέτωπα παράλληλα με τα πλέι οφ

Αντώνης Τσακαλέας

Ο Ιούνιος βρίσκει τον ΠΑΟΚ να ρίχνεται στη μάχη των πλέι οφ έχοντας παράλληλα ανοιχτά και τρία δικαστικά μέτωπα. Η πιο πρόσφατη ενέργεια σχετίζεται με την πρόσθετη αναφορά του Δικεφάλου στην Επιτροπή Δεοντολογίας με στοιχεία που αφορούν στον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Ολυμπιακό. Μάλιστα, η αναφορά του ΠΑΟΚ προκάλεσε και το αίτημα των «ερυθρόλευκων» για παράταση της κατάθεσης του υπομνήματος που κλήθηκε να δώσει.

Με δεδομένο πως οι ΠΑΕ δεν έχουν το δικαίωμα της πρόσθετης παρέμβασης στη δίκη, ο Δικέφαλος προχώρησε στην κατάθεση μιας πολυσέλιδης αναφοράς στην οποία περιλαμβάνονται πολλά επιβαρυντικά στοιχεία, τα οποία η νομική υπηρεσία του Δικεφάλου εκτιμά ότι θα πρέπει να λάβει υπόψη της η Επιτροπή. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν από τον ΠΑΟΚ πρόκειται για «αθέμιτες ενέργειες» στις οποίες προχώρησε ο επικεφαλής των «ερυθρόλευκων», μεταξύ των οποίων και η «παρέμβασή του» στον προς τον τότε νομικό σύμβουλο της ΕΠΟ, Θόδωρο Κουρίδη για υπόθεση που αφορούσε τον Εθνικό Γαζώρου! Παράλληλα, γίνονται αναφορές και στο πόρισμα Κορέα, που αναλύει τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου προτού... γκρεμιστεί το παλαιό καθεστώς.

Από την πρώτη στιγμή, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ έδωσαν μεγάλη προσοχή στην υπόθεση που έφερε στην επιφάνεια η Επιτροπή Δεοντολογίας. Μάλιστα, κινήθηκαν με βάση τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος προκειμένου οι αρχές να έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στη διάθεσή τους.

Οσο για την προσφυγή που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ αναφορικά με τον τρόπο σύνθεσης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, και συγκεκριμένα τον διορισμό του κ. Φαραντούρη, ο Ολυμπιακός έκανε κι εκείνος προσφυγή, σε μια κίνηση που μοιάζει με... υπεράσπιση της ΕΕΑ του Λευτέρη Αυγενάκη.

Παράλληλα, στο CAS, η σύνθεση του δικαστηρίου, που έγινε πλέον γνωστή, αποτέλεσε το επόμενο σημαντικό βήμα στον δρόμο προς τον ορισμό ημερομηνίας εκδίκασης της υπόθεσης.

Μπαλτάκος: «Σημαντική η εμπειρία του προέδρου»

Ο εκ των νομικών του «Δικεφάλου του Βορρά», Τάκης Μπαλτάκος, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Libero Fm» αναφέρθηκε στα ανοιχτά δικαστικά μέτωπα, δίνοντας το στίγμα του για την επόμενη ημέρα.

Αναλυτικά είπε, για τον ορισμό του Ολλανδού προέδρου και τη σύνθεση του CAS: «Είναι πολύ καλή εξέλιξη και σωστή επιλογή. Ένας ποδοσφαιριστής αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα ότι η επιρροή πρέπει να είναι αγωνιστική σε μία ομάδα, να μπορείς δηλαδή να επηρεάσεις τους παίκτες. Ένας πρώην παίκτης μπορεί να το αντιληφθεί αυτό και το αν υπάρχει αποφασιστική αγωνιστική επιρροή. Έχω πει από την πρώτη ημέρα ότι δεν υπάρχει αυτό. Μιλάμε για έναν ορισμό δικηγόρου, πρώην ποδοσφαιριστή. Ο σωστός ορισμός είναι ότι επιλύουν διαιτητικά τις διαφορές. Εκείνο που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, είναι ότι όταν μία ομάδα λέει "θέλω αυτόν", δε σημαίνει ότι θα είναι υπέρ της ομάδας αυτός ο άνθρωπος.

