Αθλητισμός|03.11.2020 20:58

Ενοχλημένος ο Χαρδαλιάς: «Δεν μπορεί να ακούγεται ότι τελειώνει ο αθλητισμός»

Newsroom

Επίσημα μπήκε λουκέτο στον αθλητισμό της Θεσσαλονίκης για 14 ημέρες λόγω κορονοϊού. Στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, επιβεβαίωσε ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα επιτρέπονται μόνο ευρωπαϊκοί αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ και όχι Super League ή Basket League παρά τα όσα είχαν ειπωθεί για εξαίρεση των δύο κατηγοριών.

Αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι του Αρη με την ΑΕΚ για την 8η αγωνιστική απειλείται με αναβολή. Είναι δεδομένο ότι η αναμέτρηση δεν μπορεί να τελεστεί στη Θεσσαλονίκη και πλέον αναζητείται γήπεδο σε άλλη πόλη για να φιλοξενήσει το παιχνίδι, αφού όπως διευκρίνισε η ΓΓΑ επιτρέπονται οι μετακινήσεις ομάδων των μεγάλων κατηγοριών σε άλλες περιοχές από τη στιγμή που τηρούνται τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Πρόσθετα μέτρα ισχύουν για τον αθλητισμό καθώς για τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών προβλέπονται τα εξής: Αναστέλλεται κάθε αθλητική δραστηριότητα, επιτρέπεται μόνο η ατομική άσκηση και μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους. Επίσης, αναστέλλονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις των περιοχών αυτών οι αγώνες της Super League και της Basket League, ενώ επιτρέπονται οι ευρωπαϊκοί αγώνες Champions League, Europa League, Euroleague και Basket Champions League» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις»

Μάλιστα όταν στη συνέχεια δέχθηκε ερώτηση για το γεγονός ότι θα γίνουν αγώνες της Superleague και όχι της Superleague 2, φανέρωσε την ενόχλησή του για όσα λέγονται τις τελευταίες ώρες περί διάλυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού. «Γιατί λουκέτο στα θεάματα και όχι πάλι αυστηροί κανόνες και έλεγχος; Γιατί να μην γίνονται κάποιες αθλητικές δραστηριότητες που μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις και με μάσκες;» ήταν η ερώτηση που τέθηκε στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

«Παρακολουθώ τις τελευταίες ώρες διάφορες ανακοινώσεις, για αναίτιες επιθέσεις σε κλάδους, για στοχοποίηση κατηγοριών επαγγελματιών και ενασχολήσεων. Τα κριτήρια μας είναι απόλυτα επιδημιολογικά. Κάνουμε ακριβώς αυτό που μας προτείνουν οι ειδικοί. Οι επιστήμονες και οι επιδημιολόγοι» ανέφερε αρχικά ο Ν. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Αυτό που προέχει πάνω απ’ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Το υπηρετήσαμε από την πρώτη στιγμή. Με μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση πολύ πριν από άλλες μεγάλες χώρες με τεράστιες υγειονομικές δυνατότητες. Είμαστε ανοικτοί στις προτάσεις».

«Ωρα ευθύνης»

Και συνέχισε λέγοντας: «Είμαστε ανοικτοί στη συζήτηση. Είπατε για τη Superleague. Στη Superleague 1 έχουμε κάποια πρωτόκολλα τα οποία είναι ευρωπαϊκά, με τεστ κάθε εβδομάδα, μοριακού ελέγχου σε όλους τους αθλητές και σε όλους τους συνοδούς. Είμαστε ανοικτοί και στη Superleague 2 και στις εθνικές κατηγορίες του χάντμπολ του βόλεϊ και των υπολοίπων, αλλά χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία. Είμαστε εδώ για να μας υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις με συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα ακολουθούν ακριβώς τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη Superleague 1. Όχι με διάφορα rapid test, επειδή είναι φθηνά, αλλά με μοριακό έλεγχο».

Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Αισθάνομαι πως έχω υπηρετήσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην πορεία μου. Δεν μπορεί να ακούγεται ότι τελειώνει για πάντα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και διαλύεται η νεολαία μας επειδή για ένα μήνα ο καθένας μας προφανώς θα κάνει υπομονή, προφανώς θα θυσιάσει το απόλυτο δικαίωμα του στην άθληση. Είναι ώρα ευθύνης για όλους».

