Αθλητισμός|23.06.2020 22:04

Αθλήτρια Α: Στο Netflix το σεξουαλικό σκάνδαλο του αιώνα - Mηνύσεις από Μπάιλς

Κώστας Ασημακόπουλος

Η κορυφαία Αμερικανίδα γυμνάστρια Σιμόν Μπάιλς κατέθεσε μηνυτήριες αναφορές κατά της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (USAG) και της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ (USOPC) υποστηρίζοντας πως οι διοικήσεις τους γνώριζαν την δράση του γιατρού Λάρι Νάσαρ ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 175 χρόνων για την σεξουαλική κακοποίηση 150 νεαρών αθλητριών.

Η Μπάιλς στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια και δύο χρόνια αργότερα παραδέχτηκε δημόσια πως ήταν μεταξύ των θυμάτων του Λάρι Νάσαρ. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Τζον Μπαρ, Νταν Μέρφι του ESPN οι μηνύσεις της Μπάιλς κατατέθηκαν σε βάρος των δύο κορυφαίων αθλητικών φορέων και των διοικήσεων τους ενώ προηγουμένως η Αμερικανίδα γυμνάστρια είχε αρνηθεί κατηγορηματικά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό έναντι εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ.

«Ήξεραν και ποτέ δε μίλησαν»

«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Ήξεραν ότι ο Λάρι Νάσαρ ήταν κακοποιός. Ήξεραν πως κακοποιούσε παιδιά και ποτέ δεν ζήτησε μία συγγνώμη προς την κυρία Μπάιλς, ούτε ποτέ κανείς ενημέρωσε επίσημα του γονείς της», δήλωσε ο Τζον Μάνλι δικηγόρος της Μπάιλς.   Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ESPN οι ενάγοντες ζητούν καταθέσεις από αρκετούς νυν και πρώην αξιωματούχους της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Σουζάν Λάιονς, τον πρώην διευθύνων σύμβουλο Σκοτ Μπλάκμουν και τον πρώην επικεφαλής αθλητικών επιδόσεων Άλαν Άσλεϊ.

«Ούτε ο κύριος Μπλάκμουν ούτε ο κύριος Ασλεϊ συνεργάστηκαν με την USAG σχετικά με τις αναφερόμενες ανησυχίες για το θέμα. Δε μοιράστηκαν τις πληροφορίες που είχαν και γενικά τα όσα γνώριζαν όπως και άλλοι στην USOPC», ανέφερε μια έκθεση από τη δικηγορική εταιρεία Ropes & Gray που εδρεύει στη Βοστώνη.

Πρόταση συμβιβασμού 21 5εκ. δολαρίων

Η USA Gymnastics είχε προηγουμένως προσφέρει στα θύματα του Λάρι Νάσαρ διακανονισμό ύψους 215 εκατομμυρίων δολαρίων με την προειδοποίηση πως οι ενάγοντες συμφωνούν να μην θεωρήσουν το USOPC οικονομικά υπεύθυνο για τυχόν μελλοντικές αξιώσεις αποζημίωσης για τα θύματα του Νάσαρ και θα προστατεύσει τους αξιωματούχους του USOPC και τους πρώην αξιωματούχους από το να υποχρεωθούν να καταθέσουν στο μέλλον για τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση.

Η Μπάιλς απέρριψε την πρόταση του διακανονισμού και δηλώνει αποφασισμένη να αποκαλύψει τα ονόματα όσων κάλυπταν για δύο δεκαετίες τις παράνομες πράξεις του Νάσαρ. Εκτός από την Μπάιλς παραδέχτηκαν δημόσια πως υπήρξαν θύματα του Νάσαρ,  η Madison Kocian, η Aly Raisman, η McKayla Maroney, η Kyla Ross, η Jordyn Wieber, η Jamie Dantzscher και άλλες κορυφαίες γυμνάστριες των ΗΠΑ.

Και στο Netflix

Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο σεξουαλικό σκάνδαλο στο χώρο του αθλητισμού στις ΗΠΑ έγινε σειρά ντοκιμαντέρ στο Νetflix και θα είναι διαθέσιμο για προβολή από την Τετάρτη 24 Ιουνίου.

 

σεξουαλικό σκάνδαλοΛάρι ΝάσαρΣιμόν Μπάιλς