Συνήθως οι αποφάσεις του CAS είναι ομόφωνες. Δηλαδή ακόμη κι αυτός που έχει υποδειχθεί από μία ομάδα, μπορεί να αποφανθεί εναντίον της. Εκείνο που παίζει ρόλο για κάθε ομάδα, είναι η εμπειρία που έχει ο πρόεδρος. Πόσες φορές έχει δικάσει στο CAS. Επιλέγεις έναν που έχει μακρά πορεία στο CAS και μεγάλη εμπειρία. Επειδή οι άνθρωποι αυτοί έχουν δραστηριότητα και στις χώρες τους, πρέπει να βρεθεί μια ημερομηνία που και οι τρεις θα μπορούν να κάνουν το καθήκον. Ο ΠΑΟΚ συμφώνησε να ενωθούν οι 2 δικογραφίες, ακριβώς για να μην υπάρξει καθυστέρηση και να έχουμε μία σύντομη ημερομηνία.

Ο ΠΑΟΚ θέλει απόφαση πριν από τις 19 Ιουλίου για να μην επικυρωθεί η βαθμολογία του πρωταθλήματος. Αλλά τώρα δεν ξέρουμε αν είναι εφικτό αυτό. Δεν εξαρτάται από τον ΠΑΟΚ, αλλά από το αν θα συμπέσουν οι τρεις άνθρωποι σε μία ημερομηνία. Θέλουμε δηλαδή απόφαση μέχρι τις 19 Ιουλίου. Τι αξία έχει να βγει η απόφαση αφού επικυρωθεί η βαθμολογία; Μετά αρχίζει το νέο πρωτάθλημα, πώς θα γίνει αυτό; Για το λόγο αυτό κι επιμένουμε και ζητάμε απόφαση πριν από το τέλος των πλέι οφ. Έτσι που πάμε, οι ομάδες δε θα κατεβάζουν ενδεκάδες ποδοσφαιριστών αλλά δικηγόρων»...

Για το αν ο Ολυμπιακός έχει δικαίωμα να καταθέσει ένσταση για τον πρόεδρο: «Ναι έχει, επτά μέρες από τον ορισμό. Λήγει την Τετάρτη η προθεσμία. Μπορεί να εκφράσει ενστάσεις, αλλά θα πρέπει να το αιτιολογήσει».

Για την προσφυγή του ΠΑΟΚ στο ΣτΕ και την κίνηση του Ολυμπιακού: «Ο ΠΑΟΚ προσέφυγε στο ΣτΕ λέγοντας ότι η ΕΕΑ δεν είχε νόμιμη σύνθεση. Ένας από τους λόγους, ήταν ο διορισμός του κ. Φαραντούρη. Η δίκη θα γίνει την Πέμπτη. Για αυτή την προσφυγή του ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός προσέφυγε στη λίγκα κι εκεί έχασε στην ψηφοφορία και μετά πήγε στην Επιτροπή Δεοντολογίας στην ΕΠΟ. Δηλαδή κατήγγειλε τον ΠΑΟΚ γιατί πήγε στα δικαστήρια εκτός της ΕΠΟ, αλλά το έκανε και ο Ολυμπιακός αυτό...

Όταν καταθέτεις δικόγραφο, τότε πας κι εσύ. Άρα ο Ολυμπιακός... αθωώνει τον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ προσέφυγε κατά απόφασης κι αυτό δεν απαγορεύεται. Αλλά ακόμη κι αν ο ΠΑΟΚ είχε το οποιοδήποτε πρόβλημα, θα το είχε και ο Ολυμπιακός. Εμένα μου κάνει εντύπωση ότι προσέφυγαν κι εκείνοι στο ΣτΕ. Στην ΕΠΟ γιατί πάνε τότε; Οι εντυπώσεις παίζουν ρόλο, δεν υπάρχει αμφιβολία...». 

Βαγγέλης ΜαρινάκηςCASΠΑΟΚΟλυμπιακόςεπιτροπή δεοντολογίαςΕΕΑ