Αθλητισμός|05.08.2020 11:29

Οι νέοι κανόνες της UEFA σε Champions και Europa League λόγω κορονοϊού

Newsroom

Η UEFA δείχνει αποφασισμένη για να ολοκληρώσει κανονικά τη νέα σεζόν ακόμη κι εν μέσω πανδημίας, σε σημείο μάλιστα που θα αναγκάζει μία ομάδα να παίξει ακόμα και αν έχει 10 κρούσματα κορονοϊού, εφόσον μπορεί να κατεβάσει 13 ποδοσφαιριστές σε έναν αγώνα! Σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Equipe» αναφέρεται στις... βελτιώσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδίας στους κανονισμούς όσον αφορά το Champions League και το Europa League, δείχνοντας την αποφασιστικότητα της απέναντι στα προβλήματα που έχει προκαλέσει και που θα συνεχίσει να προκαλεί ο κορονοϊός

Οπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, οι ειδικοί κανονισμοί έρχονται για να εγγυηθούν την ομαλή ολοκλήρωση των διοργανώσεων για τη σεζόν 2020-21, αν και ήδη εκφράζονται έντονες ανησυχίες ότι δεδομένης της κατάστασης σε ολόκληρη την Ευρώπη θα υπάρξουν προβλήματα στα προκριματικά και στα πλέι οφ των ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Ουσιαστικά με τους νέους κανονισμούς, η UEFA θέλει να διαφυλάξει, όσο μπορεί, τη διεξαγωγή ενός αγώνα, παρά τα κρούσματα Covid-19 που μπορεί να εμφανιστούν. 

Η «Equipe» σημειώνει ότι η UEFA σε περίπτωση που μία ομάδα εμφανίσει 10 κρούσματα κορονοϊού, τότε εφόσον διαθέτει 13 υγιείς ποδοσφαιριστές από τη λίστα που έχει δηλώσει, τότε θα πρέπει να αγωνιστεί. Εφόσον δεν θα έχει διαθέσιμους 13 ποδοσφαιριστές από την αρχική λίστα, τότε θα μπορεί να χρησιμοποιήσει παίκτες που ανήκουν στο ρόστερ αλλά δεν έχουν δηλωθεί. Αν όμως και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να παίξει, τότε θα χάνει τον αγώνα στα χαρτιά με 3-0.

Ενα νέο σημείο που προστέθηκε στους κανονισμούς αφορά και τους τους διαιτητές. Εφόσον ένας ρέφερι βρεθεί θετικός σε Covid-19 τότε ο αντικαταστάτης του θα πρέπει να έχει την ίδια εθνικότητα με μία από τις δύο ομάδες. Επίσης αναφέρεται ότι αν υπάρχει πρόβλημα με την έδρα του αγώνα, τότε η γηπεδούχος ομάδα οφείλει να βρει άλλο γήπεδο. Μάλιστα αν οι φιλοξενούμενοι έχουν πρόβλημα να ταξιδέψουν λόγω περιορισμών που μπορεί να υπάρχουν από τη χώρα της γηπεδούχου, τότε θα πρέπει η γηπεδούχος ομάδα να βρει γήπεδο σε μία άλλη χώρα για τη διεξαγωγή του αγώνα. Ουσιαστικά η γηπεδούχος ομάδα θα είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή του αγώνα, ο οποίος εφόσον δεν πραγματοποιηθεί για αυτούς τους λόγους, θα τιμωρείται η γηπεδούχος.

Προβλέπεται επίσης πως και οι χώρες των δύο ομάδων έχουν περιορισμούς στα ταξίδια λόγω κορονοϊού και δεν ενημερώσουν άμεσα την UEFA, τότε θα τιμωρηθεί και η φιλοξενούμενη ομάδα! Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι οι νέοι κανονισμοί θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα ειδικά στη φάση των προκριματικών, μια και η κατάσταση λόγω της πανδημίας σε αρκετά κράτη της Ευρώπης δεν είναι καλή και δεν θεωρείται ακόμη ελεγχόμενη.

Πηγή: SDNA

Champions LeagueUEFAΚορονοϊόςποδόσφαιροEuropa League