Αθλητισμός|31.12.2018 11:29

Πρόσωπα 2018: Οι αθλητές που σήκωσαν την Ελλάδα στην πλάτη τους

Newsroom

Το 2018 ήταν µια καλή χρονιά για τον ελληνικό αθλητισµό. Σε αντίθεση µε το µαύρο, κατάµαυρο καλοκαίρι, οι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες φρόντισαν µε εξαιρετικές εµφανίσεις να κατακτήσουν µετάλλια και τρόπαια, να σηκώσουν την Ελλάδα στις πλάτες τους, να προσφέρουν χαµόγελο, να δώσουν την ευκαιρία στον κόσµο να καµαρώσει. Μαζί και οι ίδιοι οι αθλητές. Σαν µικρά παιδιά να πανηγυρίζουν τις διακρίσεις τους. Σε κάθε γωνιά της Γης το γαλανόλευκο ήταν εκεί.

Στο Βερολίνο, στη Γλασκόβη, στο Τορόντο, στο Μιλγουόκι. Μεγάλες επιτυχίες, χαρές, περισσότερες χαρές κι ένα σκίρτηµα γι’ αυτά τα παιδιά που σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες δεν το βάζουν κάτω, αλλά παλεύουν µε µας για µας. Για να κάνουν γνωστή την Ελλά δα, για να πετύχουν τα όνειρά τους, για να δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους.

Υπάρχει πλούσιο ταλέντο σε µια µικρή χώρα που έχει µάθει να ζει µε τον αθλητισµό. Σε κάθε σπορ υπάρχει κι ένας εκκολαπτόµενος πρωταθλητής, για κάθε πρωταθλητή υπάρχουν εκατοµµύρια καρδιές που χτυπούν δυνατά…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ - Τρελαίνει το Μιλγουόκι - Μαγεύει το NBA

O δικός μας Giannis ο φίλος, ο γείτονας… Ο άνθρωπος που µας κρατάει ξύπνιους τα βράδια για να καµαρώνουµε που ένας δικός µας κυριαρχεί στο «σπίτι» των κορυφαίων του µπάσκετ. Στο ΝΒΑ! Βρίσκεται για τα καλά στην έκτη του σεζόν στο καλύτερο πρωτάθληµα του κόσµου και είναι µόλις 24 ετών!

Τρελαίνει τον Σακίλ, ολόκληρο το Μιλγουόκι ζει και αναπνέει για τον Greek Freak και το όνοµα Αντετοκούνµπο είναι σε κάθε προσευχή, αφού αποτελεί την ελπίδα για µια διάκριση. Φέτος ήταν η χρονιά του Γιάννη και το φινάλε τής σεζόν προµηνύεται ακόµη καλύτερο. Κάνε µας όλους poster, Γιάννη, είµαστε µαζί σου!

ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΚΑΡΗ - Στην 29η θέση και βλέπει πιο ψηλά

Κάθε χρόνο πιο δυνατή, κάθε χρόνο και καλύτερη. Κατάφερε να σπάσει τα σύνορα και να µπει στις καρδιές µας. Σε κάθε σπίτι, ακόµη κι εκεί που δεν τη γνώριζαν.

Η κόρη της Αγγλικής Κανελλοπούλου ήταν αναµενόµενο να διακριθεί στο τένις. Και τι διάκριση! Μέσα στο 2018 η Μαρία έφτασε στην 29η θέση της παγκόσµιας κατάταξης, ξεπέρασε τα κατορθώµατα της µητέρας της και απειλεί την επιτυχία της Λένας ∆ανιηλίδου, που είχε φτάσει µέχρι και στη 14η θέση του κόσµου. Είναι µόλις 23 χρόνων, ζει και προπονείται στη Βαρκελώνη, αλλά είναι µε µια βαλίτσα στο χέρι και υπόσχεται να µας προσφέρει κι άλλες συγκινήσεις µέσα στο 2019. Καλόδεχτες…

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ - Συνεχίζει να µετρά χρυσά

Ο άρχοντας των κρίκων, ο υπεραθλητής (και) του 2018, ο ακούραστος πολεµιστής. Με έναν… ώµο έκανε πλάκα στους αντιπάλους του, κατακτώντας για τρίτη φορά το χρυσό µετάλλιο στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα στην Ντόχα τον Νοέµβριο και για τέταρτη διαδοχική χρονιά τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στη Γλασκόβη, όπου ισοφάρισε το ρεκόρ του Ιταλού Γιούρι Κέκι.

