Αθλητισμός|02.01.2019 12:50

Παναθηναϊκός: Οι βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Ρικ Πιτίνο

Θοδωρής Φελάνης

Το «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» παρουσιάζει σήµερα µερικές από τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του 66χρονου έµπειρου πολυνίκη τεχνικού, κάποιες εκ των οποίων στοχεύει σταδιακά να περάσει στη νέα οµάδα του:

  1. Πιστέψτε στους εαυτούς σας: Ο Πιτίνο θεωρείται... εξπέρ στο να δηµιουργεί κίνητρο και να εµπνέει τους παίκτες του. Ηδη έχει συζητήσει κατ’ ιδίαν σχεδόν µε όλους τους καλαθοσφαιριστές των «πρασίνων», µε στόχο τη βελτίωση της ψυχολογίας τους.
  2. Πίεσε, πίεσε, πίεσε: Ολες οι οµάδες του 66χρονου τεχνικού είχαν σε πολύ έντονο βαθµό το στοιχείο της πιεστικής άµυνας. Αυτό είναι αδύνατο να γίνει από τη µια στιγµή στην άλλη στον Παναθηναϊκό, όµως είναι βέβαιο ότι σύντοµα θα βάλει «πινελιές» σε αυτόν τον τοµέα.
  3. Μετρήστε τα deflections: Για τον Πιτίνο η πετυχηµένη έκβαση ενός αγώνα εξαρτάται σε πολύ µεγάλο βαθµό από τα deflections. Από την παρεµβολή δηλαδή των αµυντικών στην µπάλα. Η παρεµπόδιση της πάσας, η αλλαγή πορεία της είναι για τον έµπειρο τεχνικό πολύ σηµαντικό στοιχείο που πρέπει απαραιτήτως να επιδιώκει η οµάδα του.
  4. Συγκέντρωση-πειθαρχία: Ο Πιτίνο είναι σκληρός αλλά και δίκαιος. Θα το διαπιστώσουν σταδιακά αυτό οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Σε θέµατα συγκέντρωσης και πειθαρχίας δεν δέχεται µύγα στο σπαθί του.
  5. Αθλητικότητα, φυσική κατάσταση: Για να εφαρµοστούν αυτά που ο Πιτίνο θέλει από τους παίκτες του απαιτούνται αθλητικότητα και καλή φυσική κατάσταση, κάτι που είχαν σε µεγάλο βαθµό όλες οι οµάδες µε τις οποίες συνεργάστηκε στο παρελθόν.
  6. Αγαπηµένες άµυνες: Δύο ήταν οι άµυνες που κυρίως εφάρµοσε στην καριέρα του. Η match-up 2-3 άµυνα ζώνης, όπως και η 1-2-1-1 press diamond defense.
  7. Ρυθµός και κατοχές: Οι άµυνες του Πιτίνο έχουν κυρίως ως στόχο τον έλεγχο του ρυθµού, την αύξηση κατοχών και την επίτευξη εύκολων πόντων στο transition.
  8. Κίνηση χωρίς την µπάλα: Ενα από τα πρώτα πράγµατα που ζήτησε από τους παίκτες του στον Παναθηναϊκό ήταν διαρκής κίνηση χωρίς την µπάλα. Στοιχείο που είδαµε στα µατς µε ΤΣΣΚΑ και Προµηθέα.
  9. Πρώτα πασάρεις, µετά σουτάρεις: Ο Πιτίνο θεωρεί ότι ο Παναθηναϊκός διαθέτει καλούς σουτέρ. «∆εν γίνεται να πασάρει ένας και να κοιτάζουν τέσσερις. Ο δρόµος προς τη νίκη είναι να πασάρεις σωστά και να παίζεις άµυνα» είπε.
  10. Κάντε αυτοκριτική: Αρκετές φορές ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού έχει αναφερθεί στην ανάγκη αυτοκριτικής: «Πριν από το µατς τούς είπα ότι έπρεπε να παίξουν σαν να έχουν µία µέρα συµβόλαιο και να κοιτάξουν το βράδυ τον εαυτό τους στον καθρέφτη» δήλωσε πρόσφατα.
Ρικ ΠιτίνοΠαναθηναϊκός