Αθλητισμός|25.07.2020 17:22

Κώστας Σλούκας: Η διαδρομή του από τον «Μέγα Αλέξανδρο» στην κορυφή της Ευρώπης

Θοδωρής Φελάνης

Ήταν καλοκαίρι του 2002 όταν τέσσερα παιδιά προερχόμενα από τις Ακαδημίες «Μέγας Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης περνούσαν μαζί με τους γονείς τους την πόρτα των εγκαταστάσεων των εκπαιδευτηρίων «Μαντουλίδης» για να ξεκινήσουν δοκιμαστικές προπονήσεις. Ανάμεσά τους κι ο 12χρονος τότε Κώστας Σλούκας, που ονειρευόταν να κάνει καριέρα επαγγελματία καλαθοσφαιριστή.

Περίπου 18 χρόνια μετά εκείνος ο νεαρός έφηβος έφτασε να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους γκαρντ στην Ευρώπη. Ο Σλούκας εξακολουθεί ως… ανήσυχο πνεύμα  να κάνει όνειρα όπως τότε που ήταν παιδί. Γνωρίζει καλά πως η επιστροφή του στον Ολυμπιακό δημιουργεί εύλογα μεγάλες προσδοκίες όμως δηλώνει έτοιμος να ανταποκριθεί με στόχο να οδηγήσει ξανά τους ερυθρόλευκους στην ελίτ της Euroleague.

«Ήταν μια μπασκετική ιδιοφυία»

«Ταλέντο είχε, ξεχώριζε από τότε. Το επόμενο διάστημα όμως κατάλαβα και κάτι ακόμη. Ήταν μια μπασκετική ιδιοφυία .Το ταλέντο είναι αυτό που κάνει έναν αθλητή να ξεχωρίζει. Η ιδιοφυία σε πάει στο άλλο επίπεδο. Ήταν πολύ ώριμος για την ηλικία του, το έβλεπες στην καθημερινότητα του», λέει στο «ethnos.gr» ο Νίκος Κεραμεύς, υπεύθυνος του προγράμματος του Μαντουλίδη εκείνη την εποχή.

«Προέρχονταν από αθλητική οικογένεια. Ο πατέρας του Γιάννης, αγαπούσε την άρση βαρών και μάλιστα είχε εργαστεί ως προπονητής στο τμήμα της άρσης βαρών στην Χ.Α.Ν.Θ. Τα επόμενα χρόνια  κάλεσα τον Σλούκα και στις Εθνικές ομάδες καθώς είχα θέση προπονητή στην Ομοσπονδία, όπου επίσης έδειξε τι μπορεί να κάνει. Μοιραία ήρθε κάποια στιγμή στα 17 του και η πρόταση του Ολυμπιακού», καταλήγει ο Ν. Κεραμεύς.

Ο ΠΑΟΚ και  το ραντεβού στην Περαία Θεσσαλονίκης

Το καλοκαίρι του 2008 , πριν καταλήξει στον Ολυμπιακό τον Σλούκα «πολιόρκησε» κι ο ΠΑΟΚ.  «Τον θέλαμε, ήταν στόχος μας. Έβλεπα και στοιχεία του χαρακτήρα του, πόσο σοβαρός ήταν… Κάναμε κάποιες επαφές με την οικογένεια, φτάσαμε κοντά, όμως το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού δυσκόλεψε πολύ την κατάσταση», δήλωσε ο τότε τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ Νίκος Μπουντούρης.

Η εισήγηση του Παναγιώτη Γιαννάκη, προπονητή τότε του Ολυμπιακού προς την διοίκηση ήταν πως ο παίκτης θα έπρεπε να αποκτηθεί πάση θυσία. O Κώστας Μπογατσιώτης ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε να φέρει εις πέρας την αποστολή. Ζήτησε να συναντηθεί με την οικογένεια με το ραντεβού να δίνεται σε ένα παραθαλάσσιο προάστιο της Θεσσαλονίκης, την Περαία. Η συνάντηση έγινε στην ψαροταβέρνα «Γιάννης» και πλην του Κώστα Μπογατσιώτη το «παρών» έδωσαν ο πατέρας και η μητέρα του Σλούκα, ο ίδιος ο αθλητής κι ο γνωστός προπονητής Λάκης Τσάβας.

Εκεί ο Μπογατσιώτης μετέφερε μια δελεαστική πρόταση για 4αετές συμβόλαιο με αποδοχές που ξεπερνούσαν τις 100.000 ευρώ,  εγγυήσεις όπως κι άλλες παροχές (σπίτι, αυτοκίνητο κ.λπ.). Ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε καν να πλησιάσει την πρόταση του Ολυμπιακού και κάπως έτσι θα άρχιζε η πρώτη θητεία τους στους ερυθρόλευκους. Τα πρώτα χρόνια δεν ήταν καθόλου εύκολα για αυτόν. Η καριέρα του όμως θα αποκτούσε έξτρα ώθηση το 2010 με αφορμή τον δανεισμό του στον Άρη όπου πραγματοποίησε μια εξαιρετική χρονιά.

Το 2011 ο Ίβκοβιτς δεν έδειχνε να εμπιστεύεται σε μεγάλο βαθμό το ταλέντο του και μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως στο ξεκίνημα της σεζόν είχε εισηγηθεί ξανά την παραχώρησή του με δανεισμό! Μετά ένα παιχνίδι με τη Γαλατάσαράι, το οποίο ο αριστερόχειρας γκαρντ έστειλε στην παράταση με εύστοχο τρίποντο, άρχισε να…γυρίζει το κλίμα, ενώ καθοριστική αποδείχθηκε η παρουσία του στο Final Four της Κωνσταντινούπολης το 2012 όπου θριάμβευσε ο Ολυμπιακός.

Την επόμενη χρονιά ο χρόνος και ο χρόνος συμμετοχής του στην ομάδα αυξήθηκε, ο ρόλος του έγινε πιο σημαντικός με την παρουσία του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο Ολυμπιακός με Σπανούλη, Σλούκα, Λο στα γκαρντ κατέκτησε μια ακόμη back to back Ευρωλίγκα κι ο… «Σλούκι Λουκ» έγινε πια πρωταγωνιστής πριν ακόμη να κλείσει τα 25.

Το 2015 έλαβε τη μεγάλη απόφαση να αφήσει τον Ολυμπιακό για λογαριασμό της Φενερμπαχτσέ.  «Πέρασα δύσκολα στη Φενέρ την πρώτη χρονιά, δεν ήταν εύκολο, ταλαιπωρήθηκα. Για πολύ καιρό υπήρχε το ερώτημα "έκανε καλά ο Σλούκας που έφυγε από την Ελλάδα στην Τουρκία; Θα του βγει σε καλό;". Ήταν εκτός από το αγωνιστικό και το ψυχολογικό βάρος που υπήρχε. Άκουσα πολλά, όμως αδιαφόρησα. Πήρα το ρίσκο, ήταν μια απόφαση ζωής και αισθάνομαι πως δικαιώθηκα», είχε δηλώσει πέρσι το καλοκαίρι στο «ethnos.gr». Το ίδιο σίγουρος για την απόφαση του δείχνει και σήμερα.

μπάσκετΚώστας ΣλούκαςΠΑΟΚEuroleagueΟλυμπιακός