Αθλητισμός|02.07.2020 22:38

Από τον Ζοτς στον Μεσίνα: Οι «χρυσοπληρωμένοι» κόουτς της Euroleague

Θοδωρής Φελάνης

Ο Σάρας Γιασικεβίτσιους επέστρεψε στην αγαπημένη του Μπαρτσελόνα, ομάδα με την οποία αγωνίστηκε για τέσσερις σεζόν στο παρελθόν κατακτώντας την Ευρωλίγκα, δυο πρωταθλήματα αλλά και δυο κύπελλα Ισπανίας.

Ο Σάρας έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο που λήγει το 2023, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα του αποφέρει ένα ποσό της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ περίπου. Ο Γιασικεβίτσιους αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους τεχνικούς στην Euroleague όμως ακόμη δεν έχει φτάσει στην… κορυφή. Ας δούμε όμως από ποιους αποτελείται η λίστα των καλύτερα αμειβομένων προπονητών:

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι αποδοχές του Ζοτς στη Φενέρ ξεκίνησαν το 2013 (1ος χρόνος της συνεργασίας του με την τουρκική ομάδα) από 2 εκατ. δολάρια και έφτασαν στα 3 εκατ. Σε αυτά τα χρήματα περιλαμβάνονταν και οι αμοιβές των συνεργατών του.

Ετόρε Μεσίνα: Ο Τζόρτζιο Αρμάνι του έστρωσε… χαλί για να τον φέρει από το ΝΒΑ και τους Σπερς πέρσι δίνοντας του τα «κλειδιά» της ομάδας αλλά και ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ο Μεσίνα συμφώνησε για 6 εκατ. δολάρια για τρία χρόνια.

Δημήτρης Ιτούδης: Είναι μακράν ο πιο καλοπληρωμένος Έλληνας τεχνικός. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο του συμβόλαιο με την ΤΣΣΚΑ (το 2014), ήταν της τάξης των 700.000 δολαρίων. Μετά την τελευταία διετή ανανέωση (το 2019) πλέον φέρεται να λαμβάνει αμοιβή ύψους 2 εκατ. δολαρίων ετησίως. Όπως και ο κουμπάρος του (ο Ομπράντοβιτς) αναλαμβάνει ο ίδιος τις αμοιβές των συνεργατών του.

Πάμπλο Λάσο: Ο προϋπολογισμός της Ρεάλ Μαδρίτης σύμφωνα με την «As» ήταν 34.200.000 ευρώ! Η αμοιβή του προπονητή δεν θα μπορούσε να είναι μικρότερη του 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες λαμβάνει περίπου 1,3 εκατ.ευρώ. Θυμίζουμε πως εργάζεται στη Ρεάλ από το 2011.

Με αποδοχές ύψους 1 εκατ. δολαρίων περίπου έκλεισε για 1,5 χρόνο στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης ο Τσάβι Πασκουάλ. Δημοσιεύματα θέλουν τον Μπαρτζώκα να είπε το «ναι» στον Ολυμπιακό για συμβόλαιο διάρκειας 2,5 ετών αντί 800.000 ευρώ ετησίως. Όσα έπαιρνε αρχικά κι ο Ντέβιντ Μπλατ, ο οποίος το 2016 θυμίζουμε πως είχε αναλάβει την Νταρουσάφακα που μετείχε στην Euroleague  με συμβόλαιο 2 εκατ. δολαρίων, ετησίως. Το ύψος του συμβολαίου του Γιάννη Σφαιρόπουλου με τη Μακάμπι μετά την τελευταία ανανέωση ανέρχεται σε 700.000 ευρώ, περίπου.

Ετόρε ΜεσίναΖέλικο Ομπράντοβιτςσάρας γιασικεβίτσιουςΔημήτρης ΙτούδηςEuroleague