Αθλητισμός|30.12.2018 15:40

Ρικ Πιτίνο: Το «τσακάλι» της Νέας Υόρκης ξέρει να επιβιώνει

Μενέλαος Σεβαστιάδης

Ενας θρύλος του παγκόσµιου µπάσκετ και κυρίως του κολεγιακού, πολυσυζητηµένος για όσα έχει παρουσιάσει στο άθληµα αλλά και για κάποιες... περιπέτειες τα τελευταία χρόνια, έρχεται στην Ευρώπη και τις βασικές συστάσεις αναλαµβάνει για το «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» ο Θεόδωρος Ροδόπουλος.

Ο µεγάλος θεωρητικός του ελληνικού µπάσκετ, µέλος εδώ και τέσσερις δεκαετίες του Συνδέσµου Προπονητών Αµερικής NABC, παρών επί δεκαετίες στα φάιναλ φορ του κολεγιακού, αλλά και µε πολλές συνεργασίες µε τον Πιτίνο, σε σεµινάρια, εκδηλώσεις αλλά και έχοντας παρακολουθήσει πολλές φορές από κοντά τη δουλειά του: «Εγώ πήγαινα και παρακολουθούσα πολύ τη δουλειά του µεγάλου Χιούµπι Μπράουν στη Νέα Υόρκη και ο Πιτίνο είχε αρχίσει από βοηθός του. Και να ξέρεις, ήταν τυχερός που βρέθηκε δίπλα του, πήρε σωστές βάσεις από έναν πολύ µεγάλο δάσκαλο. Ο Πιτίνο έδωσε καινούργιες ιδέες στο άθληµα. Μπορεί να έπαιζαν όλοι πρέσινγκ σε όλο το γήπεδο, αλλά το match up press που εφάρµοσε ο ίδιος ήταν µια επανάσταση στην εποχή του.

Το πρες είναι το πιο σηµαντικό κοµµάτι της προπονητικής του έκφρασης, ενώ είναι πολύ καλός και στη ζώνη προσαρµογής. Αυτά είναι τα δύο στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν και τον διακρίνουν και µε τα οποία έκανε µεγάλα πράγµατα και Ο µεγάλος θεωρητικός του ελληνικού µπάσκετ και µέλος του συνδέσµου προπονητών Αµερικής, Θεόδωρος Ροδόπουλος, αναλύει τα δεδοµένα για τον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού.

«ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ»

Ο Ροδόπουλος δεν αµφιβάλλει για την προσαρµοστικότητα του Πιτίνο, το κάνει όµως για τον χρόνο που θα έχει στη διάθεσή του: «Η εποχή που έρχεται δεν είναι η καλύτερη δυνατή, είναι στο µέσο της σεζόν και επίσης θεωρώ ότι το υλικό που έχει ο Παναθηναϊκός δεν είναι το καλύτερο δυνατό για αυτό που θα θέλει να εφαρµόσει ο Πιτίνο. Θα έχει δυσκολίες, πιστεύω, αν και είναι άνθρωπος µε µεγάλες δυνατότητες προσαρµογής. Είναι ένας µάγκας της Νέας Υόρκης, έχει γεννηθεί και έχει ζήσει εκεί και είναι πολύ έξυπνος. Θα τον έλεγα “τσακάλι”, ξέρει να επιβιώνει. Από αυτή την πλευρά, λοιπόν, έχει όλα τα εχέγγυα για να προσαρµοστεί στην Ευρώπη, είναι πιο εύκολα από το να τα βγάζεις πέρα στη Νέα Υόρκη, αλλά µέσα σε έξι µήνες, σε µια οµάδα που ψάχνει µε αγωνία νίκες και βαθµούς, δεν ξέρω τι θα προλάβει να κάνει. Είναι δεδοµένο ότι θα δώσει κάτι στο ελληνικό µπάσκετ.

Για µένα θα έπρεπε να υπάρξει συντονισµός, να αναλάβει δράση και ο Σύνδεσµος Προπονητών και 1-2 φορές την εβδοµάδα να βλέπουν προπονητές τη δουλειά του για να καταλάβουν αυτόν τον εξαιρετικό ρυθµό που θα διδάξει και ο οποίος δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Οχι ότι θα γίνει αυτό, αλλά θα ήταν καλό. Ξαναλέω ότι η εποχή είναι άσχηµη, δεν θα προλάβει να δώσει ούτε το 1/3 όσων πραγµατικά µπορεί, δεν έχει την άνεση όταν µε το που θα µπει θα πρέπει να παλέψει να πάρει τις νίκες που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός» επέµεινε ο Ροδόπουλος, ο οποίος σκιαγραφεί τον Πιτίνο και ως χαρακτήρα. «Είναι πολύ απαιτητικός, αυτό είναι το κύριο γνώρισµά του. Αν δούµε το µπάσκετ στις ΗΠΑ, στο µεν ΝΒΑ οι κόουτς είναι πιο φιλικοί, στο δε κολεγιακό πολύ πιο δυναµικοί, εντός εισαγωγικών δικτάτορες. Ολόκληρος Τζόρνταν, όταν ήδη είχε ξεχωρίσει στα κολεγιακά του χρόνια, στον Ντιν Σµιθ έλεγε “yes, sir”. Πιστεύω ότι ο Πιτίνο θα ισορροπήσει κάπου ενδιάµεσα σε αυτήν τη νέα του πραγµατικότητα» λέει ο Ροδόπουλος. Για το φινάλε, η εκτίµησή του για το τι µπορεί να θέλει να αποδείξει ο Πιτίνο: «Τίποτε απολύτως. Θα έχει, φυσικά, το κίνητρο του κάθε προπονητή που κάθεται σε έναν πάγκο, κάθε φορά µπαίνεις για να νικήσεις, αλλά να αποδείξει ποιος είναι δεν πρόκειται να το σκέφτεται. Είµαι σίγουρος όµως για κάτι άλλο. Το µυαλό του θα είναι στις ΗΠΑ και στο πότε θα έρθει η επόµενη πρόταση, γιατί εκεί, µε όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, έχει λόγους να επανέλθει». 

Ρικ Πιτίνο