Από το test event των Ολυµπιακών Αγώνων του Ρίο το 2016, δεν µπορεί να τον κερδίσει ούτε ο… Τσακ Νόρις! Εχει πάρει όλα τα µετάλλια και το µόνο που θα θέλαµε είναι να τον βλέπουµε πιο συχνά σε µεγάλες διοργανώσεις και στη χώρα µας και όχι µόνο από την τηλεόραση.

ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ - Από το παρκούρ… πρωταθλητής στο σκάµµα

Ποιος μπορούσε να φανταστεί ότι ο πιτσιρικάς από τα Γρεβενά, που έκανε παρκούρ για την τρέλα του και προσγειωνόταν στο σκάµµα, θα έφτανε ποτέ τόσο ψηλά; Βλέποντας την ελληνική σηµαία στον πιο ψηλό ιστό και να ακούει τον εθνικό ύµνο. Ο 20χρονος το είχε στο αίµα του. Ανετος, χαλαρός, µε στυλ, αλλά και µε πείσµα.

Στο Βερολίνο κατάφερε να εντυπωσιάσει και να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο µήκος, µε άλµα στα 8,25µ. και να δικαιώσει όσους πίστεψαν ότι ήταν µέσα στα µεγαλύτερα ταλέντα, ένα ακατέργαστο διαµάντι που απλά έπρεπε να λάµψει

ΕΛΕΝΑ ΧΑΤΖΗΛΙΑΔΟΥ - Στην κορυφή του κόσµου

Είναι γεγονός πως όσοι δεν κοιτάζουν πέρα από τα δηµοφιλή αθλήµατα, δεν ήξεραν την παρουσία της. Οσοι πάλι λατρεύουν το καράτε, λατρεύουν και την Ελενα Χατζηλιάδου, που δεν σταµάτησε ποτέ να κυνηγάει τον στόχο της.

Πριν από λίγο καιρό, το έβαλε σκοπό και στον µεγάλο τελικό της κατηγορίας της, στα +68 κιλά, νίκησε 3-0 την παγκόσµια πρωταθλήτρια από την Ιαπωνία, πήρε ρεβάνς για την ήττα της το 2016 και κατέκτησε το χρυσό µετάλλιο στο Παγκόσµιο πρωτάθληµα. Σε δύο χρόνια έρχονται οι Ολυµπιακοί Αγώνες του Τόκιο και το καράτε που συγκαταλέγεται ξανά στη λίστα των Ολυµπιακών αθληµάτων, ίσως σηκώσει ψηλά την ελληνική σηµαία.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΡΑΛΗΣ - Μεγάλες επιδόσεις από τον «ιπτάµενο» έφηβο

Ένα ακόμη σκαλοπάτι ψηλότερα. Ενα κάθε χρονιά. Ενα ακόµη µέσα στο 2018. Και συνεχίζει. Ο «ιπτάµενος» έφηβος πέταξε όσο πιο ψηλά µπορούσε. Στα 5,80µ. µε το κοντάρι και το ταλέντο του. Πέµπτος στον τελικό του Παγκοσµίου Πρωταθλήµατος κλειστού στίβου στο Μπέρµιγχαµ. Και σε ηλικία 18 ετών.

∆εν είναι λίγο πράγµα να έχεις µαζί σου την αύρα του κορυφαίου αθλητή όλων των εποχών στο επί κοντώ: Του Σεργκέι Μπούµπκα. Αν σε πιστεύει ο βασιλιάς των αιθέρων, πώς µπορείς να αποτύχεις; Από το 5,53µ. και το πρώτο παγκόσµιο, στο 5,78µ. και ακόµη ψηλότερα, µόλις στα 18 του χρόνια. Το ταβάνι του Εµµανουήλ είναι ο ουρανός!

