Αθλητισμός|16.09.2020 09:50

Formula 1: Ο Χάμιλτον πανηγύρισε την 90ή νίκη στον επεισοδιακό αγώνα της Τοσκάνης

Γιάννης Σκόκας

Σε έναν άκρως επεισοδιακό αγώνα στην πίστα της Τοσκάνης ο Λιούις Χάμιλτον θριάμβευσε κατακτώντας την έκτη νίκη του σε εννέα αγώνες στο πρωτάθλημα της Formula 1. Ο Βρετανός πιλότος της Mercedes που οδεύει ολοταχώς για τον έβδομο παγκόσμιο τίτλο του -το ρεκόρ κατακτήσεων του Μίκαελ Σουμάχερ- έπιασε τις 90 νίκες (την παραμονή του αγώνα πανηγύρισε την 95η pole position) και χρειάζεται ακόμη μία για να ισοφαρίσει τον θρυλικό Γερμανό.

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Βάλτερι Μπότας, ο οποίος έκανε καταπληκτική εκκίνηση προσπερνώντας τον ομόσταβλό του, όμως στη δεύτερη εκκίνηση που χρειάστηκε μετά την καραμπόλα του έβδομου γύρου, ο Χάμιλτον βρέθηκε ξανά στην πρώτη θέση, την οποία διατήρησε μέχρι τέλους. Για πρώτη φορά ανέβηκε στο βάθρο ο Ταϊλανδός Αλεξάντερ Αλμπον, ο οποίος κατετάγη τρίτος. Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Ρικιάρντο, Πέρες, Νόρις, Κβίατ, Λεκλέρκ, Ραϊκόνεν και Φέτελ.

Στο 1000ό γκραν πρι της Ferrari στη Formula 1 η «σκουντερία», που άλλαξε χρώματα σε μια συμβολική κίνηση, επιβεβαίωσε πως απέχει πολύ από τις ένδοξες ημέρες του παρελθόντος. Τουλάχιστον όμως, τα δύο μονοθέσια του Λεκλέρκ και του Φέτελ κατόρθωσαν να τερματίσουν σώα και αβλαβή και μάλιστα να βαθμολογηθούν (8η και 10η θέση), κάτι που έχει συμβεί μόλις δύο φορές κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν!

Επικράτησε χάος στην πίστα

Προηγουμένως, επικράτησε το απόλυτο χάος στους πρώτους γύρους του γκραν πρι της Τοσκάνης. Στον πρώτο αγώνα που φιλοξένησε η συγκεκριμένη πίστα για τη F1, υπήρξε πανδαιμόνιο αφού λίγο μετά την εκκίνηση υπήρξε τρακάρισμα. Αρχικά ο Στρολ χτύπησε τον Σάινθ και εν συνεχεία υπήρξε σύγκρουση με τον Γκασλί που βγήκε από την πίστα, ενώ την... πλήρωσε ο Φερστάπεν ο οποίος δίχως να ευθύνεται βγήκε εκτός πίστας και εγκατέλειψε.

Το αυτοκίνητο ασφαλείας βγήκε στην πίστα μέχρι να καθαρίσει (στον 7ο γύρο) αλλά αμέσως μετά έγινε ένα ακόμη τρομαχτικό ατύχημα. Μόλις άδειασε η πίστα και προτού γκαζώσουν οι πρώτοι, στις πίσω θέσεις έγινε καραμπόλα τεσσάρων μονοθεσίων που είχε ως συνέπεια την εγκατάλειψη των ΛατίφιΜάγκνουσενΤζιοβινάτσιΣάινθ και Οκον. Οι αγωνοδίκες σήκωσαν κόκκινη σημαία, ο αγώνας διεκόπη και έγινε νέα εκκίνηση. Κάπως έτσι, προτού συμπληρωθούν οχτώ γύροι είχαν εγκαταλείψει τον αγώνα εφτά πιλότοι, ενώ αργότερα ατύχημα είχε και ο Στρολ που επίσης εγκατέλειψε.

Ο επόμενος αγώνας είναι προγραμματισμένος για τις 27 Σεπτεμβρίου στο Σότσι της Ρωσίας.

FerrariMercedesGP Τοσκάνης ΜουτζέλοΛιούις ΧάμιλτονFormula 1Μαξ ΦερστάπενΒάλτερι Μπότας