Αθλητισμός|09.06.2020 21:51

Τα οικονομικά μεγέθη μεταξύ Euroleague και Basketball Champions League

Θοδωρής Φελάνης

Την άποψή του πως ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να αποχωρήσει από την Euroleague προσχωρώντας στο Basketball Champions League, εξέφρασε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

H διοργάνωση της FIBA τα τελευταία χρόνια έχει δείξει πολύ καλά δείγματα γραφής σε επίπεδο οργάνωσης, ενώ ειδικά φέτος έχει καταφέρει να κλείσει μια σειρά από συμφωνίες τόσο στον τομέα του μάρκετινγκ όσο και με ομάδες (Νταρουσάφακα, Μπιλμπάο, Λιέτουβος, Τόφας κ.α.), προκειμένου να ανεβάσει το πρεστίζ της.

Αυτή την στιγμή η Ευρωλίγκα προσφέρει μεγαλύτερα οικονομικά κίνητρα στις ομάδες, όμως αντίστοιχα και τα έξοδα είναι εξωπραγματικά συγκριτικά με τις απολαβές τους. Δεν είναι τυχαίο πως αρκετές ομάδες μετά το όνειρο της συμμετοχής τους στην Ευρωλίγκα (ειδικά αυτές που δεν είχαν εγγυημένο συμβόλαιο) κόντεψαν να αφανιστούν εξαιτίας χρεών που δημιούργησαν.

Η απόσταση που σήμερα χωρίζει Euroleague και BCL όσο αφορά τα οικονομικά μεγέθη είναι πολύ μεγάλη. Την σεζόν 2019-20 ο μέσος όρος των μπάτζετ στην κορυφαία διοργάνωση ήταν πάνω από 12 εκατ. ευρώ. Στο BCL μια ομάδα με 6 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό είναι σαφές πως κάνει εύκολα πορεία πρωταθλητισμού. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις όπως η Βίρτους Μπολόνια που πέρσι είχε εκτοξεύσει το μπάτζετ της στα 12 εκατ.ευρώ περίπου.

Στην Ευρωλίγκα η νίκη στην ρέγκιουλαρ σίζον πριμοδοτείται με 37.500 ευρώ. Κάθε νίκη στα πλέι οφ αποφέρει στις ομάδες 70.000 ευρώ. Η πρόκριση στο final-4 έχει μπόνους 210.000 ευρώ. Ο νικητής λαμβάνει 1 εκατ.ευρώ, ο ηττημένος 400.000 ο 3ος κι ο 4ος από 300.000 και 200.000 ευρώ αντίστοιχα.

Το μάξιμουμ ποσό που μπορεί να πάρει από την Ευρωλίγκα (χωρίς το market poll) ,μια ομάδα που θα κατακτήσει τον τίτλο μαζί με τα μπόνους νίκης(χωρίς τα τηλεοπτικά) είναι περίπου 2.2 εκατ.ευρώ.  Θυμίζουμε αντίστοιχα πως τα μπάτζετ ομάδων όπως η Ρεάλ, η Μπάρτσα, η ΤΣΣΚΑ, η Χίμκι, η Αρμάνι είναι πάνω από 30 εκατ. ευρώ! Τα μεγαλύτερα έσοδα των ομάδων της Ευρωλίγκα προέρχονται από τα τηλεοπτικά.

Το BCL μοιράζει στις ομάδες περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Για την συμμετοχή τους στην πρώτη φάση προσφέρει 50.000 ευρώ, για το  top16 δίνει 70.000 για συμμετοχή στα προημιτελικά 100.000 για την 4η θέση 140.000 για την 3η δίνει 200.000 για την 2η το μπόνους είναι 400.000 και για την 1η θέση 1 εκατ.ευρώ.

Στο ΒCL οι ομάδες για την ώρα δεν έχουν έσοδα από το market pool ενώ σε αντίθεση με την Euroleague στο ποσό που θα πάρει ο κάτοχος του τροπαίου δεν προστίθενται τα μπόνους προηγούμενων φάσεων. Το μάξιμουμ ποσό που μπορεί να πάρει από το BCL μια ομάδα είναι 1 εκατ.ευρώ. Υπάρχουν φήμες πως η διοργάνωση της FIBA έχει προσφέρει σε κάποιες ομάδες φέτος έξτρα κίνητρα όμως αυτό επισήμως δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Η άλλη διοργάνωση της Euroleague το Eurocup είναι σαφές πως λειτουργεί ως «προθάλαμος» για την μεγάλη διοργάνωση. Το μεγαλύτερο κίνητρο για μια ομάδα που θέλει να παίξει στο Eurocup δεν είναι το οικονομικό αλλά η ελπίδα πως αν βρεθεί στον τελικό θα λάβει το εισιτήριο(αυστηρά ετήσιο) για την Ευρωλίγκα. Η συμμετοχή στους ομίλους του Eurocup δίνει μόλις 20.000 ευρώ και στο top 16 αλλά 30.000. Ο κάτοχος του τροπαίου λαμβάνει μόλις 300.000 ευρώ!

Την οριστική απόφαση για την αποχώρηση του Παναθηναϊκού από την Ευρωλίγκα θα λάβουν προσεχώς οι κ.κ. Μάνος Παπαδόπουλος και Τάκης Τριαντόπουλος. 

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Γιαννακόπουλου, ο  Γενικός Γραμματέας της FIBA Europe, Κάμιλ Νόβακ είπε για το BCL : «Χτίσαμε αυτή τη λίγκα από το μηδέν. Είμαστε χαρούμενοι που ένας σύλλογος σαν τον Παναθηναϊκό και ο ιδιοκτήτης του είχαν θετικά σχόλια να κάνουν για εμάς. 

Ωστόσο, το αντιμετωπίζουμε ως ένα σημάδι ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά για την ανάπτυξη της διοργάνωσης. Νομίζω πως όλοι βλέπουν τα βήματα που κάνουμε κάθε χρόνο»

EuroleagueΠαναθηναϊκόςμπάσκετBasketball Champions League