Αθλητισμός|15.09.2020 23:43

Έλληνας προπονητής από την Στούπα κατακτά το Λονδίνο

Κώστας Ασημακόπουλος

Η ιστορική ατάκα «έχει η Αγγλία Καλαμάτα;» στην θρυλική κινηματογραφική ταινία «Γαμπρός από το Λονδίνο» παραγωγής 1966 πέρασε στην ιστορία του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου. Ο μεταμφιεσμένος Καλαματιανός (Κώστας Βουτσάς) που θέλει να κερδίσει με κάθε μέσο την καρδιά της αγαπημένης του (Νόρα Βαλσάμη) αλλά και του πατέρα της (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) μεταμφιέζεται Αγγλος μέχρι που ο μέλλων πεθερός ανακαλύπτει πως λέγεται Κώστας Παπαδόπουλος από την Καλαμάτα και όχι... Τζακ Τέιλορ από το Λονδίνο.

Ετσι ξεκινά η ιστορία...

Κάπως έτσι ξεκινά και η ιστορία του Βαγγέλη Κουτουλέα από την Καλαμάτα, με τη διαφορά πως δεν χρειάστηκε ούτε να μεταμφιεστεί, ούτε να πει ψέμματα για να κερδίσει τις καρδιές των αγαπημένων του προσώπων και των συνεργατών του στο φιλέ. Από το γηπεδάκι του μπιτς βόλεϊ στη Στούπα βρέθηκε στα σαλόνια του νεοσύστατου αγγλικού βόλεϊ που οι Βρετανοί γνώρισαν μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012 στο Λονδίνο

Από το χόκεϊ επί χόρτου στο Τσάμπιονς Λιγκ

Στις αρχές της δεκαετίας ανέλαβε τα ηνία της άγνωστης IBB Πολόνια που ιδρύθηκε από Πολωνούς μετανάστες που ζούσαν στο Λονδίνο και αγαπούσαν το βόλεϊ, το οποίο οι Άγγλοι γνώρισαν μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Ηταν σαν να αναλαμβάνεις στην Ελλάδα την εθνική ομάδα χόκεϊ επί χόρτου», είχε πει αρχικά τα πρώτα χρόνια της συνεργασίας του ο Κουτουλέας. «Την πρώτη φορά ήρθα για διακοπές στο Λονδίνο και έμεινα 6,5 χρόνια ως προπονητής της Πολόνια. Μετά έφυγα για την Κύπρο και από το 2019 επέστρεψα για να κάνουμε την υπέρβαση», είπε στο ethnos.gr ο Βαγγέλης Κουτουλέας. Ετσι, παντρεμένος πλέον με πρώην βολεϊμπολίστρια από τη Χιλή επέστρεψε στο Λονδίνο το 2019 αποδεχόμενος την πρόταση των Άγγλων να φτιάξουν μία νέα ομάδα με σκοπό αυτή τη φορά να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

«Το αγγλικό βόλεϊ δεν είναι πλέον ανέκδοτο»

«Το βόλεϊ στην Αγγλία είναι σχετικά νέο άθλημα αλλά γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη. Οι Άγγλοι αγαπούν πολύ τα αθλήματα που έχουν τακτική και τεχνική και αυτό είναι κάτι που βοηθά στην ανάπτυξη του αθλήματος. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έδωσαν υπηκοότητες σε αθλητές για να αγωνιστούν στην Εθνική ομάδα αλλά πλέον έχει δημιουργηθεί μία αξιόλογη γενιά νέων βολεϊμπολιστών. Οι συνθήκες εργασίας είναι άριστες και καθημερινά όλο και περισσότεροι Αγγλοι μπαίνουν στο άθλημα», λέει στο ethnos.gr ο Βαγγέλης Κουτουλέας. Μάλιστα, η επιτυχημένη παρουσία του στον αγγλικό σύλλογο έχει ανοίξει το δρόμο και σε άλλους Έλληνες αθλητές ή προπονητές και στατιστικολόγους για να βρουν δουλειά εκεί.

«Οταν λέγαμε αγγλικό βόλεϊ ήταν σαν ανέκδοτο αλλά πλέον είναι πραγματικότητα. Στην αρχή πολλοί δεν πίστευαν πως οι Άγγλοι θα αγαπήσουν το βόλεϊ αλλά χρόνο με το χρόνο υπάρχει μεγάλη πρόοδος, όλος και περισσότερος κόσμος έρχεται στο άθλημα και έτσι υπάρχει και μεγαλύτερη προβολή. Δεν είναι τυχαίο πως μέσα σε δύσκολες εποχές υπάρχουν ευκαιρίες και καλές συνθήκες εργασίας», είπε ο Κουτουλέας. Μάλιστα πρόεδρος  στον σύλλογο είναι ο Bartek Łuszcz ο οποίος ήταν κορυφαίος δημοσιογράφος και στέλεχος σε εταιρεία προβολής που ταξίδεψε από την Πολωνία στο Λονδίνο για να προβάλει τον σύλλογο και τελικά ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου.  Μεγάλος χορηγός είναι η IBB που είναι μεγάλη εταιρεία οικοδομικών υλικών.

Ερχεται στην Ελλάδα η IBB Πολόνια

Πρωταθλητής με τον Παναθηναϊκό, με διεθνείς συμμετοχές, με διακρίσεις στο μπιτς βόλεϊ, με μεγάλη προπονητική εμπειρία αλλά και με ιδιαίτερη φιλοσοφία που κερδίζει τους Άγγλους ο Κουτουλέας ζει τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του αλλά δεν μεγαλοπιάνεται και δεν ξεχνά τις ρίζες του. Αποδέχτηκε προτάσεις των προπονητών του Ολυμπιακού (Δημήτρη Καζάζη), του Μίλωνα (Σάκη Ψάρρα) και της Κηφισιάς (Νίκου Ζαλμά) και έτσι η αποστολή της αγγλικής ομάδας θα έρθει αύριο στην Ελλάδα για σειρά φιλικών αγώνων.

Τα φιλικά

Στις 18 Σεπτεμβρίου θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στο Μελίνα Μερκούρη. Στις 19 Σεπτεμβρίου θα αντιμετωπίσει την Κηφισιά στο Ζηρίνειο. Στις 20 Σεπτεμβρίου θα παίξει στο Κροίσος Πέρσης της Νέας Σμύρνης με τον Α.Ο.Ν.Σ.Μίλων.

Ο Δαλακούρας και ο Νίλσον

Η IBB Πολόνια θα αγωνιστεί, μάλιστα, στον όμιλο που θα γίνει στο Τρέντο και θα έχει αντιπάλους την Τρεντίνο και τη σερβική Βοϊβοντίνα Νόβι Σαντ. Μάλιστα, στη σύνθεση του ρόστερ υπάρχει και ο Έλληνας διαγώνιος, Ανέστης Δαλακούρας, από την Αλεξανδρούπολη και βασικός διαγώνιος ο Σουηδός Μάρκους Νίλσον, ο οποίος πριν από 11 χρόνια πήρε πρωτάθλημα με τον Ηρακλή.

ΙΒΒ ΠολόνιαβόλεϊΒαγγέλης ΚουτουλέαςΑγγλία