Αθλητισμός|10.06.2020 17:35

Παναθηναϊκός: Δυο χρόνια χωρίς τον Παύλο Γιαννακόπουλο

Newsroom

Μια σπουδαία μορφή του ελληνικού αθλητισμού, ο Παύλος Γιαννακόπουλος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια, στις 10 Ιουνίου 2018, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένεια του Παναθηναϊκού και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα καθώς άφησε πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν κάτι περισσότερο από ένας αθλητικός παράγοντας. Επί των ημερών του το μπάσκετ των «πρασίνων» δεν μπήκε απλώς στην ελίτ της Ευρώπης αλλά έγινε μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην ιστορία του αθλήματος. Παράλληλα όμως, άφησε το στίγμα του και στην επιχειρηματικότητα, ενώ ίσως το σημαντικότερο παράσημο που κέρδισε ήταν ο σεβασμός και η αγάπη όχι μόνο των φίλων του Παναθηναϊκού αλλά και των αντιπάλων.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1929 και ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Ο πατέρας του από το 1924 ακόμη, είχε ανοίξει το πρώτο φαρμακείο στην οδό Πειραιώς. Μαζί με τα αδέλφια του τον Κώστα και τον Θανάση δημιούργησαν από το μηδέν τη φαρμακευτική εταιρεία «Φαρμαγιάν», η οποία το 1971 έγινε ανώνυμη εταιρεία και μετονομάσθηκε σε «ΒΙΑΝΕΞ».

Το 1971 ο Παύλος Γιαννακόπουλος αποφάσισε να ασχοληθεί διοικητικά με την ομάδα της καρδιάς του, μια κίνηση που έμελλε να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας του συλλόγου αλλά και του ελληνικού αθλητισμού. Πέντε χρόνια αργότερα (1976), ανέλαβε το πόστο του γενικού αρχηγού και του Α’ αντιπροέδρου, ενώ κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονιάς, διετέλεσε και Γενικός Γραμματέας, βοηθώντας πάντοτε, επί δεκαετίες, με κάθε τρόπο τον σύλλογο ανιδιοτελώς σε όλα τα αθλήματα.

Το 1987, μετά την επιτυχία της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ, η οικογένεια Γιαννακόπουλου αναλαμβάνει τα ηνία του τμήματος καλαθοσφαίρισης των «πρασίνων» οδηγώντας τον Παναθηναϊκό σε ένα μοναδικό πολυετές ταξίδι επιτυχιών και δόξας, που αποτυπώνεται σε 6 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Ευρωλίγκες, σε 13 πρωταθλήματα και εννέα Κύπελλα Ελλάδας και σε μια πλειάδα σπουδαίων προσωπικοτήτων που έφερε στον Παναθηναϊκό δίχως ποτέ να υπολογίζει το κόστος: από τον Νίκο Γκάλη και τον Ντομινίκ Ουίλκινς, μέχρι τον Μπάιρον Σκοτ, τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, τον Στόγιαν Βράνκοβιτς, τον Ντίνο Ράτζα, τον κόουτς Ζέλικο Ομπράντοβιτς κ.ά.. Πάντοτε με στόχο το καλύτερο για τον Παναθηναϊκό, πάντοτε με στόχο την κορυφή και την χαρά των φίλων του συλλόγου.

Πριν από λίγους μήνες η ΚΑΕ Παναθηναϊκός δημιούργησε ένα θαυμάσιο ντοκιμαντέρ διάρκειας 60 λεπτών με τίτλο «Παύλος Γιαννακόπουλος: Ο Παναθηναϊκός μου». Μεταξύ όσων μιλούν και αφηγούνται ιστορίες για τον Παύλο Γιαννακόπουλο είναι ο γιος του Δημήτρης Γιαννακόπουλος αλλά και οι Ομπράντοβιτς, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Δημήτρης Ιτούδης, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Μάνος Παπαδόπουλος, Ντομινίκ Ουίλκινς, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Σιμόν Μιζράχι κ.α.

Δείτε το ντοκιμαντέρ για τον Παύλο Γιαννακόπουλο

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την απώλεια του Παύλου Γιαννακόπουλου πόσταρε στα social media: «Δύο χρόνια μακριά μας, για πάντα ανάμεσά μας».

T

ΠαναθηναϊκόςμπάσκετΠαύλος Γιαννακόπουλος