Αθλητισμός|28.08.2020 23:39

ΑΕΚ - ΠΑΟ πληρώνουν... τα σπασμένα του Αυγενάκη, κλείνει από Δευτέρα το ΟΑΚΑ

Newsroom

Μετά από συζητήσεις μεταξύ του Δημήτρη Μελισσανίδη και του Γιάννη Αλαφούζου και στη συνέχεια μεταξύ στενών συνεργατών τους στις ΠΑΕ ΑΕΚ και Παναθηναϊκός αντίστοιχα, η τελική απόφαση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του SDNA, είναι οι δύο ομάδες να προχωρήσουν άμεσα για τις εργασίες αντικατάστασης του προβληματικού χλοοτάπητα στο ΟΑΚΑ. Το ΟΑΚΑ θα κλείσει αμέσως μετά τον τελικό Κυπέλλου Ολυμπιακός-ΑΕΚ την Κυριακή 30/8, από Δευτέρα θα ξηλωθεί ο χλοοτάπητας και θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες τοποθέτησης του καινούργιου. Τις επαφές και την επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει τις εργασίες, προχωρούν από κοινού οι δύο ΠΑΕ.

Μπορεί στα συμφωνητικά της χρήσης του ΟΑΚΑ από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ η συντήρηση του χλοοτάπητα να είναι δική τους ευθύνη, πλην όμως αυτή τη στιγμή οι δύο ΠΑΕ πληρώνουν την αδιαφορία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, για ζητήματα που ξεπερνούν τις δικές τους αρμοδιότητες και δυνατότητες κι αφορούν απευθείας το ΟΑΚΑ και την Γ.Γ.Α στην οποία ανήκει. Πιο συγκεκριμένα, για να μπορούν οι δύο ΠΑΕ να συντηρούν αποτελεσματικά τον χλοοτάπητα, πρέπει να είναι κατάλληλα προς χρήση τα υποστηρικτικά μέσα που υπάρχουν...

Οι υποδομές λοιπόν στο ΟΑΚΑ, όπως για παράδειγμα οι αντλίες, είναι σε κακά χάλια και κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί, ακόμη και μετά τις νέες παρεμβάσεις που χρειάστηκε να γίνουν λίγο μετά το ξεκίνημα της περσινής σεζόν. Όταν και πάλι είχε δημιουργηθεί πρόβλημα, το οποίο και πάλι είχαν αναγκαστεί να αντιμετωπίσουν μόνες τους και οικονομικά οι δύο ΠΑΕ. Εκτός από αυτό υπάρχει και το ζήτημα των χρήσεων του ΟΑΚΑ, που και πάλι δεν αφορούν τις δύο ΠΑΕ και στα πλαίσια των οποίων πολλές φορές δεν επιτρέπεται και η πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο. 

Η καταλληλότητα αυτών των υποδομών δεν είναι φυσικά στην ευθύνη του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ και αυτό στο οποίο συμφώνησαν και τα αφεντικά των δύο ΠΑΕ στις σημερινές τους συζητήσεις, είναι πως προφανώς το γεγονός ότι στο ΟΑΚΑ παίζουν η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός και όχι ο Ολυμπιακός, εξηγεί και την αδιαφορία της ηγεσίας του υφυπουργείου Αθλητισμού, η οποία στην περίπτωση της Α.Ε.Λ με το «Αλκαζάρ» φρόντισε να παρέχει κάθε διευκόλυνση, αλλά και μια οικονομικά συμφωνία προνομιακή, σε σχέση με τα κόστη των εργασιών που θα έκαναν τις εγκαταστάσεις του γηπέδου κατάλληλες για χρήση και το ενοίκιο που θα πληρώνει στην συνέχεια η ομάδα της Λάρισας.

Στην πραγματικότητα αναγκάζονται οι δύο ΠΑΕ να πάρουν εκ νέου την κατάσταση στα χέρια τους, για εργασίες στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ, οι οποίες θα ομαλοποιήσουν την κατάσταση, αλλά με τις υποδομές που υπάρχουν μετά από κάποιους μήνες το πιθανότερο είναι πως θα έχουμε τα ίδια προβλήματα.