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ - Κέρδισε Τζόκοβιτς και τον πρώτο του τίτλο

Ξέρεις από τένις; τένις; Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έσπασε ένα στερεότυπο και απέδειξε ότι υπάρχει ελληνικό ταλέντο και στον χώρο της αντισφαίρισης. Αν δεν ήταν ονειρική χρονιά το 2018 για τον 20χρονο που έριξε στο κορτ τον µεγάλο Νόβακ Τζόκοβιτς, τότε για ποιον ήταν;

Ο Στέφανος τσιµπιέται για να δει αν είναι ξύπνιος ή αν ζει όνειρο, αλλά στην πραγµατικότητα µε τόση σκληρή δουλειά και τόσο ταλέντο ο ίδιος ξέρει το µυστικό για να βρεθείς στο Νο 15 της παγκόσµιας κατάταξης. Κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο ATP στη Στοκχόλµη, το Next Gen Finals στο Μιλάνο και απέκλεισε τέσσερις αντιπάλους του top 10 στο Rogers Cup. Τι άλλο να κάνει;

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΓΚΟΛΟΜΕΕΒ - Ασηµένιος στα 50 µ. ελεύθερο

Η ιστορία του είναι σπάνια και συγκινητική. Η ζωή ήταν πολύ σκληρή µαζί του. Η Ελλάδα τον αγκάλιασε κι ο Κριστιάν έβαλε πείσµα να φτάσει στην κορυφή και το κατάφερε. Ο ίδιος ξέρει πόσες ώρες έχει κολυµπήσει στη ζωή του για να κατακτήσει το ασηµένιο µετάλλιο στα 50 µέτρα ελεύθερο στο ευρωπαϊκό πρωτάθληµα κολύµβησης.

Τα ελληνικά χρώµατα ήταν κι εκεί χάρη στην επιµονή και στις µεγάλες δυνατότητες του Κριστιάν. Και δεν το βάζει κάτω. Θέλει να είναι το πρόσωπο και του 2020. Με ένα χρυσό µετάλλιο στους Ολυµπιακούς Αγώνες. Κι εµείς το ίδιο θέλουµε…

ΑΝΝΑ ΚΟΡΑΚΑΚΗ - Βρήκε στόχο… µε 4 νέα µετάλλια

Ακόμα ηχεί στα αυτιά µας η φωνή του εκφωνητή στους Ολυµπιακούς Αγώνες του Ρίο στη Βραζιλία το 2016 για τη ∆ραµινή πρωταθλήτρια. Πέρασαν δύο χρόνια από τότε και το χρυσό κορίτσι της σκοποβολής δεν επιτρέπει στη λάµψη του να ξεθωριάσει.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πανηγύρισε µέσα στο 2018 τέσσερα ακόµη µετάλλια, διευρύνοντας κι άλλο τη συλλογή της, που σε λίγο θα θέλει ειδικό… δωµάτιο για να χωράει τις διακρίσεις. Τρία µετάλλια στο Παγκόσµιο Κύπελλο και το χρυσό στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα στο αγώνισµα του πιστολιού δέκα µέτρων στη Νότια Κορέα. Η Αννα εξακολουθεί να βλέπει τον στόχο σαν… βαρέλι και να µας προσφέρει σπουδαίες επιτυχίες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ - Τρίτο διαµάντι και πρωτιά στην Ευρώπη

Σταθερή αξία η Κατερίνα. Μας καλόµαθε. Ολο και ψηλότερα, πάντα πάνω από τον πήχη, πάντα στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Τα τελευταία χρόνια είναι στο µυαλό όλων η κορυφαία Ελληνίδα πρωταθλήτρια. Και το 2018 επιβεβαίωσε τον κανόνα. Στην τρίτη θέση στο Παγκόσµιο πρωτάθληµα κλειστού στίβου, αλλά τον περασµένο Αύγουστο στην κορυφή της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθληµα ανοικτού στίβου.

Είχε κι έναν τίτλο να υπερασπιστεί, άλλωστε, και το έκανε µε απόλυτη επιτυχία. Πρώτη και στο Diamond League για τρίτη συνεχόµενη χρονιά µε ένα ακόµη διαµάντι στα χέρια της, αναµφίβολα στα πρόσωπα του ελληνικού αθλητισµού µέσα στη χρονιά που φεύγει. Keep flying Κατερίνα

Γιάννης ΑντετοκούνμποΜίλτος ΤεντόγλουΣτέφανος ΤσιτσιπάςΆννα ΚορακάκηΈλενα ΧατζηλιάδουΚατερίνα ΣτεφανίδηΚριστιάν ΓκολομέεβΛευτέρης ΠετρούνιαςΕμμανουήλ ΚαραλήςΜαρία Σάκκαρη