Αθλητισμός|23.09.2020 18:14

Εφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Σουηδός Αγκνε Σίμονσον - Διετέλεσε προπονητής στον Ηρακλή

Newsroom

Μια θρυλική μορφή του σουηδικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα. Ο Αγκνε Σίμονσον άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών εξαιτίας μιας πνευμονίας που τον ταλαιπώρησε. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Σουηδούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ενώ ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας που έφτασε μέχρι τον τελικό του 1958 με τη Βραζιλία, κατά τη διάρκεια του οποίου μάλιστα είχε σκοράρει. Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας του διετέλεσε προπονητής έχοντας, μεταξύ άλλων, ένα επιτυχημένο πέρασμα από τον πάγκο του Ηρακλή την τριετία 1988-1990.

Ο Σίμονσον καθιερώθηκε στη σουηδική Εργκριτε και μετά την εκπληκτική πορεία της Εθνικής Σουηδίας στο Μουντιάλ του 1958, οπότε σκόραρε τέσσερα γκολ (το ένα στο 5-2 με τη Βραζιλία), πήρε μεταγραφή για τη σπουδαία Ρεάλ Μαδρίτης εκείνης της εποχής, όπου όμως έκανε ένα σύντομο πέρασμα. Δόθηκε δανεικός στη Ρεάλ Σοσιεδάδ προτού επιστρέψει στην Εργκριτε της οποίας είναι μέχρι και σήμερα ο κορυφαίος σκόρερ με 206 γκολ.

T

Φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Σουηδίας από το 1957 ως το 1967 έχοντας στο βιογραφικό του 51 συμμετοχές και 27 γκολ. Αγωνιζόταν ως σέντερ φορ, ενώ το 1959 έλαβε, τη «χρυσή μπάλα», το σημαντικότερο ποδοσφαιρικό βραβείο στη Σουηδία. Ο σουηδικός Τύπος τον... ανακήρυξε ως τον «Βασιλιά του Γουέμπλεϊ» λόγω των δύο γκολ που πέτυχε στην ιστορική νίκη της Σουηδίας επί της Αγγλίας.

T

Από την παρουσία του στον Ηρακλή οι φίλοι της ομάδας έχουν μόνο θετικές αναμνήσεις. Το πρώτο του παιχνίδι στον πάγκο του Γηραιού ήταν στις 31 Ιανουαρίου του 1988, με τους Κυανόλευκους να κερδίζουν με 3-1 την Βέροια στο Καυτανζόγλειο. Υπό τις οδηγίες του Σουηδού τεχνικού ο Ηρακλής κέρδισε δύο συνεχόμενες χρονιές το ευρωπαϊκό εισιτήριο, ενώ αξιοσημείωτο είναι το αήττητο που είχε δημιουργήσει στο Καυτανζόγλειο. 

T

Σε 39 παιχνίδια εκείνη την εποχή είχε απολογισμό 28 νίκες και 11 ισοπαλίες. Στον Ηρακλή συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους Βασίλη Χατζηπαναγή, Σάββα Κωφίδη, Δανιήλ Παπαδόπουλο, Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Γ.Σ Ηρακλής με ανακοίνωση του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον χαμό του Άγκνε Σίμονσον. 

T
T
T

θάνατοςΑγκνε ΣίμονσονΗρακλήςΕθνική Σουηδίας