Αθλητισμός|17.08.2020 23:20

Πέθανε ο Σάββας Θεοδωρίδης - Ηταν επίτιμος πρόεδρος του Ολυμπιακού

Newsroom

Βαρύ το πένθος στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στην οικογένεια του Ολυμπιακού. Ο Σάββας Θεοδωρίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών. Ο επίτιμος πρόεδρος των Πειραιωτών νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του νοσοκομείου «Σωτηρία» τις τελευταίες μέρες καθώς η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Ταλαιπωρήθηκε πολύ επί μήνες από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας αλλά είχε καταφέρει να σταθεί όρθιος βγαίνοντας νικητής από κάθε μάχη που έδινε.

Ο Σάββας Θεοδωρίδης γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1935 στους Αμπελόκηπους και υπήρξε διεθνής τερματοφύλακας του Ολυμπιακού με σημαντική καριέρα στα ελληνικά γήπεδα. Κρέμασε τα γάντια του στο απόγειο της καριέρας του σε ηλικία 27 ετών για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Αλλά ήταν διαρκώς δίπλα στην αγαπημένη του ομάδα από διάφορα πόστα. Τον τελευταίο καιρό κατείχε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου, ενώ είχε διατελέσει αντιπρόεδρος και γενικός αρχηγός. Ηταν ένας στρατιώτης του Ολυμπιακού κι ένας άνθρωπος που αγαπούσε παθιασμένα τους «ερυθρόλευκους». Μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν στην πρώτη γραμμή, δίπλα στην ομάδα της καρδιάς του...

Αρχισε την ποδοσφαιρική καριέρα του στην Αθλητική Ένωση Αμπελοκήπων και το 1953 πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό που έμελλε να τον χαράξει για πάντα στη ζωή του. Στους «ερυθρόλευκους», όπου διέπρεψε ως γκολκίπερ, παρέμεινε μέχρι το 1962. Ηταν μέλος της χρυσής ομάδας του Ολυμπιακού των 50s και κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα από το 1955 ως το 1959 και πέντε Κύπελλα, ενώ αγωνίστηκε 12 φορές με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας.

Η τελευταία μεγάλη χαρά που πήρε ο Σάββας Θεοδωρίδης ήταν η κατάκτηση του 45ου πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό. Μάλιστα παρά την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του ήταν «παρών» στους πανηγυρισμούς και στη φιέστα των «ερυθρόλευκων» στο Γ. Καραϊσκάκης. Μάλιστα ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, του αφιέρωσε τον τίτλο γεγονός που συγκίνησε ιδιαίτερα τον Σάββα Θεοδωρίδη, ο οποίος δήλωσε: «Με συγκίνησε ο Βαγγέλης και με έκανε να νιώσω αιώνιος έφηβος! Και είμαι ευγνώμων που έγινα Ολυμπιακός».

Ολυμπιακός: Καλό ταξίδι στις αιώνιες θάλασσες

Η είδηση της απώλειας του Σάββα Θεοδωρίδη σκόρπισε θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο και κυρίως στην οικογένεια του Ολυμπιακού, στην οποία ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντάς τον ως τον πιο πιστό στρατιώτη της ομάδας. Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός αναφέρει τα εξής:

«Αν ο όρος "στρατιώτης του Ολυμπιακού" μπορεί ποτέ να προσωποποιηθεί, είναι δεδομένο πως θα έχει τη μορφή του ανυπέρβλητου Σάββα Θεοδωρίδη. Αγωνιζόμενος στη θέση του τερματοφύλακα, υπήρξε μέλος της θρυλικής ομάδας των έξι συνεχόμενων πρωταθλημάτων, με τον ίδιο να ξεκινά τη σταδιοδρομία του στον δαφνοστεφανωμένο έφηβο το 1953. Φόρεσε την ερυθρόλευκη μέχρι το τέλος της καριέρας του το 1962 όταν και "κρέμασε" τα γάντια του.

Πάντα κοντά στον αγαπημένο του Ολυμπιακό, δεν σταμάτησε λεπτό να τον υπηρετεί από διαφορετικά πόστα, μεταξύ άλλων ως αντιπρόεδρος και γενικός αρχηγός, κατακτώντας, μεταξύ άλλων, επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα. Τα τελευταία χρόνια είχε τον τίτλο του επίτιμου προέδρου του συλλόγου. Είχε την ευτυχία να πανηγυρίσει μαζί με τους παίκτες και να σηκώσει το κύπελλο του 45ου Πρωταθλήματος Ελλάδας, το οποίο του αφιέρωσε προσωπικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Σάββα Θεοδωρίδη.

Σάββα Θεοδωρίδη, καλό ταξίδι στις αιώνιες θάλασσες…».

T

Το «αντίο» του αθλητικού κόσμου στον Σάββα Θεοδωρίδη

Σύσσωμος ο αθλητικός κόσμος έσπευσε να αποχαιρετήσει τον Σάββα Θεοδωρίδη...

Δημήτρης Μελισσανίδης: «Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη για τον χαμό του Σάββα Θεοδωρίδη. Υπήρξε μία από τις πλέον εμβληματικές μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου, που αγάπησε με πάθος και υπηρέτησε με αυταπάρνηση μέχρι το τέλος της ζωής του την αγαπημένη του ομάδα. Θα τον θυμόμαστε πάντα με σεβασμό στη μνήμη του. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του! Φίλε Σάββα, καλό σου ταξίδι».