Οι διευκρινήσεις της ΓΓΑ

Παράλληλα, η ΓΓΑ προχώρησε σε διευκρινήσεις αναφορικά με όσα ισχύουν στον αθλητισμό μετά τα νέα μέτρα. Αναλυτικά, η ενημέρωση από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αναφέρει τα εξής: «Εκ μέρους της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, διευκρινίζονται τα εξής σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν, ανά περιοχή, ανάλογα με τις ανακοινώσεις της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και τις ισχύουσες ΚΥΑ υπ. αριθμ. 4829Β’/02-11-2020 και 4831Β΄/02-11-2020:

1. Περιοχές επιπέδου Α – Επιτήρησης

  • Προπονήσεις χωρίς θεατές.
  • Χωρητικότητα εγκαταστάσεων για ατομικές ή ομαδικές προπονήσεις : μείωση χωρητικότητας στο 75% του μέγιστου αριθμού αθλούμενων του Παραρτήματος της ισχύουσας ΚΥΑ (αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ: https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports στην Ενότητα «Νομοθεσία»).
  • Αγώνες ατομικών αθλημάτων, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα αγωνιστικά πρωτόκολλα εντός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, μόνο με τους απαραίτητους συντελεστές, χωρίς θεατές.
  • Αναστολή επίσημων και φιλικών αγώνων σε όλες τις εθνικές και τοπικές κατηγορίες ομαδικών αθλημάτων, με εξαίρεση τους αγώνες των ομάδων στα πρωταθλήματα Super League 1 και Basket League.
  • Αγώνες εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, με όριο 50 συμμετέχοντες στις αγωνιστικές διαδικασίες, με βάση το εγκεκριμένο από την Υ.Ε.Ε.-ΓΓΑ υγειονομικό πρωτόκολλο της διοργάνωσης.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας οι αθλητές/αθλούμενοι, κατά τη διάρκεια της άσκησης.

2. Περιοχές επιπέδου Β –Αυξημένου κινδύνου:

  • Επιτρέπεται η ατομική άσκηση σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (χωρίς προπονητή), εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων.
  • Αναστολή δραστηριοτήτων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Εξαιρούνται της αναστολής

α) λειτουργία για προπονήσεις και αγώνες της Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League) & ποδοσφαίρου (Super League 1) χωρίς την παρουσία θεατών, β) ευρωπαϊκοί αγώνες (Champions League, Europa League, Euroleague) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, FIBA, Euroleague γ) χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.) για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας για παγκόσμια, πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του έτους 2021.

  • Οι αθλητικές εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστές εκτός από τα γήπεδα αντισφαίρισης, γκολφ, τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, ανοικτά σκοπευτήρια, προπονητήρια τοξοβολίας, ιππασίας, όπου επιτρέπεται η ατομική άσκηση (χωρίς προπονητή) με τις εξής διευκρινίσεις:
  • Ιστιοπλοΐα: επιτρέπεται η παρουσία συνοδού ασφαλείας με άλλο σκάφος.
  • Αντισφαίριση: επιτρέπεται η άσκηση με 4 αθλούμενους ανά γήπεδο (χωρίς προπονητή).
  • Στάδια, κολυμβητήρια, γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια παραμένουν κλειστά (εκτός των όποιων προαναφερόμενων εξαιρέσεων).
  • Αναστολή δραστηριοτήτων αθλητικών εγκαταστάσεων και κάθε είδους αθλητικών δραστηριοτήτων μαζικού, εναλλακτικού, πνευματικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα.
  • Αγώνες εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων: δεν επιτρέπονται.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας οι αθλητές/αθλούμενοι, κατά τη διάρκεια της άσκησης.

3. Περιοχές επιπέδου Γ – Συναγερμού:

  • ΑΝΑΣΤΟΛΗ κάθε αθλητικής δραστηριότητας.

Εξαιρούνται της αναστολής

  • οι προπονήσεις των ομάδων Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League 1) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League)
  • οι ευρωπαϊκοί αγώνες (Champions League, Europa League, Euroleague, BCL) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, FIBA, Euroleague.
  • Επιτρέπεται ατομική άσκηση ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (χωρίς προπονητή)
  • Επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τις περιοχές επιπέδου Γ προς άλλες περιοχές, λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων, για τις εξής περιπτώσεις:
  1. ομάδες Super League 1, Basket League
  2. διεθνείς αθλητές/ προπονητές/ διαιτητές, έχοντας απαραίτητα βεβαίωση της οικείας ομοσπονδίας/ διοργανώτριας αρχής και μετά από σχετική ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας οι αθλητές/αθλούμενοι, κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Τα περιοριστικά μέτρα θα επανεκτιμώνται ανάλογα με τη γενικότερη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας».

ΚορονοϊόςBasket LeagueΝίκος ΧαρδαλιάςSuper LeaguelockdownΘεσσαλονίκη