Αθλητισμός|27.10.2018 11:03

Έμφαση στη λεπτομέρεια από Νταμπίζα και Δώνη

Κώστας Γουλής

Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά τις περισσότερες φορές, ακόμη και στα πιο απλά πράγματα στο ποδόσφαιρο. Κι απ’ την ημέρα που ανέλαβε (εκ νέου) την τεχνική διεύθυνση του Παναθηναϊκού ο Νίκος Νταμπίζας, είναι αλήθεια πως στη λειτουργία ολόκληρου του «πράσινου» ποδοσφαιρικού τμήματος, δεν αφήνεται τίποτα στην… τύχη. Απ’ την πρώτη ομάδα, μέχρι (και) την Ακαδημία του «τριφυλλιού».

Από τις αρχές της φετινής σεζόν, με απόφαση των Νταμπίζα και Δώνη, αποφασίστηκε να οργανωθεί ένας διαφορετικός και πολύ πιο πλήρης «οδηγός» διαχείρισης του έμψυχου δυναμικού και δη των μικρότερων ηλικιακά παικτών. Καθιερώθηκε δε, ένας εβδομαδιαίος έλεγχος σε συνεργασία του εργοφυσιολόγου, του αναλυτή δεδομένων, του γυμναστή, του ιατρικού τιμ και του τεχνικού τιμ, με τους παίκτες να χωρίζονται σε διάφορες «βαθμίδες», βάσει ιατρικού ιστορικού (υψηλού, μεσαίου, χαμηλού κινδύνου) που έχει ο κάθε ένας.
Αυτά τα εβδομαδιαία αποτελέσματα του «πρωτοκόλλου» καταχωρούνται στον έλεγχο του τεχνικού τιμ και ουσιαστικά «καθοδηγούν» το θέμα της συνολικής διαχείρισης του ρόστερ βάθος χρόνου. Κάποιοι που τσεκάρονται στα όριά τους «προστατεύονται» (και γι’ αυτό καμιά φορά δεν ξεκινούν στην ενδεκάδα ή μένουν κι εκτός 18άδας), κάποιοι βλέπουν με αναλυτικά στοιχεία πλέον, που πρέπει να δουλέψουν έξτρα, κ.ο.κ. Γι’ αυτό φέτος και γίνονται -πολύ πιο συχνά σε σχέση με το παρελθόν- εργομετρικές εξετάσεις, ανά γκρουπ (όπως έγινε προ ημερών με τους Κολοβέτσιο, Μαυρομμάτη, Χατζηγιοβάνη, Άλτμαν, Γιόχανσον, Στάικο, Κότσαρη, Κάτσε, Σέχου), προκειμένου όλο το τεχνικό τιμ να έχει πλήρη εικόνα, για την κατάσταση όλων των ποδοσφαιριστών.

Σε ό,τι έχει να κάνει δε, με τους πιο νεαρούς παίκτες, το Νο1 ζητούμενο για τον Δώνη και όλους τους συνεργάτες του στο ποδοσφαιρικό τμήμα, είναι να βοηθηθούν και να αναπτυχθούν με προσοχή, δίχως να «καούν». Είναι χαρακτηριστικό, πως το τιμ της ανδρικής ομάδας, παρακολουθεί τα εργομετρικά ακόμα και της Κ19, τα οποία επίσης γίνονται πλέον ανά τακτά χρονικά διαστήματα και με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Και μέσα απ’ αυτά τα αποτελέσματα και τις μετρήσεις, οι προπονητές του Παναθηναϊκού βλέπουν με κάθε λεπτομέρεια, τι πρέπει να βελτιώσει ο κάθε «μικρός» της Ακαδημίας του «τριφυλλιού», ούτως ώστε όταν κάποιος εξ αυτών «ανέβει» για προπόνηση (ή για μόνιμη παρουσία) στους «μεγάλους», να «δουλεύεται» αντίστοιχα στις προπονήσεις. 

Παναθηναϊκός