Αθλητισμός|20.12.2018 09:51

Επιθέσεις σε διαιτητές: Από το αυτί του Ράµµου στον φούρνο του Κωνσταντινέα

Ανδρέας Παπαλουκάς

Βρίσκονται ανάµεσά µας, ετοιµοπόλεµοι για νέες αποστολές.

Από την έναρξη του 21ου αιώνα οι ανατινάξεις αυτοκινήτων και καταστηµάτων, καθώς και οι ξυλοδαρµοί διαιτητών ή διαιτητοπαραγόντων έχουν γνωρίσει «άνθηση».

Μετά τους Μπάκα (1995), Σπανέα (1996) και Σπάθα (1999), αλλά και τον Ράµµο (1976, τότε που οπαδοί του Παναιτωλικού τον δάγκωσαν και του έκοψαν το αυτί!) παλαιότερα, η λίστα των ατόµων που σχετίζονται µε τη διαιτησία και ξυλοφορτώνονται ή απειλούνται συνεχώς διευρύνεται.

Τον Φεβρουάριο του 2000 στο Βέλο Κορινθίας το στεγνοκαθαριστήριο του τότε αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ, Γιώργου Δούρου, έγινε παρανάλωµα του πυρός, όπως το 2009 και η µοτοσυκλέτα του βοηθού διαιτητή Αντώνη Καρατζίκα. Τον Δεκέµβριο του 2009, ο Θεσσαλονικέας ρέφερι Απόστολος Αµπάρκιολης δέχθηκε... επισκέψεις στο κατάστηµά του.

Οι δράστες δεν τον έδειραν µόνο, αλλά του έκλεψαν και την ταµειακή µηχανή.

Τον Μάρτιο του 2010, ένας άλλος Θεσσαλονικέας διαιτητής, ο Δηµήτρης Καλόπουλος, σώθηκε χάρη στην περιέργειά του. Η µαύρη σακούλα που είχε τοποθετηθεί έξω από το ιδιοκτησίας του βουλκανιζατέρ περιείχε εκρηκτικό µηχανισµό, ενώ άγνωστοι δράστες έσπασαν δύο δάχτυλα στον συµπατριώτη του βοηθό, Λεωνίδα Βασιλειάδη.

Την ίδια χρονιά, µαφιόζικο χτύπηµα είχε δεχθεί ο τότε διευθυντής ανάπτυξης της ελληνικής διαιτησίας, Κύρος Βασάρας, το βράδυ της 30ής Οκτωβρίου, µετά το νικηφόρο (2-1) για τον Παναθηναϊκό ντέρµπι µε τον Ολυµπιακό, όταν τέσσερις κουκουλοφόροι τον ξυλοκόπησαν. Περίπου επτά µήνες νωρίτερα, άγνωστοι είχαν πετάξει χειροβοµβίδα στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διατηρεί τουριστικό γραφείο ο Βασάρας.

Τον Ιανουάριο του 2011 θύµα ξυλοδαρµού είχε πέσει, ο Ελληνας διεθνής ρέφερι Τάσος Σιδηρόπουλος. Τον επόµενο µήνα ο διαιτητής Βασίλης Παµπορίδης βρήκε κατεστραµµένο το όχηµά του.

Τον Μάρτιο του 2011 ξεκίνησαν οι... επισκέψεις στον φούρνο του Πέτρου Κωνσταντινέα. Αρχικά τον έβαψαν κόκκινο, µετά τον έσπασαν και στο τέλος τον κατέστρεψαν µε εκρηκτικό µηχανισµό.

Οπως, βέβαια, το 2011 δύο αυτοκίνητα του Γιώργου ∆αλούκα τυλίχθηκαν στις φλόγες, καθώς και η κατοικία του Γιώργου Μπίκα το 2016.
Η µαφία ζει και βασιλεύει...

Θανάσης ΤζήλοςΕΠΟδιαιτητές