Αθλητισμός|18.06.2020 15:13

Θρήνος για την απώλεια του θρυλικού πολίστα Τίμπορ Μπένεντεκ

Newsroom

Μια σπουδαία μορφή του πόλο έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας σε πένθος τον παγκόσμιο αθλητισμό. Ο θρυλικός Ουγγρος πολίστας Τίμπορ Μπένεντεκ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 48 ετών νικημένος από τον καρκίνο. Μέχρι και πριν από λίγους μήνες ο Μπένεντεκ εργαζόταν με επιτυχία ως προπονητής. Ωστόσο τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι αποσύρεται από τον αθλητισμό δίχως όμως να δημοσιοποιήσει την κατάσταση της υγείας του.

Ο Μπένεντεκ υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ουγγρικού πόλο. Επί σειρά ετών διετέλεσε βασικό στέλεχος και αρχηγός της εκπληκτικής Εθνικής Ουγγαρίας έχοντας στο ενεργητικό του 437 συμμετοχές, τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (το 2000 στο Σίδνεϊ, το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο) και τέσσερα μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (ένα χρυσό, δύο ασημένια κι ένα χάλκινο). Επίσης κέρδισε επτά μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (ένα χρυσό, τρία ασημένια και τρία χάλκινα), τέσσερα μετάλλια (δύο χρυσά, ένα ασημένιο, ένα χάλκινο) σε World League και άλλα τέσσερα (ένα χρυσό, δύο ασημένια κι ένα χάλκινο) σε Παγκόσμια Κύπελλα.

Σε συλλογικό επίπεδο, ο Μπένεντεκ αναδείχθηκε πέντε φορές πρωταθλητής Ευρώπης (τέσσερις με την Προ Ρέκο και μία με την Ουίπεστ), κατέκτησε ισάριθμα Σούπερ Καπ και ένα LEN Trophy, καθώς και αρκετά πρωταθλήματα σε Ουγγαρία και Ιταλία. Μετά το τέλος της καριέρας του ως παίκτης μεταπήδησε στην προπονητική αναλαμβάνοντας αρχικά την αγαπημένη του Εθνική Ουγγαρίας, που είχε αποτύχει στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012. Και λίγο αργότερα την οδήγησε στο χρυσό ευρωπαϊκό το 2013 και στο ασημένιο το 2014.

Σε προσωπικό επίπεδο, ψηφίστηκε στην καλύτερη ομάδα της Ουγγαρίας για τον 20ό αιώνα, αναδείχθηκε τέσσερις φορές ως κορυφαίος αθλητής στην Ουγγαρία, ενώ το 2015 εισήλθε στο Hall of Fame του υγρού στίβου.

Τίμπορ ΜπένεντεκΠόλοΕθνική Ουγγαρίας