Αθλητισμός|01.09.2020 22:50

Ενταση και αδιέξοδο στη δραματική συνάντηση των παικτών του NBA

Γιάννης Σκόκας

Οι Μιλγουόκι Μπακς χάραξαν έναν ιστορικό δρόμο με την απόφασή τους να μην αγωνιστούν στο ματς με τους Μάτζικ, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ. Η ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο πήρε μια επαναστατική απόφαση, η οποία βεβαίως επέφερε συνέπειες σε όλα τα επίπεδα στο ΝΒΑ εντός κι εκτός της «φούσκας» του Ορλάντο. Τα «ελάφια» δήλωσαν την αγανάκτησή τους μετά το νέο περιστατικό τυφλής αστυνομικής βίας και τη δολοφονική επίθεση στον Τζέικομπ Μπλέικ στο Ουισκόνσιν και έκαναν πράξη τη σκέψη που είχαν κι άλλες ομάδες: προχώρησαν σε μποϊκοτάζ της αναμέτρησης με τους Μάτζικ.

Στο Ορλάντο ακολούθησε ένα δραματικό meeting ωρών μεταξύ των αθλητών των ομάδων που βρίσκονται στα πλέι οφ και των προπονητών, απ' τους οποίους πάντως σε κάποιο σημείο της συνάντησης ζητήθηκε να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Αργότερα στο meeting πήραν μέρος και οι διαιτητές της λίγκας. Ωστόσο, κι έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις δεν ελήφθη τελική απόφαση για το μέλλον της σεζόν (αλλά και του πρωταθλήματος γενικότερα). Ολα παραμένουν στον αέρα καθώς διίστανται οι απόψεις μεταξύ των παικτών σχετικά με το τι πρέπει να γίνει.

Συμφώνησαν οι παίκτες αλλά ζήτησαν εξηγήσεις

Κατά τη συνάντηση το λόγο πήραν κυρίως ο πλέι μέικερ των Θάντερ και πρόεδρος της Ένωσης Παικτών, Κρις Πολ, ο αντιπρόεδρος και βετεράνος των Χιτ, Αντρέ Ιγκουοντάλα, ο συμπαίκτης του Γιάννη, Κάιλ Κόρβερ και ο προπονητής των Κλίπερς, Ντοκ Ρίβερς. Στη διάρκεια του meeting υπήρξαν και «φωνές» σαν αυτή του Τζέιλεν Μπράουν, ο οποίος ήταν ένας από τους παίκτες που αναρωτήθηκαν έντονα γιατί οι Μπακς προχώρησαν σε μια τόσο σημαντική απόφαση, χωρίς πρώτα να συνεννοηθούν με την υπόλοιπη λίγκα.

T

Ανέβηκαν οι τόνοι

Όπως μάλιστα αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ ο εκνευρισμός ορισμένων ήταν έκδηλος και ανέβηκαν οι τόνοι, όμως ακόμα και εκείνοι που είχαν αυτή την άποψη, εν τέλει υποστήριξαν το μποϊκοτάζ. Ο Μπράουν, πάντως, παρά τις αρχικές του ενστάσεις, είπε πως στηρίζει την κίνηση των «ελαφιών» και δεν χρειάζεται περαιτέρω εξηγήσεις. Ο Χιλ, συμπαίκτης του Αντετοκούνμπο, παραδέχθηκε πως ήταν μεταξύ των πρώτων που άναψαν τη... σπίθα για όσα ακολούθησαν.

T

«Βόμβα» από Λέικερς - Κλίπερς

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το αν θα συνεχιστεί τελικά η σεζόν ή όχι. Και εκεί ήρθε η πρώτη «βόμβα»: οι Κλίπερς και οι Λέικερς, δηλαδή τα δύο μεγάλα φαβορί της Δύσης, ψήφισαν υπέρ της διακοπής της σεζόν ή για την ακρίβεια, υπέρ της πρόωρης ολοκλήρωσής της. Ωστόσο, όπως γράφτηκε στις ΗΠΑ, από τις δύο ομάδες του Λος Άντζελες παρουσιάστηκε πιο πολύ η πρόθεση και όχι η απόφαση καθώς ακόμη τίποτα δεν θεωρείται τελεσίδικο. Οι υπόλοιπες ομάδες, αντιθέτως, φάνηκε να είναι υπέρ της συνέχισης του πρωταθλήματος, με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς να κάνει λόγο για ανάγκη δράσης και από τη μεριά των ιδιοκτητών.

T

Νέα συνάντηση

«Τι θα κάνουμε χωρίς τους Λέικερς και τους Κλίπερς;», αναρωτήθηκε ο Ουντόνις Χάσλεμ των Χιτ, με τους παίκτες των δύο ομάδων του Λος Αντζελες να αποχωρούν από τη συζήτηση, ακολουθώντας το παράδειγμα του «King James», ο οποίος επίσης είχε φύγει νωρίτερα. Είναι αλήθεια πως τα συναισθήματα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κουβέντα των παικτών αλλά απόφαση δεν πάρθηκε. Για το λόγο αυτό οι αθλητές αποφάσισαν να συζητήσουν εκ νέου το πρωί της Πέμπτης (27/8, 11.00 ώρα Ορλάντο), με πιο καθαρό μυαλό και βάζοντας τις σκέψεις τους άπαντες σε τάξη προκειμένου να κινηθούν ενωμένοι.

T

Στο τραπέζι lockout για τη νέα σεζόν

Υπάρχει πάντως και το πιο ακραίο ενδεχόμενο, καθώς αργά το βράδυ στην Αμερική (ξημερώματα Ελλάδας) κυκλοφόρησε η φημολογία πως στο τραπέζι βρίσκεται κι ένα πιθανό lockout ακόμη για την επόμενη χρονιά! Απόφαση δύσκολη ωστόσο, δεδομένου ότι επηρεάζονται οι ζωές χιλιάδων εργαζομένων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το πρωτάθλημα του NBA, ενώ υπάρχουν και ποινικές ρήτρες να αντιμετωπιστούν λόγω των μεγάλων συμβολαίων (χορηγών, τηλεοπτικών πάροχων κλπ).

T

Βεβαίως ενδιαφέρον έχει και η στάση που θα τηρήσει η Λίγκα καθώς επί του παρόντος και μολονότι η κίνηση των Μπακς προκάλεσε σεισμό στο NBA, δεν έχει υπάρξει επίσημη θέση από τον κομισάριο Ανταμ Σίλβερ.

NBAΜιλγουόκι ΜπακςΓιάννης ΑντετοκούνμποΛΑ ΚλίπερςΛεΜπρόν ΤζέιμςΛος Άντζελες Λέικερς