Πρέπει να σημειωθεί πως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο να προλάβουν να είναι όλα έτοιμα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του πρωταθλήματος στις 12 Σεπτεμβρίου, αλλά φαίνεται πως μέχρι τη δεύτερη αγωνιστική, μια βδομάδα αργότερα, θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και πάλι το ΟΑΚΑ. Οπότε ανάλογα με το τι θα βγάλει το πρόγραμμα για την πρώτη αγωνιστική, θα δούμε ποια από τις δύο ΠΑΕ θα χρειαστεί να αναζητήσει εναλλακτική.

Η απάντηση της διοίκησης του ΟΑΚΑ

Στο μεταξύ η διοίκηση του ΟΑΚΑ θέλησε να απαντήσει σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται ο χλοοτάπητας. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: 

«Η Διοίκηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών "Σπύρος Λούης", αναφερόμενη σε δημοσιεύματα σχετικά με την κατάσταση του χλοοτάπητα του κεντρικού Σταδίου και για την πλήρη και ορθή ενημέρωση, επισημαίνει τα παρακάτω:

  1. Βάσει των σχετικών συμβάσεων παραχώρησης χρήσης του Σταδίου στις ΠΑΕ ΑΕΚ και ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ, η ευθύνη συντήρησης του αγωνιστικού χώρου (χλοοτάπητα), καθ’ όλη την διάρκεια των συμβάσεων έχει αναληφθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τις ανωτέρω ΠΑΕ.
  2. Οι ΠΑΕ ανέθεσαν την συντήρηση σε ιδιωτική εταιρεία, με υποχρέωση τους την κοινοποίηση στο ΟΑΚΑ «Σπύρος Λούης» επίσημου αντιγράφου της μεταξύ τους σύμβασης.
  3. Από την πρώτη στιγμή που οι υπηρεσίες του Οργανισμού διαπίστωσαν πρόβλημα στον χλοοτάπητα, η Γενική Διεύθυνση επικοινώνησε με την εταιρεία συντήρησης και ενημέρωσε εγγράφως τις Διοικήσεις των δύο ΠΑΕ, υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις τους.
  4. Όπως ενημερωθήκαμε από την εταιρεία, υπήρξε σοβαρή μυκητολογική προσβολή και παρουσία μεγάλου πληθυσμού εντόμων, ως συνήθως συμβαίνει αυτή την περίοδο λόγω συνθηκών υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η εταιρεία ενημέρωσε ότι θα  πραγματοποιήσει ψεκασμούς, αερισμό του χλοοτάπητα, ολική επισπορά και αντικατάσταση των περιοχών των τερμάτων με μόσχευμα.

  1. Παρά την μη υποχρέωση μας, από την πρώτη στιγμή οι υπηρεσίες του Οργανισμού τέθηκαν στην διάθεση των εμπλεκόμενων, ώστε να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό.
  2. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την προστασία του χλοοτάπητα και για την αποφυγή περεταίρω καταπόνησής του, το ΟΑΚΑ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα της ΕΠΟ σχετικά με την δήλωση ουδέτερων εδρών για την διεξαγωγή αγώνων Ευρωπαϊκών Διοργανώσεων UEFA 2020-2021.
  3. Ενημερώνουμε, επιπλέον, ότι ουδεμία βλάβη υφίσταται στα υποστηρικτικά συστήματα του Σταδίου.

Η Διοίκηση και η Γενική Διεύθυνση του Οργανισμού θεωρεί πως είναι άκρως μεροληπτικός και αποπροσανατολιστικός ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται από μερίδα του Τύπου το θέμα. Αδικεί, μάλιστα, κατάφορα την συνολική προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα όχι μόνο στο κεντρικό Στάδιο αλλά στο σύνολό του κέντρου (Κολυμβητήριο, Κέντρο Αντισφαίρισης, Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών "Νίκος Γκάλης", Ποδηλατοδρόμιο, Προπονητήρια – Στίβος και περιβάλλον χώρος), όταν η μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση της χώρας δεν είχε τύχει από το 2004 της δέουσας από πλευράς συντήρησης αντιμετώπισης».

Πηγή: SDNA

ΠαναθηναϊκόςΛευτέρης ΑυγενάκηςΔημήτρης ΜελισσανίδηςΑΕΚΓιάννης ΑλαφούζοςΟΑΚΑ