Αθλητισμός|28.10.2020 23:43

Νορβηγός διεθνής διαιτητής αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος: «Ηρθε η ώρα να το πω»

Newsroom

Ο Νορβηγός διαιτητής Τομ Χάγκεν μίλησε ανοιχτά για ένα θέμα «ταμπού» στον χώρο του ποδοσφαίρου. Αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος κι έγινε ο πρώτος διεθνής ρέφερι, ο οποίος δηλώνει τη διαφορετικότητά ως προς τις σεξουαλικές προτιμήσεις του. Ποτέ άλλοτε δεν έχει υπάρξει διαιτητής, ο οποίος να έχει σφυρίξει σε διεθνείς αγώνες και να δηλώνει δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος. Αν μη τι άλλο, χρειάζεται θάρρος και τόλμη για να βγει κάποιος και να μιλήσει ανοιχτά για ένα τέτοιο ζήτημα, δεδομένου ότι ιδίως στον «σκληρό» και «μπρουτάλ» (σωματικά και λεκτικά) κόσμο του ποδοσφαίρου, η διαφορετικότητα μπορεί να οδηγήσει σε μπούλινγκ.

Κι ο Τομ Χάγκεν τόλμησε, δηλώνοντας χαρούμενος για την απόφασή του αλλά και υπερήφανος για το γεγονός ότι δέχθηκε πολλά υποστηρικτικά μηνύματα από τη στιγμή που μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του. «Ηρθε η στιγμή για να πω δημόσια ότι είμαι ομοφυλόφιλος. Μόνο θετικά πράγματα μπορούν να προκύψουν από αυτό. Για εμένα είναι κάτι φυσιολογικό, κάτι από τη ζωή μου» είπε, μεταξύ άλλων, ο Χάγκεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Glomdalen».

Ο 42χρονος Νορβηγός διαιτητής, που παραμένει ενεργός στο πρωτάθλημα της πατρίδας του, προ ημερών έτυχε να διαιτητεύσει την επεισοδιακή αναμέτρηση της Βαλερένγκα με την Κρίστιανσουντ που σημαδεύτηκε από την λεκτική και χυδαία επίθεση του επιθετικού της Κρίστιανσουντ, Φλαμούρ Καστράτι, προς τον προπονητή της αντίπαλης ομάδας, Νταγκ-Έιλεβ Φάγκερμο, τον οποίο χαρακτήρισε «π...».

«Ηταν ειρωνεία να σφυρίξω εγώ σε τέτοιο παιχνίδι. Μπορεί να το είπε εν βρασμώ, γιατί σίγουρα αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Τέτοια περιστατικά όμως πρέπει να τα εξαφανίσουμε από το ποδόσφαιρο» δήλωσε ο Χάγκεν, ο οποίος κατά το παρελθόν, όντας διεθνής διαιτητής, έχει σφυρίξει παιχνίδια και ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης: το 3-0 του Ολυμπιακού στην έδρα της Αντερλεχτ για το Champions League το 2013, το 0-0 του Παναθηναϊκού με τη Μάλαγα για τα προκριματικά του Champions League το 2012, την ήττα του ΠΑΟΚ από την Ουντινέζε με 3-0 στην Τούμπα για τους «32» του Europa League το 2012, ενώ ήταν «παρών» και στην ήττα της Ελλάδας από τα Νησιά Φερόε τον Ιούνιο του 2015 με 2-1.

ομοφυλοφιλίαΤομ ΧάγκενΝορβηγίαποδόσφαιροδιαιτησία