Αθλητισμός|04.09.2020 18:34

Οι Αμερικανοί αθλητές κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Ολυμπιακών Αγώνων

Newsroom

Κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί πως οι αθλητές των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποκλειστούν από Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα αλλά πλέον αυτό το μέχρι πρότινος απίθανο σενάριο είναι πλέον υπαρκτό. Όλα ξεκινούν από τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει η κόντρα μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της WADA.

Ολα ξεκίνησαν από την έκθεση του Γραφείου Εθνικής Πολιτικής Ελέγχου Ναρκωτικών (ONDCP) του Λευκού Οίκου που κατατέθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ στις 22 Ιουλίου και φυσικά δημοσιοποιήθηκε. Σύμφωνα με αυτήν η συνεισφορά των ΗΠΑ στον WADA με πάνω από 2,7 εκατομμύρια δολάρια φέτος, ο ONDCP εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς δαπανήθηκαν τα δολάρια των φορολογουμένων των ΗΠΑ και προέτρεψε τον WADA να δράσει αμέσως στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται.

Οι ΗΠΑ παραπονέθηκαν επίσης ότι ως ο μεγαλύτερος ευεργέτης του WADA, εκτός της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που συνεισφέρει το μισό προϋπολογισμό του οργανισμού, δεν εκπροσωπείται κατάλληλα και ήθελε μια ανάλογη φωνή στη λήψη αποφάσεων.

Αν και η WADA είχε αντιδράσει άμεσα στα όσα ανέφερε η έκθεση της ΟΝDCP περίπου 40 ημέρες αργότερα περνάει και στην αντεπίθεση αναφέροντας πως πιθανή μείωση της χρηματοδότησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απέλαση αυτής της χώρας από διεθνή αθλητικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων, τα οποία καθοδηγούνται από τον φύλακα κατά του ντόπινγκ!

Ο πρόεδρος της WADA, Witold Banka, δήλωσε στο Reuters ότι πολλές χώρες εξοργίστηκαν από την προσέγγιση των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση της WADA, αποκαλύπτοντας ότι υπήρχαν προτάσεις για τον αποκλεισμό των ΗΠΑ αν δεν συμμορφώνονται με τον κώδικα αντι-ντόπινγκ, ο οποίος θα αφήσει αυτόματα τους αθλητές του χωρίς σημαντικούς διαγωνισμούς: «Οι συνέπειες της απόσυρσης της χρηματοδότησης WADA από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι πιο σοβαρές και εκτεταμένες για τους Αμερικανούς αθλητές. Μας πλησίασαν αρκετές κυβερνήσεις του κόσμου που σοκαρίστηκαν από τις απειλές της αμερικανικής κυβέρνησης που υποστηρίζει η USADA (Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών)», δήλωσε ο Μπάνκα και υπενθύμισε πως η συντριπτική πλειοψηφία των αμερικανικών επαγγελματικών αθλητικών πρωταθλημάτων, όπως το National Football League (NFL), το Major League Baseball (MLB), το National Hockey League (NHL) και η National Basketball Association (NBA) δεν υπόκεινται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Anti-Doping (WADA) και ακολουθούν δικές τους διαδικασίες, ενισχύοντας τις καταγγελίες πως έχουν λιγότερο αποτελεσματικά προγράμματα αντι-ντόπινγκ.

WADAΟλυμπιακοί ΑγώνεςΗνωμένες Πολιτείες