Αθλητισμός|28.06.2020 15:49

Γκουαρντιόλα: «Πρέπει να απολογηθούμε στους μαύρους για τα τελευταία 400 χρόνια»

Newsroom

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα δεν αρκείται να είναι απλά ένα καλός προπονητής αλλά υψώνει τη φωνή του και για κοινωνικά ζητήματα. Το πράττει σταθερά για τα δικαιώματα της Καταλονίας, κατά καιρούς έχει μιλήσει ανοιχτά για κοινωνικές αδικίες και εσχάτως στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων που μάχονται κατά του ρατσισμού και υπέρ του σεβασμού της ζωής των μαύρων. Ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι μιλώντας μετά το νικηφόρο (3-0) παιχνίδι με την Αρσεναλ αναφέρθηκε στο μήνυμα black lives matter που έστειλαν όλοι οι ποδοσφαιριστές της Premier League, στις φανέλες των οποίων ήταν τυπωμένο το μότο των ημερών μετά τη δολοφονία του Τζορτ Φλόιντ.

Κι ο λόγος του Γκουαρντιόλα ήταν για ακόμη μια φορά δυνατός λέγοντας ότι οι λευκοί οφείλουν να ζητήσουν συγνώμη στους μαύρους για όσα έχουν κάνει τα τελευταία 400 χρόνια, ενώ μίλησε και για τις αξίες της ζωής και για τις νέες γενιές που πρέπει να γαλουχηθούν δείχνοντας σεβασμό στον συνάνθρωπο ανεξαρτήτου χρώματος και φυλής.

«Θα ευχόμουν οι λευκοί να απολογούνταν για τον τρόπο που φερόμαστε στους μαύρους τα τελευταία 400 χρόνια, επί αιώνες. Αισθάνομαι ντροπή» είπε ο Γκουαρντιόλα και συμπλήρωσε: «Το τι έχουμε κάνει σε αυτούς τους καταπληκτικούς μαύρους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο... Δεν είναι μόνο το πρόβλημα στις ΗΠΑ και τι συνέβη στον Φλόιντ αλλά σε όλο τον κόσμο. Το πρόβλημα του ρατσισμού είναι παντού».

Και συμπλήρωσε μιλώντας για τις επόμενες γενιές: «Ισως για τη γενιά μας είναι αργά αλλά οι νέες γενιές πρέπει να καταλάβουν ότι ο μόνος ρατσισμός είμαστε εμείς», ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν αγώνα που πρέπει να δίνεται «μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο»... 

T

Πεπ Γκουαρδιόλαρατσισμός αθλητισμόςPremier LeagueποδόσφαιρορατσισμόςΜάντσεστερ ΣίτιBlack Lives Matter