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Έφυγε σήμερα ένας μεγάλος Ολυμπιακός. Με τον Σάββα είχα μία ιδιαίτερη σχέση αγάπης και αλληλοκατανόησης εντός και εκτός γηπέδων. Ένας άνθρωπος που επί δεκαετίες προσέφερε ανιδιοτελώς τα μέγιστα στην ομάδα μας. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Σάββα έφυγες για άλλη μια φορά πρωταθλητής! Καλό ταξίδι στις αιώνιες θάλασσες...».

Πέδρο Μαρτίνς: «Είμαι πολύ λυπημένος για τον χαμό του επίτιμου προέδρου μας, του Σάββα Θεοδωρίδη. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος στην ιστορία του συλλόγου. Θα μου λείψει το μαχητικό πνεύμα που επιδείκνυε καθημερινά. Αναπαύσου εν ειρήνη Σάββα».

Λευτέρης Αυγενάκης: «Σκορπά θλίψη η απώλεια του Σάββα Θεοδωρίδη, του αιώνιου έφηβου του Ολυμπιακού με την ατόφια κι αφτιασίδωτη αγάπη για τον Θρύλο του. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχασε ένα κομμάτι του, τον πιστό φύλακα για 70 χρόνια. Θερμά συλλυπητήρια στην αθλητική του οικογένεια και στους οικείους του».

ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Σάββα Θεοδωρίδη».

T

ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τα συλλυπητήριά της για την απώλεια του Σάββα Θεοδωρίδη».

ΠΑΕ ΑΕΚ: «H οικογένεια της ΑΕΚ, η διοίκηση της ΠΑΕ, το ποδοσφαιρικό τμήμα και οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ομάδας μας αποχαιρετάμε σήμερα με σεβασμό έναν μεγάλο αντίπαλο! Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον χαμό του Σάββα Θεοδωρίδη, ο οποίος αφιέρωσε με πάθος και ανιδιοτέλεια ολόκληρη τη ζωή του στον Ολυμπιακό, ως ποδοσφαιριστής αλλά και διοικητικός παράγοντας, και σφράγισε, με τον δικό του τρόπο, μία ολόκληρη εποχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Απευθύνουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους οικείους του. Αιωνία του η μνήμη!»

ΠΑΕ Αρης: «Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην ΠΑΕ Ολυμπιακός και στην οικογένεια του Σάββα Θεοδωρίδη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει»… 

ΚΑΕ Ολυμπιακός: «Μαύρη μέρα για την οικογένεια του Ολυμπιακού η σημερινή (17/08), καθώς "έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο Σάββας Θεοδωρίδης. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του συλλόγου, δεν είναι πια μαζί μας. Απαντες στην ΚΑΕ Ολυμπιακός εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του, στους οικείους του και σε όλα τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος. Αθάνατος…».

ΠΑΕ Ξάνθη: «Το Δ.Σ. του ΑΟ ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ και ο κ. Χρήστος Πανόπουλος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του Σάββα Θεοδωρίδη όπως και στην οικογένεια του Ολυμπιακού. Υπήρξε ένας άνθρωπος που υπηρέτησε για δεκαετίες ολόκληρες πιστά την ιδέα του Ολυμπιακού όσο λίγοι. Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

ΠΑΕ Ατρόμητος: «Η ΠΑΕ Ατρόμητος θα ήθελε να εκφράσει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σάββα Θεοδωρίδη που σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή».

Βετεράνοι Ολυμπιακού: «O Σύλλογος Βετεράνων Καλαθοσφαίρισης Ολυμπιακού Πειραιώς εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη των μελών του για τον θάνατο του Σάββα Θεοδωρίδη. Η οικογένεια του Ολυμπιακού είναι από σήμερα φτωχότερη. Ο Σάββας Θεοδωρίδης ζούσε και ανέπνεε για τον Ολυμπιακό και αφιέρωσε τη ζωή του στον δαφνοστεφανωμένο έφηβο, τόσο ως τερματοφύλακας όσο και ως παράγοντας. Κατέκτησε διαδοχικούς τίτλους και με τις δύο ιδιότητές του, έξι σερί πρωταθλήματα ως τερματοφύλακας και επτά διαδοχικά ως παράγοντας του Ολυμπιακού.

Τα βαθιά "ερυθρόλευκα" αισθήματά του και οι αδιαμφισβήτητες  ηγετικές ικανότητές του θα λείψουν από την ομάδα ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού. Ο θάνατος του Σάββα Θεοδωρίδη αποτελεί απώλεια για το ελληνικό ποδόσφαιρο και εν γένει για τον ελληνικό αθλητισμό. Οι Παλαίμαχοι μπασκετμπολίστες του Ολυμπιακού απευθύνουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του εκλιπόντος επίτιμου προέδρου του Ολυμπιακού. Δεν θα σε ξεχάσουμε ΠΟΤΕ Σάββα Θεοδωρίδη!».

ΟλυμπιακόςΣάββας Θεοδωρίδης