Αθλητισμός|13.11.2020 00:43

Εφυγαν για Euro Βόρεια Μακεδονία, Σκωτία, Ουγγαρία και Σλοβακία

Newsroom

Επειτα από τέσσερις μεγάλες και συναρπαστικές μάχες Σκωτία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Βόρεια Μακεδονία έκλεισαν θέση στο επερχόμενο Euro. Λίγοι έδωσαν το προηγούμενο διάστημα τη δέουσα βαρύτητα στο Nations League, το οποίο θεωρήθηκε στην ποδοσφαιρική κοινότητα ως ένα αναγκαίο κακό για να σταματήσουν οι διεκπεραιωτικές φιλικές αναμετρήσεις. Η νεοσύστατη διοργάνωση και κυρίως το δυσνόητο φορμάτ που παρουσίασε, ώθησε πολλούς στο να μην τη λάβουν και τόσο σοβαρά ή να την υποτιμήσουν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τώρα όμως έφτασε η ώρα που η χρησιμότητα του Nations League γίνεται αντιληπτή και στους πλέον δύσπιστους καθώς στέλνει στο Euro ομάδες, που ούτε στα καλύτερα όνειρά τους δεν μπορούσαν να αγγίξουν την τελική φάση ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Και μόνο που η Βόρεια Μακεδονία και η Γεωργία έφτασαν να διεκδικούν, μέσω των play off, μία θέση στο Euro αρκεί για να δοθεί πλέον η δέουσα προσοχή στην εν λόγω διοργάνωση. Και εν τέλει η Βόρεια Μακεδονία έγραψε την πιο ένδοξη στιγμή στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας χάρη σε ένα γκολ του 37χρονου θρύλου της ομάδας Γκόραν Πάντεφ, ο οποίος στο 56' πέτυχε το 0-1 στην Τιφλίδα, που στέλνει την πατρίδα του για πρώτη φορά σε τελική φάση Euro.

Συγκλονιστικός ήταν και ο τρόπος με τον οποίο προκρίθηκε η Ουγγαρία καθώς μέχρι το 88' έχανε (0-1) στη Βουδαπέστη από την Ισλανδία. Κι όμως, με ένα γκολ του Νέγκο στο 88' κι ένα μακρινό σουτ του Σζομποσζλάι στο 92' πέτυχε την ολική ανατροπή (2-1) και πανηγύρισε μια ασύλληπτη πρόκριση στα τελικά του Euro, εκεί όπου θα βρεθεί για δεύτερη σερί διοργάνωση καθώς είχε δώσει το «παρών» και στη Γαλλία το 2016 φτάνοντας μάλιστα μέχρι τους 16.

Στο Βελιγράδι η συναρπαστική μάχη της Σερβίας με τη Σκωτία κρίθηκε στα πέναλτι. Οι Σκωτσέζοι προηγήθηκαν στο σκορ με τον Κρίστι στο 52' αλλά οι Σέρβοι παρέμειναν ζωντανοί με γκολ του Γιόβιτς στο 90'. Η παράταση παρέμεινε δίχως γκολ στο 1-1 και στη διαδικασία των πέναλτι οι φιλοξενούμενοι διατήρησαν την ψυχραιμία τους ευστοχώντας και στα πέντε πέναλτι που εκτέλεσαν. Αντιθέτως, ο Μίτροβιτς νικήθηκε από τον γκολκίπερ Μάρσαλ στο πέμπτο πέναλτι των Σέρβων με αποτέλεσμα η Σκωτία να επικρατήσει με 5-4 και να επιστρέψει σε Euro για πρώτη φορά μετά το 1996.

Στο τέταρτο ματς της βραδιάς, για άλλη μια φορά η εξαιρετική Βόρεια Ιρλανδία άγγιξε την πρόκριση σε μια μεγάλη διοργάνωση αλλά δεν μπόρεσε να τα καταφέρει. Η αποτελεσματική Σλοβακία επικράτησε 2-1 στο Μπέλφαστ των Βορειοϊρλανδών χάρη στο «χρυσό» γκολ του Ντούρις στο 110' της παράτασης και θα δώσει το «παρών» σε Euro για δεύτερη σερί φορά. Η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε 1-1 καθώς η Β. Ιρλανδία έσωσε την παρτίδα σκοράροντας στο φινάλε του 90λεπτου.

Αποτελέσματα - Video

Γεωργία - Β. Μακεδονία 0-1 (56' Πάντεφ)

Ουγγαρία - Ισλανδία 2-1 (88' Νέγκο, 90+2' - 11' Σίγκουρντσον)

Σερβία - Σκωτία 4-5 πέν./1-1 παρ. (90' Γιόβιτς - 52' Κρίστι)

Β. Ιρλανδία - Σλοβακία 1-2 (88' αυτ. Σκρίνιαρ - 17' Κούτσκα, 110' Ντούρις)

Εθνική ΣκωτίαςΕθνική Σερβίαςπροκριματικά EuroΕθνική Βόρειας ΙρλανδίαςNations LeagueΕθνική ΣλοβακίαςΕθνική ΙσλανδίαςΕθνική ΟυγγαρίαςEuro 2020Εθνική ΓεωργίαςΕθνική Βόρειας Μακεδονίας