Αθλητισμός|17.06.2020 18:42

Το καλοκαίρι των αλλαγών στο ποδόσφαιρο! Μονοί αγώνες στα προκριματικά Champions και Europa League

Newsroom

Ο κορονοϊός αλλάζει πολλά στο ποδόσφαιρο. Ηδη τα γήπεδα είναι άδεια από θεατές, οι μπάλες απολυμαίνονται, όσοι εισέρχονται στα γήπεδα θερμομετρούνται και φορούν μάσκες, ενώ και οι ομάδες έχουν πάψει να εισέρχονται δίπλα-δίπλα στον αγωνιστικό χώρο. Μάλιστα, οι αλλαγές επεκτείνονται πλέον και ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωπαϊκών διοργανώσεων υπό τη μορφή που γίνονταν μέχρι σήμερα. Ηδη ανακοινώθηκε πως το Champions και το Europa League θα ολοκληρωθούν με Final-8 από την προημιτελική φάση μέχρι και τον τελικό με μονούς νοκ άουτ αγώνες σε διάστημα περίπου δέκα ημερών, ενώ δόθηκαν επίσημα και οι ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων.

Και οι αλλαγές συνεχίζονται και ως προς το format των ευρωπαϊκών Κυπέλλων της επόμενης αγωνιστικής περιόδου (2020-21). Και τούτο διότι, όπως ανακοινώθηκε από την UEFA, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού οι προκριματικοί που θα οδηγήσουν μέχρι τα πλέι οφ του Champions League και μέχρι τους ομίλους του Europa θα είναι μονοί! Ουσιαστικά, καταργούνται τα διπλά παιχνίδια μέχρι τα πλέι οφ για το Champions League, όπου εκεί θα επανέλθουν οι διπλές αναμετρήσεις στην έδρα και των δύο αντιπάλων.

Η διαδικασία των προκριματικών θα ολοκληρωθεί σε διάστημα μόλις έξι εβδομάδων λόγω του περιορισμένου χρόνου που υπάρχει, κάτι που ανάγκασε την UEFA να καταφύγει στην λύση των μονών αγώνων σε όλους τους προκριματικούς γύρους. Μάλιστα, η έδρα του μονού αγώνα θα προκύπτει έπειτα από κλήρωση και η αναμέτρηση θα γίνεται στο γήπεδο της ομάδας που θα βγει πρώτη από την κληρωτίδα.

Τι ισχύει για τις ελληνικές ομάδες

Είναι προφανές πως τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στα Κύπελλα Ευρώπης αφορούν και επηρεάζουν και τις ελληνικές ομάδες. Ας αναλύσουμε τι ισχύει τόσο για τον Ολυμπιακό που παραμένει μέσα στη μάχη του εφετινού Europa League, όσο και γενικότερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο ενόψει της νέας σεζόν. Καταρχάς, ο Ολυμπιακός θα δώσει τον επαναληπτικό με την Γουλβς για την φάση των «16» του Europa League στις 5 ή 6 Αυγούστου, είτε στο Μολινό είτε στη Γερμανία. Αν προκριθεί, τότε θα συμμετάσχει στο Final-8 της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί από τις 10 ως τις 21 Αυγούστου στη Γερμανία.

Από εκεί και πέρα, αν οι «ερυθρόλευκοι» κατακτήσουν το φετινό πρωτάθλημα (κάτι που μοιάζει διαδικαστικού χαρακτήρα πλέον), τότε θα αρχίσουν τη νέα σεζόν από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League και θα δώσουν έναν μονό αγώνα που θα διεξαχθεί στις 15 ή στις 16 Σεπτεμβρίου. Αν προκριθούν, τότε θα παίξουν διπλούς αγώνες στα πλέι-οφ του Champions League (22/23 Σεπτεμβρίου τα πρώτα παιχνίδια και 29/30 Σεπτεμβρίου οι επαναληπτικοί), έχοντας εξασφαλίσει στο χειρότερο σενάριο τους ομίλους του Europa League. Σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός αποκλειστεί από τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, τότε θα δώσει μονό αγώνα στα πλέι-οφ του Europa League την 1η Οκτωβρίου για την είσοδο στους ομίλους!

Για τον δευτεραθλητή της Super League τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο ζόρικα, καθώς θα ξεκινήσει από τον 2ο προκριματικό του Champions League, τουτέστιν θα δώσει ένα μονό παιχνίδι στις 25 ή στις 26 Αυγούστου, κάτι που σημαίνει ότι θα ριχτεί στη μάχη νωρίτερα από κάθε άλλη ελληνική ομάδα. Σε περίπτωση πρόκρισης ακολουθεί νέο μονό παιχνίδι για τον 3ο προκριματικό (15-16 Σεπτεμβρίου) και σε περίπτωση νέας πρόκρισης διπλοί πλέι-οφ αγώνες  (πρώτα παιχνίδια 22/23 Σεπτεμβρίου και επαναληπτικοί 29/30 του ίδιου μήνα).

Σε ό,τι αφορά το Europa League, η πορεία των ελληνικών ομάδων θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο. Η ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο θα ξεκινήσει από τον 3ο προκριματικό του Europa League (μονός αγώνας) που θα διεξαχθεί στις 24 Σεπτεμβρίου και αν προκριθεί θα πάει στα πλέι οφ του Europa League, σε μονό παιχνίδι που θα γίνει την 1η Οκτωβρίου. Σε περίπτωση που η ομάδα που κατακτήσει το Κύπελλο έχει προκριθεί και στο Champions League, τότε το λεγόμενο «καλό» εισιτήριο θα το πάρει η ομάδα που θα κατακτήσει την 3η θέση στο πρωτάθλημα.

Σε ότι αφορά τα άλλα δύο εισιτήρια, οι δύο ομάδες θα ξεκινήσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία από τον 2ο προκριματικό γύρο και τους μονούς αγώνες που έχουν οριστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου.

Το καλεντάρι της τρέχουσας σεζόν

Το καλεντάρι της σεζόν 2020-21

Αναλυτικά τα πρόγραμμα για τις δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις για την σεζόν 2020-21 έχει ως εξής:

UEFA Champions League 2020-21

Play off α' γύρου: 8 και 11 Αυγούστου
1ος προκριματικός: 18/19 Αυγούστου
2ος προκριματικός: 25/26 Αυγούστου
3ος προκριματικός: 15/16 Σεπτεμβρίου
Play off: 22/23 και 29/30 Σεπτεμβρίου

Φάσεις Ομίλων: 20/21 και 27/28 Οκτωβρίου, 3/4 Νοεμβρίου και 24/25 Νοεμβρίου, 1/2 Δεκεμβρίου και 8/9 Δεκεμβρίου 

UEFA Europa League 2020-21

Προκρ. 1ου γύρου: 20 Αυγούστου
1ος γύρος: 27 Αυγούστου
2ος γύρος: 17 Σεπτεμβρίου
3ος γύρος: 24 Σεπτεμβρίου
Play off: 1 Οκτωβρίου

Champions LeagueUEFAEuropa League