Αθλητισμός|16.08.2020 00:13

Νέα «βόμβα» της Λυών στο Champions League, απέκλεισε τη Σίτι του Γκουαρδιόλα

Newsroom

Τι κι αν η Ligue1 δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τι κι αν οι επίσημες αναμετρήσεις στη Γαλλία τελείωσαν με το lockdown τον περασμένο Μάρτιο. Η Λυών όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από την πεντάμηνη απραξία αλλά εμφανίστηκε ακόμη καλύτερη! Μετά τον απρόσμενο αποκλεισμό της Γιουβέντους στη φάση των «16» του Champions League, η απίθανη ομάδα του Ρούντι Γκαρσία σόκαρε και τη Μάντσεστερ Σίτι την οποία νίκησε κατά κράτος με 3-1 στον προημιτελικό του Final 8 της Λισαβόνας. Και πλέον θα βρεθεί στο δρόμο της... τρομακτικής Μπάγερν Μονάχου με όνειρο την πρώτη της παρουσία σε έναν ευρωπαϊκό τελικό στην τέταρτη συμμετοχή της σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης (1963-64 Κύπελλο Κυπελλούχων, 2009-10 Champions League, 2016-17 Europa League, 2019-20 Champions League).

Αντιθέτως, η Σίτι με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο απέτυχε για τέταρτη σερί χρονιά στα Κύπελλα Ευρώπης μολονότι η συγκυρία εφέτος έμοιαζε ιδανική (με μονά νοκ άουτ παιχνίδια και με μεγάλους αντιπάλους να έχουν αποκλειστεί). Στο κρισιμότερο ματς της χρονιάς οι Πολίτες αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων επιβεβαιώνοντας αυτό που φαινόταν καθόλη τη διάρκεια του αγγλικού πρωταθλήματος: ότι η Σίτι έπαψε να είναι φόβητρο και ανίκητη...

Κι όμως πριν από τη σέντρα η ομάδα του Γκουαρδιόλα ήταν ξεκάθαρα το φαβορί αλλά η Λυών, όπως και στην αναμέτρηση με τη Γιουβέντους για τη φάση των «16», απέδειξε ότι δεν την τρομάζουν τα μεγαθήρια. Παίζοντας εν μέρη με άγνοια κινδύνου αλλά και με εξαιρετικό τακτικό πλάνο, εγκλώβισε τους Πολίτες που έδειξαν ιδιαίτερα αγχωμένοι και «μαγκωμένοι» κουβαλώντας στην πλάτη τους τον τίτλο του απόλυτου φαβορί. Κάπως έτσι η γαλλική ομάδα κατόρθωσε να περιορίσει την επιθετικότητα της Σίτι στο α' ημίχρονο που απείλησε ελάχιστα. Και σε μια γρήγορη αντεπίθεση στο 24' ο Κορνέ ακολούθησε τη φάση και με θαυμάσιο τελείωμα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Σίτι.

Η Σίτι προσπάθησε να απαντήσει με ευκαιρία του Στέρλινγκ στο 45' αλλά το πρόβλημα που αντιμετώπιζε απέναντι στη Λυών ήταν εμφανές. Σταδιακά όμως, και μετά την ομιλία του Γκουαρδιόλα στο ημίχρονο, φάνηκε να ανεβάζει την απόδοσή της φτάνοντας πιο κοντά στα ποδοσφαιρικά της δεδομένα. Και έφτασε στο επιθυμητό γκολ στο 69'. Ο Στέρλινγκ μπήκε στην περιοχή, πάσαρε στον επερχόμενο Ντε Μπρόινε, ο οποίος με ωραίο σουτ ισοφάρισε (1-1).

Κάπου εκεί άπαντες θεώρησαν ότι το όνειρο για τη Λυών τελείωσε κι ότι αργά ή γρήγορα η Σίτι θα καθάριζε την πρόκριση. Κι όμως η γαλλική ομάδα απέδειξε για πολλοστή φορά ότι διαθέτει σπουδαίο χαρακτήρα και ότι δεν τα παρατάει ποτέ. Στο 79' βρήκε εκτεθειμένη την άμυνα των Πολιτών. Ο Εκαμπί που ήταν σε θέση οφσάιντ άφησε να περάσει η μπάλα κάτω από τα πόδια του δίχως να την ακουμπήσει και ο Ντεμπελέ δεν λάθεψε απέναντι στον Εντερσον «γράφοντας» το 2-1 για τη Λυών. Η φάση εξετάστηκε κι απ' το VAR, απ' το οποίο δεν προέκυψε παράβαση του Εκαμπί.

Το θαύμα της Λυών ολοκληρώθηκε στο 87' όταν και πάλι ο Ντεμπελέ εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια της άμυνας της Σίτι και την ασθενή απόκρουση του Εντερσον πετυχαίνοντας το 3-1.

ποδόσφαιροΜάντσεστερ ΣίτιFinal 8Champions LeagueΛυών