Αθλητισμός|17.09.2020 19:17

Προς ψήφιση το νομοσχέδιο Αυγενάκη εν μέσω αντιδράσεων - Διαφωνίες και στη ΝΔ

Σοφία Σπίγγου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή Ολομέλεια της Βουλής, κατά την οποία εισάγεται προς ψήφιση το αθλητικό νομοσχέδιο που επιχειρεί αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των αρχαιρεσιών αθλητικών σωματείων, ενώ περιέχει διατάξεις για τη διασφάλιση της αθλητικής ακεραιότητας και τη στήριξη των αθλητών ΑμεΑ.

Το επίμαχο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει «αναταράξεις» και διαφωνίες, τόσο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όσο και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος με «φόντο» το όριο ηλικίας για συμμετοχή σε εκλογές, αλλά και το ανώτατο όριο θητειών, που μπορεί κάποιος να διατηρήσει το αξίωμά του. Μάλιστα, αναμένεται με ιδιαίτερη περιέργεια η στάση κάποιων εκ των βουλευτών της ΝΔ. 

Σημειώνεται, ότι κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης κλήθηκε να «αντιμετωπίσει» την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τοποθετήθηκε αρνητικά απέναντι σε αυτές τις διατάξεις. Η πρώην υπουργός ισχυρίστηκε ότι  η αναδρομικότητα στην διάταξη που θέτει όριο θητειών στα αθλητικά σωματεία δεν αποτελεί δείγμα χρηστής διακυβέρνησης, κάνοντας λόγο για αποστολή λάθους μηνύματος «προς τη ΔΟΕ περί παράβασης του αυτοδιοίκητου». Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν μέχρι στιγμής ότι η ηγεσία του υπουργείου Αθλητισμού δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές της επίμαχης διάταξης, φέρνοντας ενδεχομένως την κυβέρνηση αντιμέτωπη με φαινόμενα εσωκομματικής δυσαρέσκειας, που ίσως εκφραστεί και στην κάλπη της Βουλής. 

Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου, ο κ. Αυγενάκης ζήτησε από τα κόμματα να δώσουν χώρο «για νέο αίμα στις Ομοσπονδίες», με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Θάνο Μωραϊτη να απαντά πως η κυβέρνηση επιχειρεί «να φτιάξει νέα τζάκια» στον αθλητισμό και τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο του ΚΙΝΑΛ να συμπληρώνει ότι πρόκειται για «κρατική παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών, χωρίς να φέρνει μάλιστα την ανανέωση».

Οι «προβληματικές» διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου προβλέπουν μεταξύ άλλων πως:

  1. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.
  2. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί αντιπρόεδρος, γραμματέας ή ταμίας του διοικητικού συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο συνεχόμενες φορές για πλήρη ή μερική θητεία. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο ετών.
  3. Μετά τη συμπλήρωση του 71ου έτους της ηλικίας του, ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Δ.Σ. αθλητικής ομοσπονδίας, δύναται όμως να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις στις οποίες τοποθετείται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της.
αθλητικός νόμοςΛευτέρης Αυγενάκηςαθλητικό νομοσχέδιοψήφιση