Αθλητισμός|13.10.2020 16:27

Τραμπ εναντίον NBA: «Μηδενικό ενδιαφέρον για τους τελικούς»

Newsroom

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν λέει να χωνέψει πως ο οργανισμός του NBA έχει στραφεί ολοκληρωτικά εναντίον του. Η πλειονότητα των αστέρων του αμερικανικού πρωταθλήματος κατά καιρούς εκφράζεται αρνητικά για όσα πρεσβεύει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος από την πλευρά του προσπαθεί να απαξιώσει το NBA, που πρωτοστάτησε στο κίνημα Black Lives Matter. Παράλληλα, οι σούπερ σταρ του πρωταθλήματος, με πρώτο και καλύτερο, τον νέο πρωταθλητή με τους Λέικερς και MVP των NBA Finals ΛεΜπρόν Τζέιμς, έχουν ταχθεί ανοιχτά κατά του Τραμπ στηρίζοντας επί της ουσίας την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών.

Περίπου ένα μήνα πριν από τις αμερικανικές εκλογές, ο Τραμπ βρήκε ξανά την ευκαιρία να στάξει χολή για το NBA. «Το τηλεοπτικό κοινό για τον τελικό των NBA finals βυθίστηκε σχεδόν στο 70%, ξεπεράστηκε από ένα κυριακάτικο παιχνίδι του αμερικανικού ποδοσφαίρου» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter και πρόσθεσε: «Ισως το έβλεπαν στην Κίνα, αλλά αμφιβάλλω. Μηδενικό ενδιαφέρον!».

Ο Τραμπ αναφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο στο τηλεοπτικό κοινό που παρακολούθησε το έκτο παιχνίδι των τελικών μεταξύ των Λέικερς και των Χιτ, το οποίο ανήλθε σε περίπου 6 εκατομμύρια τηλεθεατές. Ο Τραμπ προέβη στο εν λόγω σχόλιο έχοντας ως συγκριτικό μέγεθος τον έκτο τελικό της περασμένης σεζόν, τον οποίο παρακολούθησαν περίπου 18 εκατομμύρια  τηλεθεατές.

Οπως επισημαίνεται πάντως από αναλυτές στις ΗΠΑ, η χαμηλή μέτρηση τηλεθέασης είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και άρχισε κυρίως μετά τη διακοπή λόγω του κορονοϊού, την καθυστερημένη επανεκκίνηση και τη δημιουργία της «φούσκας» στο Ορλάντο. Επίσης, ο Οκτώβριος παραδοσιακά δεν είναι μπασκετικός μήνας στις ΗΠΑ (το αντίθετο μάλιστα) που έχει μάθει να βλέπει NBA Finals κατά τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι ενδεικτικό πως οι τελικοί του NBA συνέπεσαν με αγώνες του μπέιζμπολ και του NFL με αποτέλεσμα να «σπάσει» το μονοπώλιο» των Finals.

Παράλληλα, έχουν αλλάξει πλέον και τα δεδομένα της τηλεθέασης καθώς οι (τηλε)θεατές επιλέγουν να δουν τους αγώνες όχι αποκλειστικά μέσω του τηλεοπτικού δέκτη τους αλλά από κινητά, τάμπλετ και φορητούς υπολογιστές. Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι δεν είναι απολύτως μετρήσιμα (και ως εκ τούτου ακριβή) τα ποσοστά της τηλεθέασης δεδομένου ότι οι τελικοί του NBA προβάλλονται από εκατοντάδες δίκτυα σ' ολόκληρο τον πλανήτη. Παρ' όλα αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στον οργανισμό του NBA...

Το επικό mini-movie του 6ου τελικού

Στο μεταξύ, το ΝΒΑ παρουσίασε ένα εκπληκτικό βίντεο με το mini-movie από τον έκτο τελικό των Λέικερς με τους Χιτ, που τελικά έφερε την... κούπα στο Λος Άντζελες.

Ντόναλντ ΤραμπNBAΛος Άντζελες ΛέικερςNBA Finals