Αθλητισμός|22.06.2020 20:23

Ο Παναθηναϊκός μένει στην Euroleague λόγω ρήτρας

Newsroom

Η πρόθεση αποχώρησης του Παναθηναϊκού από την Euroleague συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Λίγκας τη Δευτέρα (22/6) αλλά τελικά αποτράπηκε λόγω της δυσθεώρητης ρήτρας ύψους 20 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβάλουν οι «πράσινοι». Στη συνέλευση, οι υπόλοιπες ομάδες -μέσω τοποθέτησης της Μακάμπι- τόνισαν πως η θέση του «τριφυλλιού» είναι στη διοργάνωση, ενώ η διοργανώτρια αρχή σημείωσε εξ' αρχής πως δεν υπάρχει πρόθεση για συναινετικό διαζύγιο...

Η Euroleague εξήγησε πως δεν θα μείνει στην αξίωση της ρήτρας αποχώρησης που είναι στα 10 εκατ. ευρώ, αλλά θα αξίωσε άλλα τόσα, μέσω προσφυγής για διαφυγόντα κέρδη. Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να αλλάξει ευρωπαϊκό «περιβάλλον» πριν από την ολοκλήρωση του συμβολαίου που έχει συνάψει με την Euroleague, καθώς αν επιχειρούσε κάτι τέτοιο, θα υποθήκευε το μέλλον του. Αναλυτικά, οι αποφάσεις που πάρθηκαν από τις ομάδες στη συνέλευση της Euroleague είναι οι εξής:

  • Αποδέχτηκαν το κλείσιμο του οικονομικού έτους στο οποίο τα έσοδα ήταν λιγότερα κατά 14% σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, εκτός από τα συνολικά κέρδη τα οποία μειώθηκαν κατά 30% και τα οποία ακολούθησαν μετά την διακοπή της σεζόν λόγω κορονοϊού.
  • Οι ομάδες της Euroleague και του Eurocup θα λάβουν το 100% όσων είχαν συμφωνηθεί για όλα τα παιχνίδια που έπαιξαν μέχρι και τις 12 Μαρτίου.
  • Επίσης τοποθετήθηκαν για την εξέλιξη των συζητήσεων με την Ένωση Προπονητών και την Ένωση Παικτών ώστε να επέλθουν συμφωνίες μαζί τους σε διάφορα θέματα.
  • Αναθεωρήθηκαν οι κανονισμοί σε ό,τι αφορά την Οικονομική Σταθερότητα και το Financial Fair Play που θα εφαρμοστούν από τη σεζόν 2021-21, με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας των συλλόγων και την αγωνιστική ισορροπία. Η κύρια πρόταση περιλαμβάνει τον καθορισμό μισθών των παικτών βάσει των καθαρών εσόδων της αγοράς που σχετίζονται με το μπάσκετ. Οι προτάσεις θα συζητηθούν περαιτέρω στην επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της EuroLeague που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου.
  • Απέρριψαν το αίτημα του Παναθηναϊκού για αίτημα μετακίνησης από την Euroleague, λόγω του ότι δεν έχει δοθεί καμία εγγύηση από τον σύλλογο ότι θα εκπληρώσει όλες τις σχετικές δεσμεύσεις έναντι των άλλων δέκα ομάδων με αδειοδότηση στην Euroleague Basketball. Οι ομάδες επανέλαβαν επίσης τη δήλωση που είχε εκδοθεί στις 12 Ιουνίου.
  • Ενέκριναν την είσοδο στη λίστα ομάδων του Eurocup για τη σεζόν 2020-21 την Τρέντο ώστε να αντικαταστήσει τους Φράνκπορτ Σκαϊλάινερς, που αποχώρησαν από την διοργάνωση.
EuroleagueμπάσκετΠαναθηναϊκός