Αθλητισμός|10.06.2020 13:00

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Από το I can't breathe στο We can't breathe στα Σεπόλια

Newsroom

Η ιστορία του μοιάζει να είναι βγαλμένη από ταινία, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινή. Μόλις στην ηλικία των 25 ετών, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήδη ανήκει στην ελίτ του NBA, καθώς έχει ανακηρυχθεί MVP, τίτλος που έχει δοθεί σε θρύλους του μπάσκετ, όπως ο Μάτζικ Τζόνσον, ο Λάρι Μπερντ και ο Μάικλ Τζόρνταν.

Στη γειτονιά που ξεκίνησαν όλα, τα Σεπόλια, στο γήπεδο που έπιασε τη μπάλα του μπάσκετ για πρώτη φορά ο Γιάννης, φαίνεται πια σχεδόν από... δορυφόρο η μορφή του σε γκράφιτι. Στο ίδιο σημείο γράφτηκε η φράση που σημάδεψε τις διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd στις ΗΠΑ: "We can't breathe", δηλαδή "Δε μπορούμε να ανασάνουμε". Από κάτω, μία φράση στα αγγλικά και μία στα ελληνικά: "Black lives matter" και "Μένουμε ενεργοί", που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής

Ο σούπερ σταρ του NBA, άλλωστε, δεν έμεινε άπραγος μετά τη δολοφονία του George Floyd, που έχει προκαλέσει κύμα οργής και αγανάκτησης όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο Ελληνας διεθνής φόργουορντ ένωσε τη φωνή του με εκατομμύρια ανθρώπους που ζητούν αλλαγή. Αρχικά, το έπραξε μέσω των social media και εν συνεχεία μέσω διαδηλώσεων.

Copyright: Εurokinissi

Αναλυτικά το κείμενο αναφέρεται σε αυτή την ενέργεια, συνοδευόμενο από την φωτογραφία:

«Από τα Σεπόλια ως τη Μινεάπολη

"We Can't Breathe!"

Στην παλιά γειτονιά του Giannis Antetokounmpo, που πρόσφατα πήρε μέρος στις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, το γνωστό γκραφίτι στο γηπεδάκι του Τρίτωνα, εμπλουτίστηκε και στέλνει ένα ακόμη μήνυμα. Μετά από πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής προστέθηκε το σύνθημα των ημερών που συγκλονίζει και εκφράζει εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε γωνιά της γης.

We can't breathe! Δεν μπορούμε ν' ανασάνουμε!

Ενάντια στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία που πρόσφατα στα Σεπόλια είχε ως θύματα δυο νέους της περιοχής!

Κάτω ο ρατσισμός και οι διακρίσεις!

Όλοι/ες έχουμε ίσα δικαιώματα στη ζωή, την εργασία, την υγεία, την παιδεία!

Ας αλλάξουμε την όψη των πόλεών μας!»

Γιάννης ΑντετοκούνμποΣεπόλιαGeorge Floyd