Αθλητισμός|31.08.2020 21:45

Η Μάντσεστερ Σίτι δίνει στον 33άρη Λιονέλ Μέσι περισσότερα απ' όσα έβγαλε σε 15 χρόνια στην Μπαρτσελόνα

Newsroom

Πολλά έχουν δει τα μάτια μας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο αλλά προσφορά σαν κι αυτή που φημολογείται ότι έχει στα χέρια του ο Λιονέλ Μέσι από τη Μάντσεστερ Σίτι δεν έχει προηγούμενο. Είναι εξωπραγματική και προφανώς είναι μια πρόταση, την οποία δεν θα μπορούσε να αρνηθεί ο Αργεντινός σούπερ σταρ, ο οποίος στα 33 του θα έχει ένα πρωτοφανές ετήσιο συμβόλαιο με απολαβές που δεν είχε ακόμη και στα καλύτερα τού ποδοσφαιρικά χρόνια. Πώς να μην απαρνηθεί λοιπόν την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα, ιδίως έπειτα από μια σεζόν που ήταν καταστροφική με αποτυχίες σε όλες τις διοργανώσεις.

Τι προσφέρουν λοιπόν οι ζάμπλουτοι ιδιοκτήτες της Σίτι από τα Εμιράτα στον 33χρονο άσο; Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί από καμία πλευρά, ο Σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν στρώνει στα πόδια του Αργεντινού «μάγου»... χρυσάφι συνολικής αξίας 750 εκατ. ευρώ! Καλά διαβάσατε, του δίνει 750 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, από τα 33 μέχρι τα 38 του. Σε ένα διάστημα, δηλαδή, κατά το οποίο συνήθως η πορεία και οι αμοιβές των ποδοσφαιριστών φθίνουν, ο Μέσι θα εκτοξεύσει τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

500+250 εκατ. ευρώ

Πώς αναλύεται όμως η πρόταση: Ο Μέσι θα αγωνιστεί τα επόμενα τρία χρόνια στην Premier League με τη Μάντσεστερ Σίτι (από το 2020 μέχρι το 2023), ενώ θα συνεχίσει την καριέρα του για δύο χρόνια (2023-2025) στο αμερικανικό πρωτάθλημα (MLS) με τη φανέλα της New York City FC, ομάδα που επίσης ανήκει στους Αραβες ιδιοκτήτες των Πολιτών. Για κάθε ένα από τα πέντε χρόνια που θα αγωνιστεί στις δυο ομάδες, ο Μέσι θα λάβει από 100 εκατ. ευρώ. Τουτέστιν 500 εκατ. ευρώ την πενταετία, ενώ θα εισπράξει άλλα 250 εκατ. ευρώ ως μπόνους αφοσίωσης (loyalty bonus) όταν το καλοκαίρι του 2023 θα αποχωρήσει από τη Σίτι για να συνεχίσει την καριέρα του στις ΗΠΑ. Και τούτο θα συμβεί προκειμένου να παρακαμφθούν οι περιορισμοί που θέτει το Financial Fair Play στις ευρωπαϊκές ομάδες. Ηδη άλλωστε η περυσινή πρωταθλήτρια Αγγλίας πιάστηκε στη... φάκα του FFP και βρίσκεται υπό τη στενή παρακολούθηση της UEFA. Οταν όμως υπάρχουν λεφτά, φαίνεται ότι υπάρχουν και λύσεις...

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, ο Μέσι, από το 2005 οπότε πρωτοεμφανίστηκε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο μέχρι και το 2020, εισέπραξε από την Μπαρτσελόνα (μόνο από τα ετήσια συμβόλαιά του) περί τα 500 εκατ. ευρώ. Αντιλαμβάνεται κάποιος πως όσα έλαβε τα προηγούμενα 15 χρόνια, θα τα πάρει μόλις σε μια πενταετία και μάλιστα την τελευταία της καριέρας του, δίχως να υπολογίζεται βεβαίως και το μπόνους των 250 εκατ. ευρώ.

Η εξωπραγματική πρόταση στον Μέσι

  • 3ετές συμβόλαιο με τη Μάντσεστερ Σίτι (2020-2023)
  • 2ετές συμβόλαιο με τη New York City FC (2023-2025)
  • 750 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας
  • 100 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2020 ως το 2025
  • 250 εκατ. ευρώ μπόνους αφοσίωσης (loyalty bonus) το 2023

Τι ισχύει με το συμβόλαιο και η διαφωνία

Για να προχωρήσει ωστόσο το deal με τη Σίτι, θα πρέπει προηγουμένως να λυθεί η σοβαρή διαφωνία που υπάρχει μεταξύ Μέσι και Μπαρτσελόνα. Τo μπλέξιμο με το συμβόλαιο που έχουν συνάψει οι δυο πλευρές συνεχίζεται και με δεδομένο πως δεν αποκλείεται τελικά να καταλήξουν στα δικαστήρια για να λύσουν τις διαφορές τους, άπαντες ψάχνουν για να βρουν τι πραγματικά συμβαίνει, ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο...

To πράγμα έμπλεξε χειρότερα μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της ισπανικής Λίγκας, που προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς, και φαίνεται να δικαιώνει τους ισχυρισμούς των Καταλανών. «Σε σχέση με τις διαφορετικές ερμηνείες -μερικές από αυτές αντιφατικές μεταξύ τους- που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, σχετικά με τη συμβατική κατάσταση του παίκτη Λιονέλ Μέσι, ​​η La Liga θεωρεί σκόπιμο να διευκρινίσει μετά την ανάλυση του συμβολαίου του με το σύλλογό του:

Το... δίκιο της Μπαρτσελόνα

Η σύμβαση ισχύει επί του παρόντος και ισχύει ρήτρα καταγγελίας σε περίπτωση που ο Λιονέλ Μέσι αποφασίσει να ζητήσει την πρόωρη μονομερή λύση της σύμβασης, η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 16 του βασιλικού διατάγματος 1006/1985, της 26ης Ιουνίου, από αυτό που ρυθμίζει την ειδική εργασιακή σχέση των επαγγελματιών αθλητών. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και ακολουθώντας την αντίστοιχη διαδικασία σε αυτές τις περιπτώσεις, η La Liga δεν θα πραγματοποιήσει την προηγούμενη διαδικασία θεώρησης για την απομάκρυνση του παίκτη από την ομοσπονδία εάν δεν έχουν πληρώσει προηγουμένως το ποσό της εν λόγω ρήτρας». Αυτά ανέφερε η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος και βάσει αυτών φαίνεται πως έχει δίκιο η Μπαρτσελόνα!

Το... δίκιο του Μέσι

Όπως μετέδωσε όμως το βράδυ του Σαββάτου (29/8) ο ισπανικός ραδιοφωνικός σταθμός «Cadena Ser», ο Αργεντινός σούπερ σταρ μπορεί να φύγει από τους Καταλανούς ως ελεύθερος καθώς δεν έχει πια ισχύ η ρήτρα των 700 εκατομμυρίων ευρώ. Όταν ο Μέσι υπέγραψε την τελευταία ανανέωση με τη Μπαρτσελόνα, το έκανε για τρεις σεζόν: από την περίοδο 2016-17 ως αυτήν που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες (2019-20). Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός η σεζόν 2020-21 ήταν προαιρετική. Αν ο παίκτης αποφάσιζε να φύγει εντός της τετραετίας αυτής τότε θα έπρεπε να καταβληθεί η ρήτρα, η οποία πια δεν ισχύει βάσει αυτών των δεδομένων. 

Και αποκαλύπτεται και η ακριβής φράση που υπάρχει στο συμβόλαιο: «Αυτή η αποζημίωση βάσει της ρήτρας δεν ισχύει σε περίπτωση μονομερούς αιτήματος λύσης του συμβολαίου από τη πλευρά του ποδοσφαιριστή με δεδομένο ότι θα έχει εφαρμογή μετά τη λήξη της σεζόν 2019-20». Αν, όντως, το συμβόλαιο γράφει κάτι τέτοιο, τότε δικαιώνεται ο παίκτης!

Στα δικαστήρια

Ακόμα, βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών: πότε έληξε η σεζόν; Η σεζόν 2019-20 ήταν ιδιαίτερη δεδομένου ότι αν δεν είχε διακοπεί η αγωνιστική δραστηριότητα, όπως συνέβη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα ολοκληρωνόταν στις 31 Μαΐου, άρα μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου ο Μέσι θα έπρεπε να έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του.

Η περίοδος τελείωσε, όμως, στις 23 Αυγούστου, με την διεξαγωγή του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ άρα βάσει αυτού ο Αργεντινός ενημέρωσε έγκαιρα, δηλαδή εντός του προβλεπόμενου δεκαημέρου για την αποχώρησή του. Έχασε ή όχι την προθεσμία; Σε αυτό, μάλλον, θα απαντήσουν τα ισπανικά δικαστήρια καθώς είναι θέμα στο οποίο δεν εμπλέκεται η FIFA ή η UEFA. Ποιος θα δικαιωθεί; Υπομονή! Έχει πολλά επεισόδια ακόμα το σίριαλ!

Πεπ ΓκουαρδιόλαLa LigaPremier LeagueΛιονέλ ΜέσιΜάντσεστερ Σίτι